Main menu

header

968 15 1de Flori Pintea şi Adrian Pătrăuceanu

„Nu pot”, „Nu sunt suficient de bun”, „Nu am nicio șansă”, „E mai pregătit decât mine” sunt doar câteva dintre gândurile care ne invadează mintea cel puțin o dată pe zi, conform studiilor. Acestea sunt gânduri limitative, pe care ni le punem singuri și care, la un moment dat, tot repetându-le, se transformă în convigeri ce ne blochează evoluția și calitatea vieții. Psihologul Scarlett Onică ne-a vorbit despre aceste concepții, aceste gânduri dăunătoare care ne afectează prezentul, dar mai ales viitorul, și cum putem scăpa de ele, astfel încât să ne bucurăm de bine și frumos în propria viață.

„Ideile pe care ni le conturăm înalță sau micșorează calitatea vieții”

- Cum apar convingerile limitative și ce putem face pentru a le alunga?

- Convingerile limitative sunt niște gânduri ca niște obstacole înalte-înalte care ne cuprind în creșterea noastră. Toate convingerile acestea, toate ideile pe care noi ni le conturăm și în care începem să credem, dau valoare și înalță sau micșorează calitatea vieții noastre. Sunt lucruri care ne pot controla și care stau la baza modului în care noi alegem să trăim. Ni se pare că viața noastră este bine să fie într-un anumit fel, ni se pare că nu suntem suficient de buni doar pentru că nu avem un ceva anume sau nu avem o calitate dorită de noi. Ni se pare că este vina altcuiva și nu a noastră că ne aflăm într-o împrejurare, ni se pare că nicicând nu vom putea fi mari doar pentru că nu avem contextul de împlinire al altora. O idee în care credem suficient de tare și pe care ne-o punem în minte iar și iar, devine o convingere.

- Deci, am putea fi într-un pericol…

- Ideile limitative sunt un real pericol, deoarece ele ne controlează viața și ne creează o formă de gândire ce pune doar piedici și hopuri în calea modului în care noi îmbobocim în drumul nostru. Așadar, să nu lăsăm ideile nocive să crească în noi astfel încât să nu ne mai permitem să avem răbdare cu realitatea de acum. „Puterea minții” este foarte mare. Puterea de a crede că „se va întrupa” ceea ce ne dorim este chiar aici, în noi. Este timpul acum să lucrăm la eliminarea ideilor ce ne limitează. Uitați-vă în voi, gândiți-vă că sunteți buni, că puteți, gândiți-vă la momentele în care ați putut, în care ați reușit, în care ați fost lăudați și prețuiți, în care ați fost mulțumiți de voi! Luați acele momente drept model. Nu spuneți „Nu pot!” până ce nu ați încercat măcar o dată, până nu v-ați pus într-o situație anume. Motivați-vă singuri! Nu vă întoarceți mereu la ce spun unii oameni: „Acest lucru e greu, nu e pentru ține, nu ți se potrivește...”. Este foarte important să păstrați în mintea voastră doar acele gânduri ce vă dau senzația de bine, de putere, adunați în jurul vostru doar oameni ce vă împuternicesc, prin cuvinte și atitudine. Lumea se schimbă mereu, noi ne schimbăm o dată cu ea și este important să știm tot ceea ce avem special în noi, tot ce ne împlinește și ne ajută să fim buni pentru noi și pentru ceilalți!

„Trec, uneori, ani și nu realizăm că ne punem singuri piedici”

968 15 2- Dar în momentul în care avem un vis, o dorință, mai pot apărea limite?

- Cât este de adevărat și, totuși, cât este de greu de crezut. De prea multe ori ne impunem limite în atingerea visurilor, dorințelor, aspirațiilor noastre. Exact așa! Noi înșine ne fixăm nouă aceste bariere, aceste ziduri înalte pe care le contemplăm în timp ce avem o scară chiar lângă noi: „Este prea mare acest zid, prea puternic, prea din cale afară. Nu îl voi putea trece”. Trec, uneori, ani întregi și noi nu realizăm că ne punem singuri piedici și rămânem poticniți sau încremeniți și amânăm plecarea spre viața pe care ne-o dorim cu adevărat. Modul în care gândim este cel ce ne leagă fedeleș și ne țintuiește.

