Main menu

header

965 23 1de Gheorghe Zmaranda

Trăim într-o societate de consum în care industrializarea are aproape un monopol absolut. Produsele realizate în serie sunt însă lipsite de „spirit”. Nu au în esența lor nimic din trăirea unui creator. În schimb, în cazul obiectelor făcute manual, fie că suntem sau nu conștienți de asta, există un sâmbure de energie. O vibrație personală a lucrului care vine încărcat de trăirile celui care l-a plăsmuit. În perioada Sărbătorilor de iarnă, ne înfrumusețăm casele cu tot felul de decorațiuni. Magazinele sunt deja ticsite cu tot felul de oferte. Aproape aceleași ani de-a rândul. De aceea cred că ar trebui să începem să acordăm mai multă atenție micului artizan. Raluca Gheorghiu (foto dreapta), din București, realizează globuri din lână împâslită, iar Carina Gergely (foto stânga), din Brașov, pictează mici bucăți de lemn ce pot fi folosite apoi ca decorațiuni sau globuri pentru bradul de Crăciun.

„Îmi ia aproape o oră sau chiar două să finisez o decorațiune de lână împâslită”

965 23 2În căutarea decorațiunilor de iarnă realizate handmade am descoperit Colours by Ralu. În spatele acestui nume se află o doamnă care a dus tehnica împâslirii lânei la rang de artă. Raluca Gheorghiu spune că a descoperit de curând că poate face astfel de obiecte, dar că imediat și-a dat seama că această activitate este o pasiune la care nu mai poate renunța. „Am început să creez decorațiuni din lână împâslită la începutul lunii decembrie, dintr-o întâmplare. Perdelele de pe balcon se uzaseră, nu am găsit ceva care să îmi placă la fel de mult și să se potrivească, așa că am ales să iau unele albe pe care să le decorez cu biluțe mici de lână de diverse culori. Dintotdeauna mi-a plăcut foarte mult textura lânii, mirosul ei, și atunci când am început să lucrez cu ea n-am mai putut să mă opresc. Așa am trecut la globuri, decorațiuni și broșe”. Împâslirea lânii presupune multă răbdare și minuțiozitate, dar la final globul are în esența sa o parte din sentimentele și emoția pe care artizanul le-a simțit în timpul realizării lui. „Îmi ia aproximativ o oră să finisez un glob. În cazul figurinelor mai complexe timpul de lucru crește la o oră și jumătate sau chiar două ore. Ritmul este dictat, așa cum spuneam de complexitatea lucrării. Cele mai mici globuri pe care le-am făcut până acum au 4 centimetri în diametru și costă 20 de lei. În cazul celor mai mari, care au în jur de 8 centimetri, prețurile ajung la 35 de lei. Cum de abia am început să le fac, nu am avut foarte multe comenzi până acum. Am dat mai mult prietenilor și colegilor”. Globurile și figurinele create de Raluca Gheorghiu sunt realizate manual, iar materia primă este lână 100%. Fiecare decorațiune este unică. „Globurile se păstrează foarte bine în timp și se pot refolosi de la an la an, dar fiind din lână 100% ar ajuta să puneți un săculeț de lavandă sau alt produs antimolii lângă ele”.

„Am ales să pictez lucruri care te duc cu gândul la bucuria simțită atunci când erai copil”

965 23 3Carina Gergely, artistă de profesie, a studiat la Universitatea de Arte plastice din București, secția Grafică, și cochetează de mult timp cu handmade-ul. „Am început cu pirogravura, tot pe felii de lemn, însă fiind o procedură mult mai solicitantă și cu posibile repercusiuni asupra sănătății ochilor am renunțat. Anul acesta am dorit ceva nou, ceva mai plăcut și mai puțin riscant așa că m-am hotărât să revin la vechea și veșnica mea iubire, pictura”. Despre temele care o inspiră pe Carina spune că atât pentru ea, dar probabil și pentru mulți alți artiști, există presiunea de a crea ceva nemaivăzut, nemaiîntâlnit, inedit. Însă aceasta poate duce, de foarte multe ori, la blocaje artistice. „Căutând să mă inspir din imagini văzute pe Internet, am dat volumul mai încet la «acea voce pretențioasă» și am început să pictez. Am ales să pictez în special animăluțe, vulpițe, pinguini, ursuleți polari, oameni de zăpadă, dar și peisaje de iarnă, care fie te duc cu gândul la bucuria simțită atunci când erai copil, fie la atmosfera de sărbătoare și la natura învăluită de albul curat al zăpezii. Această decizie de a picta a venit la pachet cu faptul că am descoperit în prietena mea, Hetti Benedek, un talent ascuns de-o viață. Așadar, m-am ales și cu un ajutor pe cinste. Ea a preluat subiectele ce țin de peisaj, de natură, pe care țin să spun, cu îndrăzneală, că le pictează mai bine decât mine”. Lemnul pe care Carina îl folosește pentru pictură îl ia, de regulă, de la magazinele de specialitate, însă ori de câte ori are ocazia să apeleze la oameni care au instrumentele necesare pentru tăierea feliilor face acest lucru. „Nu am urmărit să produc un stoc anume pentru acest sezon. Am căutat doar bucuria de a picta lucruri care-mi plac. Prețul unei astfel de picturi în miniatură l-am stabilit de la 35-40 de lei în sus, în funcție de complexitate”. Carina spune că fiecare este liber să cumpere ce dorește cu banii săi, dar recunoaște că ea însăși a simțit pe propria-i piele motivația și determinarea de a crea mai mult, mai frumos, atunci când cineva a dorit să cumpere un obiect născut din mâinile ei. „Îmi doresc ca omul care privește globul pictat, fie de mine, fie de Hetti, să fie cuprins automat de o stare de bucurie sinceră. Dacă oamenii și cumpără de la artizani este o încurajare și o speranță pentru orice artist care a crescut cu «ideologia» bine cunoscută, «cu arta mori de foame»”.

„Simt nevoia să mulțumesc din tot sufletul meu tuturor celor care apreciază arta, meșteșugul și tradiția și aleg să își decoreze căsuța cu obiecte însuflețite de mâinile artiștilor al căror suflet s-ar stinge dureros dacă nu ar mai putea crea sau nu ar avea cui să împărtășească creația lor“ (Carina Gergely)

„Când cumpărați ceva, e important să alegeți lucruri care vă plac, vă aduc bucurie și se potrivesc cu dumneavoastră, mai ales când vorbim despre ornamente. Eu încerc să ofer niște decorațiuni pe sufletul meu, din materialele de foarte bună calitate, cât mai variate și cu posibilitatea de a fi personalizate, lucruri de altfel greu de obținut pe cale industrială“ (Raluca Gheorghiu)