de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Eticheta digitală (numită „netiquette”, combinație între „net” și „etiquette”) este practic un set de reguli pentru comunicarea pe internet, asemănător, în principiu, acelui cod nescris care asigură o comunicare civilizată față în față. Deși nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ci doar recomandate, aceste prevederi sunt folosite mai ales pentru a trata cu persoane necunoscute în mediul virtual.
Respectați opiniile celorlalți
Regulile de etichetă digitală depind foarte mult de platformă și de participanți. În general, este la latitudinea operatorului unui site web sau a unei aplicații de comunicare să specifice tipul și domeniul de aplicare a recomandărilor „netiquette”. În ansamblu, acest cod al comunicării pe internet pornește de la principiul că trecerea de la „în persoană” la „online” nu schimbă foarte mult faptul că adresantul comunicării este o persoană. Ca și în lumea reală, regulile de etichetă sunt necesare pe internet, iar cea mai sigură metodă de a respecta „netiquette” este să aplicați regulile generale de etichetă din celelalte domenii ale vieții sociale. Mai precis, potrivit specialiștilor, când comunicați online, evitați să insultați, să provocați, să amenințați. Respectați opiniile celorlalți și exprimați critici constructive.
Luați în considerare ce și cum scrieți
Regulile de etichetă digitală aplicate în comunicarea cu ceilalți vă pot și salva de situații neplăcute. Dat fiind faptul că internetul „nu uită”, este preferabil să vă gândiți la persoana din spatele computerului când vă compuneți mesajele și, de asemenea, să luați în considerare ce și cum scrieți. O captură de ecran sau o copie a mesajelor dumneavoastră este realizată rapid și continuă să existe chiar dacă vă ștergeți mesajele ulterior. Totodată, chiar dacă acest tip de comunicare vine cu un anumit anonimat care nu există în viața reală, acesta poate duce la un prag de inhibiție mai scăzut pentru mulți utilizatori și aceștia se comportă nepoliticos online. Ca urmare, nu cădeți în această capcană - asigurați-vă că arătați cea mai bună parte online, rămâneți prietenos și respectuos, chiar dacă nu sunteți de acord.
Verificați claritatea, gramatica, punctuația și ortografia mesajelor
Conversațiile online pot avea loc foarte repede. Prin urmare, este important să adunați toate informațiile înainte de a răspunde sau de a pune întrebări. De exemplu, dacă aveți o întrebare despre ceva, faceți-vă timp pentru a citi cu atenție răspunsurile din discuțiile anterioare, pentru că există șanse ca o persoană să vă fi răspuns deja la întrebare. De asemenea, o altă regulă a etichetei digitale cere respect pentru imaginea propriilor mesaje - mai precis, citiți din nou răspunsurile, verificați-le din perspectiva corectitudinii, clarității, gramaticii, punctuației și ortografiei. De altfel, gramatica, ortografia și punctuația sunt deosebit de importante atunci când compuneți e-mailuri sau altă corespondență pe care o trimiteți colegilor sau superiorilor, iar regulile „netiquette” recomandă utilizarea formulelor adecvate de salut și de despărțire.
Distribuiți fișierele doar cu acordul expeditorului inițial
Respectarea intimității celor cu care comunicați în mediul virtual este o altă regulă de urmat. Nu dați mai departe pur și simplu informațiile care v-au fost trimise fără a obține mai întâi permisiunea de la expeditorul inițial - multor oameni nu le place ca numele și adresele lor de e-mail să fie transmise unor persoane pe care nu le cunosc. De altfel, această recomandare de „netiquette” se aplică și pentru încărcarea și partajarea fotografiilor sau videoclipurilor care arată alte persoane. Înainte de a populariza fișiere private, asigurați-vă că aveți asentimentul persoanelor în cauză. Pe de altă parte, este de preferat să respectați confidențialitatea altora și nu vă înscrieți la buletine informative, forumuri sau altele ase- menea cu numele sau adresa de e-mail a altei persoane. Nu în ultimul rând, țineți cont de timpul și de lățimea de bandă a celorlalți, care este limitată.
Scuzați erorile începătorilor
Toți cei care comunică online pe forumuri și rețele au fost cândva începători, așa că una dintre regulile de etichetă digitală este disponibilitatea de a scuza erorile altor începători. Dacă sunt doar greșeli minore, cel mai bine este să nu reacționați deloc. În cazul unei erori majore, de exemplu un citat greșit, mesaje scrise doar cu majuscule sau probleme de gramatică și de punctuație, atunci cel mai bine este să-i semnalați persoanei acest lucru într-un mesaj privat. Din acest tablou face parte și o altă regulă a comunicării adecvate pe internet: dacă aveți mai multă putere decât alții, nu aveți dreptul să exploatați asta, chiar dacă sunteți moderatori într-un forum, experți în companii sau administratori de sistem. O gravă încălcare a regulilor de „netiquette” este spionarea participanților la un chat de cel care are mijloacele tehnice de a o face.
Luați poziție clară împotriva discursului instigator la ură
Conflictele online trebuie ținute sub control, statuează o altă regulă a comunicării pe internet. „Războaiele” prin mesaje care conțin critici personale agresive sau atacuri asupra unei persoane sunt episoade de care ar trebui să vă țineți departe și prin această diatanțare să transmiteți mesajul că așa ceva trebuie eliminat. Din același areal face parte o altă regulă de „netiquette”: nu faceți într-un cerc extins de comunicare glume care v-ar putea face popular într-un grup restrâns, întrucât unele comentarii ar putea avea exact efectul opus. Nu în ultimul rând, „netiquette” interzice cu strășnicie orice discurs instigator la ură pe internet. Dacă întâlniți astfel de declarații pe internet, ar trebui să le raportați furnizorului site-ului, care este obligat din punct de vedere legal să ștergă conținutul în termen de 24 de ore. În plus, îi puteți aborda în mod activ pe cei care răspândesc discursurile de acest tip și puteți încerca să le invalidați declarațiile și, ulterior, să-i readuceți pe alt făgaș. Potrivit „netiquette”, este indicat să luați o poziție clară împotriva urii și să orientați discuția într-o direcție mai pozitivă.
Explicaţi-i copilului potenţialele riscuri ale mediului virtual
În ceea ce privește regulile pentru copii, „netiquette” recomandă o discuție deschisă cu copilul, explicându-i posibilele riscuri ale internetului. De asemenea, respectați intimitatea copilului și recomandați-i să nu ofere informații personale (parole, nume, adresă, număr de telefon, numele școlii sau al cluburilor), și să folosească în schimb o poreclă neutră. În același timp, așa-numiții „boți”, programe de calculator care, de obicei, urmăresc automat o sarcină fără nicio interacțiune cu oamenii, sunt excluși din regulile de comunicare digitală. În general, cei mici ar trebui să se apropie întotdeauna de străinii de pe internet cu foarte mult scepticism. Iar în cazul în care copilul comunică într-un grup privat, ar trebui să se abțină de la a face glume pe seama altor membri ai grupului. „Netiquette” include valori precum toleranța și respectul.