- De unde vin aceste limitele?

- O zonă cu stavile clare adună la un loc gândurile noastre: limitele. Acestea pot fi moștenite, imitate sau autoinduse. Condiționările pe care fiecare dintre noi le avem și pe care fiecare dintre noi le-a acumulat din mediul din care ne-am născut, am crescut, ne-am înălțat, fac parte din noi. Uneori, acestea sunt sfori puternice, legate strâns, care ne țin captivi în aceleași tipare mentale, în aceleași credințe limitative mereu și mereu. Ne așezăm docili într-o fortăreață care nu ne permite să vedem ce este dincolo de un zid de care ne tot lovim când am dori să zburăm spre alte răsărituri în nenumărate aspecte ale vieții noastre.

„Un mesaj venit din exterior, acceptat, va ajuta”

- Cum schimbăm perspectiva?

- Atunci când într-o bună zi aceste condiționări și credințe limitative se schimbă sau sunt dezlegate, avem dintr-o dată o perspectivă complet nouă asupra universului nostru. Este ca și cum am fi scoși din aceste legături strânse și am fi puși într-o nouă și strălucitoare înseninare. Deși am avut și până atunci înaintea ochilor oportunitățile vieții, acestea au stat acoperite și cenușii în fața vederii fără putere de pătrundere. Să înfruntăm zidurile și să reușim să evadăm din această temniță, din aceste gânduri, credințe și convingeri limitative!

- Ce ne mai poate ajuta să depăşim un obstacol, o limită impusă de noi înşine?

- Un mesaj venit din exterior ne va ajuta, de cele mai multe ori, un mesaj pe care îl acceptăm și pe care îl asimilăm la nivel mental și la nivel de convingeri. Un astfel de mesaj poate veni dintr-un citat anume, dintr-o carte, dintr-o scenă de film sau de teatru, dintr-o discuție pe care o purtăm sau un dialog la care suntem martori, din ceea ce o persoană apropiată sau charismatică rostește lângă noi, pentru noi. Este suficient ca butonul potrivit să fie apăsat și ne vom opri și vom reporni motoarele cu altă intensitate, spre o altă direcție, cu un combustibil nou și o stare de bine pe care nu am cunoscut-o încă.

„Atunci când, într-o bună zi, aceste condiționări și credințe limitative se schimbă sau sunt dezlegate, avem dintr-o dată o perspectivă complet nouă asupra universului nostru“

„Evoluția spirituală înseamnă trezirea cu privire la scopul nostru în această viață. Suntem prea preocupați de un viitor pe care nu îl avem, pe care nu îl trăim, în loc să ne bucurăm de momentul prezent“

Rupeţi lanţul convingerilor limitative gândind pozitiv, cu încredere în calităţile şi capacităţile proprii!

„Cei care nu schimbă nimic, nu devin nimic“

- Practic, spuneți că putem fi proprii creatori?

- Viața înseamnă evoluție spirituală și nicidecum înghețare în ideea de comod și lejer. Evoluția spirituală înseamnă trezirea cu privire la scopul nostru în această viață. Suntem prea preocupați de un viitor pe care nu îl avem, pe care nu îl trăim, în loc să ne bucurăm de momentul prezent, singurul moment pe care îl putem simți, experimenta. Cum puteți schimba totul în viața voastră? Luați decizia de a schimba diferitele aspecte ale vieții voastre. Citește, ascultă, stai în compania unor oameni care vă ridică, vă sprijină, vă încurajează! „Cei care nu schimbă nimic, nu devin nimic. Viața nu va fi servit împlinirii lor. Iar timpul curge pentru ei asemenea unui pumn cu nisip, pierzându-l”, spunea Antoine de Saint-Exupéry.