Main menu

header

966 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Potrivit statisticilor, aproape 900.000 de români au depășit vârsta de 80 de ani, în jur de 500.000 au până în 85 de ani şi peste 7.000 au depăşit pragul „sutei”. Atenție: femeile reprezintă trei sferturi din nu- mărul total al populaţiei de peste 80 de ani. Comentariile vă aparțin... Cei mai mulţi vârstnici din România trăiesc în Dobrogea și Moldova. Astfel, România întrece ca număr de „centenari” țări recunoscute pentru populația „sărită” de un secol, ca Turcia, Portugalia sau Polonia.

Comuna Mânzălești, Valea Slănicului, ținutul Buzăului duce viața dincolo de „sută”

Ținutul Buzăului - zonă declarată Geoparc Internațional UNESCO în 2022 - găzduiește ceea ce oamenii de știință au supranumit „blue zone” (zonă albastră), o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei. Datele primăriei din comuna Mânzălești, din Valea Slănicului, 55 km nord de Buzău, arată că, din cei 2.000 de locuitori ai zonei, 40 au vârste de peste 90 de ani, ceea ce reprezintă circa 2% din populație. Această incidență este una neobișnuită, fiind de patru ori mai mare comparativ cu media națională din România, care este de 0,5%. Procentul acesta din Mânzălești este comparativ cu cel din faimoasele „zone albastre” Icaria (Sardinia) sau peninsula Nicoya (Costa Rica). Dacă aceste locuri îndepărtate au fost deja intens mediatizate, Mânzăleștiul şi Valea Slănicului sunt o revelație și un secret încă nespus, numai bun de descoperit.

„Cauzele” longevității țin de tradiții, aer și... sare!

„Cauzele” vieții îndelungate de pe Valea Slănicului au la bază stilul de viață sănătos, încă profund legat de ritualurile agricole și de vechile tradiții. Oamenii locului consumă alimente curate, cultivate de ei în grădină, muncesc și fac mișcare neîntrerupt, țin post, mănâncă și beau moderat, sunt împăciuitori și își pun viața în mâna destinului, mentalitate ce le dă o detașare și o putere stoică de-a trece peste greutăți. La toate acestea contribuie aerul nepoluat, sarea locală, relieful, pădurile și vibrația specială a acestei zone atât de dăruită de natură.

Mânzăleşti se poate lăuda şi cu atracţii turistice „clasa I“: grotele în sare  şi lacurile cu apă... dulce din platoul Meledic sau „Sfinxul“ de la Buştea, „fratele“ mai puţin cunoscut al celebrului „Sfinx“ din Bucegi