Main menu

header

964 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

La 55 de km de Buzău, pe pitoreasca Vale a Slănicului, se odihnesc de sute de ani colinele de sare din comuna Mânzăleşti, așezare vestită pentru multele obiective turistice de o frumusețe rară, concentrate pe o rază de numai 5 km. La doar 2 km de centru Mânzăleștilor se află platoul salin Meledic, brăzdat de grote uriaşe formate în sare, cu peisaje absolut spectaculoase.

Grote saline „multicolore”, în care stalactitele își schimbă... poziția!

Aflat la o altitudine de aproximativ 600 m, platoul Meledic este un tărâm rupt parcă din poveşti, unde natura, în decursul anilor, şi-a făcut de cap şi a creat peisaje incredibil de frumoase în sare. Pe o suprafaţă de peste 67 de hectare, acolo se găseşte unul dintre cele mai mari zăcăminte salifere din ţară. Versanţii „munților” de sare au canioane adânci de peste 6 m, cu lăţimi de până la 3 m şi „rupturi” de pantă de 2 m. Totul formează un peisaj uimitor. Numeroasele văi care brăzdează platoul Meledic ascund numeroase peşteri săpate în sare. Subsolul întregului platou este plin de grote, numite ştiinţific „endocarste saline”, cu lungimi cuprinse între 200 şi 1.400 m. Până în prezent, au fost cartografiate peste 40 de peşteri, care fascinează prin diversitatea de forme şi nuanţe cromatice, de la alb imaculat, la galben, roz, roşu, maro şi cenuşiu. Stalactitele ajung până la 1,5 m lungime, au grosimi de 30 cm, la bază, adesea schimbându-şi... poziţia! De la verticală la vârfuri în... linie frântă! De aceea se numesc „stalactite aberante”. Stalagmitele sunt, însă, reduse, având numai câţiva centimetri înălţime şi aproximativ 8 centimetri diametru la bază.

Lacuri cu apă... dulce într-o „mare” de... sare!

O altă atracţie a platoului Meledic sunt ochiurile de apă... dulce, „îngropate” în această „mare” de... sare!  Șase la număr, cel mai mare fiind... Lacul Mare, evident, nu?, cu o suprafață de un hectar și o adâncime de 7 metri. Localnicii, însă, spun că nu i-au dat niciodată de fund, așa că îl numesc și „Lacul fără fund”. În jurul lui puteți admira zeci de statui sculptate de localnici în trunchiuri de copaci.

Nu ratați, când ajungeți în zonă, „Sfinxul“ de la Buștea, sat al comunei Mânzălești, „fratele“ mai puțin cunoscut al celebrului „Sfinx“ din Bucegi. În Masivul Breazău, la 1.239 m deasupra nivelului mării, cu o înălțime de 7-8 m, cam cât are și „ruda“ mai vestită