de Silviu Ghering și Adrian Barna
Unul dintre miile de locuri superbe din România noastră frumoasă, pe care puțini oameni îl cunosc și în care se produce un fenomen spectaculos, este peștera Poarta lui Ionele. La doar 5,8 km de vestitul ghețar din mult mai cunoscuta peșteră Scărișoara.
Cascada „de iarnă”, numai în decembrie și ianuarie
Odată ajunși acolo, veți fi, cu siguranță, surprinși de peisajele uimitoare. Bonus: în decembrie şi ianuarie, lunile cu precipitații „înghețate” în zăpadă, la Poarta lui Ionele se formează o cascadă de o frumusețe incredibilă. Peștera este situată în versantul drept al Văii Ordâncuşa, pe teritoriul comunei Gârda de Sus, la o altitudine de 800 de metri, iar traseul printre chei până la ea este în sine o experiență încântătoare. Geologii o descriu ca fiind sculptată în calcare albe, alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt. La intrare se găsește chiar un pârâu, care izvorăște din peșteră, iar vizitarea se face doar în prezența unui ghid.
130 de metri de „sculpturi” în calcare albe
În Poarta lui Ionele accesul este permis, acum, în perioada iernii, între orele 10:00 și 15:00. Nu este nevoie de lumină suplimentară, deoarece locul este iluminat natural. Peștera este „sculptată” în calcare albe și se prezintă ca o galerie având înălțimi de 10-15 metri. În pereții umezi se adăpostesc lilieci, dar atracția principală este apa care coboară până la şosea şi izvorăşte printr-un firicel de pârâiaș chiar din peşteră. Lungimea totală a peșterii este de 324 de metri, din care se pot vizita 130, ceea ce înseamnă că întreaga vizită nu durează mai mult de 30 de minute, dar veți fi încântați de ceea ce veți vedea. În zonă, găsiți numeroase spații de cazare, care oferă bucate tradiționale, gătite cu măiestria gospodinelor „calificate” la „locul de muncă”, la fel de tradițional, de mame și bunici. Așa că... drum bun și poftă bună!
La Poarta lui Ionele se ajunge prin Valea Arieşului, din comuna Gârda de Sus, pe drumul forestier, de 2,5 kilometri, ce porneşte din centrul comunei spre Peştera Scărişoara pe Valea Ordâncuşa. Pornind din Arieșeni, urmați DN57 până în centrul comunei Gârda de Sus. Mergeţi apoi circa 3 kilometri pe drumul asfaltat ce urcă spre Ghețarul Scărișoara, prin Cheile Ordâncușei. Veți descoperi, pe partea stângă, Grota Corobana lui Gârțău, amenajată ca loc de picnic. Acolo îl găsiți pe ghidul Peșterii Poarta lui Ionele