Main menu

header

965 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

O ființă umană pusă treptat în anumite condiții, chiar nocive, se poate obișnui cu acestea până ajunge în punctul în care nu mai poate ieși din capcană. Este așa-numitul sindrom al „broaștei opărite”, care este mai frecvent decât s-ar putea crede…

Înșelătoarea „ajustare”

Fenomenul care a dat numele unui sindrom des întâlnit în lumea oamenilor a fost prezentat pentru prima dată de Olivier Clark, scriitor și filosof care a folosit această metaforă pentru a demonstra că un om se poate obișnui cu o situație teribilă dacă se adaptează treptat la aceasta. Pentru demonstrație, Clark a ales o broască - pusă într-o oală cu apă clocotită, aceasta ar sări imediat afară, dar, așezată în apă la temperatura ambiantă care se încinge treptat, va începe să se adapteze în loc să fugă. Broasca nu-și va da seama că apa fierbe, iar când o va face, va fi prea târziu pentru a scăpa. Concret, sindromul „broaștei opărite” în cazul oamenilor este atât de des întâlnită situația adaptării la condiții îngrozitoare pentru simplul fapt că acestea își cresc intensitatea treptat și permit „ajustarea”.

Kilogramele se acumulează treptat

Sindromul „broaștei opărite” poate apărea în relațiile, interacțiunile sau situația profesională a oricui. O persoană se poate simți la început doar puțin inconfortabil într-o situație, poate încerca să se adapteze treptat și poate ajunge să creadă că schimbarea este „normală”. Abia când modificarea lentă începe brusc să se accelereze, mulți își dau seama că trebuie să reacționeze, dar uneori este prea târziu. Unul dintre cele mai frecvente exemple este acumularea de kilograme. Pentru persoanele care ajung supraponderale, pericolul de a deveni obeze, și astfel de a-și risca sănă- tatea și viața, vine treptat - nimeni nu se îngrașă 50 de kilograme într-o săptămână. Dar centimetru cu centimetru, mulți nu-și dau seama că stratul de grăsime din jurul taliei se tot mărește, iar într-o zi le afectează masiv organele vitale.

„Efectul fluture” - eroare cu consecințe

965 10 2În lumea afacerilor, sindromul „broaștei opărite” se întâlnește mai des decât s-ar crede. Oamenii care au pierdut milioane după prăbușiri ale burselor sunt exemple relevante: nu au reușit să evalueze corect semnele negative în economie, până când schimbările au început să se accelereze și au condus la o recesiune care i-a ruinat (Kodak versus camerele digitale, atlasul standard versus Google Maps, BlackBerry versus Apple…). Dacă oricare dintre exemplele amintite ar fi continuat să inoveze și nu să încerce să se adapteze traptat, povestea lor ar fi fost foarte diferită. Această eroare consecințială care consideră că un pas relativ mic provoacă un lanț de evenimente care duc la un efect semnificativ este numit de matematicieni „efectul fluture”. Sindromul „broaștei opărite” este, de asemenea, folosit ca avertizare împotriva „normalității care băltește”, mai precis a acceptării unei schimbări semnificative ca fiind o situație normală, deoarece s-a întâmplat lent.

Alarmele climei au venit una câte una

În general, este destul de dificil de spus când anume schimbările lente, treptate, devin monumentale și produc un efect semnificativ - la fel cum temperatura care se schimbă încet nu este evidentă pentru broaștele care ajung… fierte. Dar nimeni nu mai poate ignora, de exemplu, fenomenul schimbărilor climatice. Semne au existat de zeci de ani, mai mult, au fost elaborate și cercetări - încă din anii 1960 - care demonstrează că încălzirea globală ar putea antrena efecte care să pună omenirea în periciol existențial. Dar toate acestea au fost ținute la sertar, în numele profitului, iar astăzi foate mulți oameni se întreabă cum de n-au văzut semnele… Mai departe, se poate vorbi despre erodarea lentă a libertăților civile în toată lumea, care astăzi generează proteste violente, dar ale cărei semne au rămas obscure și în fața cărora nu s-a reacționat la vreme.

Schimbarea graduală atenuează reflexele în relațiile de cuplu

Unul dintre cele mai des întâlnite domenii în care se întâlnește sindromul „broaștei opărite” este al relațiilor de cuplu. Există nenumărate persoane care rămân în parteneriate abuzive, învățându-se încet, zi de zi, cu agravarea situației, spunându-și că este mai scump să divorțeze decât să rămână în căsnicia toxică sau că este preferabil să stea în cuplul nefuncțional, care le face nefericite, pentru că la mijloc sunt copii, statut social sau teama de singurătate la bătrânețe. În timp ce condițiile se agravează, persoanele prinse în această capcană ajung să nu mai sesizeze că este cazul să încerce să scape. Concret, așa cum afirma în secolul al XIX-lea omul de știință William Thompson Sedgwick, „dacă schimbarea este suficient de graduală, nu mai există nici măcar mișcări reflexe”.

Acumulare de presiune până la burnout

Și în viața profesională a oamenilor se poate manifesta sindromul „broaștei opărite”, chiar dacă există oameni de știință care îl contestă. Ceea ce nu poate fi negat este, totuși, fenomenul de burnout, o variațiune pe tema adaptării la situații care se agravează constant, dar imperceptibil, până duc la piederea energiei, a pasiunii pentru profesie și a acelui echilibru interior care poate aduce oricui bucurie din ceea ce face. Aglomerarea de sarcini ca un efect de adaptare - ba la faptul că firma merge prost și angajații sunt mai puțini, ba pentru că abilitățile mai crescute fac ca unul să aibă mai multă treabă decât altul, ba reacția la teama de a fi concediat pentru că există un climat economic dificil (chiar dacă acestea se succed ciclic și semnele există înainte de fiecare) - duce la burnout și este acel moment de declic în care totul se poate prăbuși în evoluția profesională, chiar pe termen lung. Poate unul dintre cele mai relevante exemple este ce se întâmplă cu personalul medical din toată lumea - suprasolicitați, mulți clinicieni au decis să părăsească sistemul după ce ani la rând au încercat să se adapteze la toate provocările.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a ține la distanță sindromul „broaștei opărite“ este obiceiul de autoevaluare, cu „bifarea“ gradului de îndeplinire a obiectivelor personale

Aglomerarea sarcinilor de serviciu declanşează sindromul „broaştei opărite”, care duce, în majoritatea cazurilor, la burnout şi totul se prăbuşeşte în sfera profesională

Planul şi prietenul onest

Motivul principal pentru care semnalele de alarmă rămân în foarte multe cazuri nedetectate este ritmul frenetic al vieții contemporane. Potrivit unor studii internaționale, stresul cotidian, multitudinea de provocări și de preocupări, complexitatea existenței fac aproape firesc să nu fie depistate semnele că o situație are potențialul de a deveni primejdioasă. Ca urmare, oamenii de știință recomandă ca fiecare persoană care dorește să se ferească de sindromul „broaștei opărite” să aibă un plan - de afaceri, de marketing, de a fi în formă, de a performa profesional sau de a fi fericit în cuplu. Un astfel de plan ajută pe oricine să ia rapid măsurile care se impun, înainte de a nu mai putea să „sară” afară. De asemenea, este important să existe în viața fiecăruia un prieten onest, de încredere, care să atragă atenția dacă s-au adunat prea multe kilograme în jurul taliei sau dacă o relație este toxică...