de Silviu Ghering și Adrian Barna
În România Frumoasă avem 169 de locații balneare, dintre care 42 sunt cunoscute la nivel național, iar 25 sunt apreciate și la nivel mondial. Printre aceste daruri naturale se numără și Sovata, stațiune la o altitudine de 475-530 m, pe cursul superior al râului Târnava Mică, la confluența cu râul Sovata, în depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale munților Gurghiu (Carpații Orientali). La jumătatea drumului dintre Târgu Mureș (57,3 km pe DJ135) și Gheorgheni (61,4 km pe DN13B). Prima menționare a așezării datează din 1578, atestarea istoric-documentară fiind din 1602, iar în 1876 erau date primele autorizații pentru ca apa lacurilor de aici să fie utilizată pentru băile termale, Sovata primind statutul oficial de stațiune balneară în 1884.
Loc ideal pentru turism balnear, dar și agroturism
Stațiune pentru orice anotimp, Sovata este un loc ideal pentru turism balnear, dar și agroturism, atât pentru copii, cât și pentru părinți și... bunici! Numeroasele hoteluri și pensiuni păstrează cu sfințenie tradiția, mai ales de apropiatul Crăciun, în specificul rural. Vreți un foc de tabără? O noapte într-un pat de... fân? O plimbare cu sania trasă de cai în magia unei ierni de poveste? Colinde cu o pălincuță în mână, în fața mesei încărcate cu „porcării” de Crăciun sau de Anul Nou? Toate astea sunt ușor de obținut la Sovata.
Mocăniță, aer curat, drumeții, lacul Ursu, lacul Tivoli vă așteaptă în orice sezon
O atracție deosebită este mocănița care vă poate duce, în aproximativ o oră și 45 de minute, la Câmpu Cetății, unde vă așteaptă o păstrăvărie și un han turistic, într-o zonă foarte pitorească. Drumețiile în aerul limpede și tare al zonei sunt sănătate curată. Cel mai popular traseu înconjoară lacurile din stațiune și vă duce în scurt timp la Muntele de Sare. Alt traseu care merită o atenție deosebită pleacă de la lacul Ursu și urcă prin pădure către lacul Tivoli. Alte destinații populare sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca. Apropo de lacul Ursu, trebuie să știți că este cel mai mare lac heliotermic din lume, unic în Europa, cu o salinitate medie de 300 de grame/litru, record național, numită din acest motiv și „Marea Moartă a Transilvaniei”. Atenție! Vin Sfintele Sărbători ale Crăciunului și Sovata este un loc extraordinar de petrecere a sfârșitului de an.
De la Sovata se organizează excursii cu ghid turistic la Praid (salina Praid, 11,8 km), Corund (artă ceramică, 22 km), Câmpu Cetății (păstrăvărie, 19,4 km), Odorheiu Secuiesc (47,7 km), Târgu Mureș (57,3 km), Gheorgheni (61,4 km) sau singura cetate medievală din Europa locuită permanent, Sighișoara (71 km)