Main menu

header

969 20 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Pe cât de mulți oameni au obiceiul să ia decizii la intrarea în noul an, pe atât de frecvent renunță la acestea. Fie că este vorba despre diete draconice sau despre obiective profesionale disproporționat de înalte, rezoluțiile extreme s-au dovedit dificile, așa că se înregistrează o schimbare de substanță: trendul țelurilor accesibile.

Mai ușor de adoptat și de menținut pe termen lung

Pentru mulți oameni, începutul unui nou an marchează o oportunitate de a reflecta asupra vieții proprii și de a se gândi unde și-ar dori să fie în viitor. Rezoluțiile de Anul Nou au avut mult timp o reputație proastă pentru obiectivele nerealiste sau pentru presiunea autoimpusă. Așa se face că, potrivit rezultatelor unui sondaj recent, peste 50% dintre americani cred că este timpul să renunțe la rezoluțiile de Anul Nou așa cum erau până nu demult. De asemenea, 52% dintre cei chestionați recunosc că au abandonat aceste mari decizii până în luna martie și doar cinci procente dintre respondenți se țin de rezoluții pe parcursul întregului an. În schimb, cercetarea de piață a relevat faptul că majoritatea merg acum pe îmbrățișarea unor obiective mai ușor de atins, cu pași mici, care nu se concentrează pe o revizuire majoră a vieții actuale, sunt mai ușor de adoptat și mai ales de menținut pe termen lung.

Schimburi simple de alimente în dietă

Sondajul realizat de OnePoll a analizat de ce rezoluțiile de la început de an nu funcționează și a constatat că respondenții se simt prea presați de acestea (40%), consideră că nu creează schimbări de durată (34%) și le percep ca pe o corvoadă (34%). Cu milenialii conducând trendul pașilor mici și al schimbărilor accesibile ca rezoluții pentru noul an, specialiștii recomandă și o serie de astfel de decizii personale, care să poată fi duse la bun sfârșit sau chiar menținute ca stil de viață. „Oamenii încă mai doresc să-și stabilească obiective, dar adoptă o abordare diferită. Din experiența mea, știu că persoanele din toate generațiile se luptă cu menținerea rezoluțiilor legate de dietă, așa că este logic să aleagă obiective mai mici și mai realiste, care să nu adauge presiune inutilă. Schimburile simple de alimente sunt o modalitate ușoară de a ajuta la atingerea obiectivelor legate de dietă și nutriție. Se poate trece la utilizarea laptelui alternativ, cum ar fi cel de migdale, care nu conține gluten, lactate și lactoză și poate ajuta la creșterea aportului de nutrienți, cum ar fi calciul”, spune nutriționistul Bonnie Taub-Dix, din Long Island.

Jurnalul recunoștinței, timp pentru familie

Urmărirea lucrurilor, oamenilor și evenimentelor pentru care sunteți recunoscător pe tot parcursul anului vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de bine mentală și fizică. „Un astfel de obicei foarte simplu insuflă literalmente o nouă viață, reîncarcă și întinerește. Și nu trebuie să dureze mult timp. Doar câteva minute pe zi pot face toată diferența”, susține Robert Emmons, profesor de psihologie la Universitatea din California, Davis. De asemenea, o rezoluție de an nou care poate fi adoptată ușor și apoi implementată cu succes este alocarea unui timp în plus, special, pentru familie. De exemplu, puteți lega acest obicei de rezoluția alimentară și să gătiți ceva nou și sănătos în fiecare săptămână, împreună cu cei apropiați.

Un buget mai bun și practicarea atenției la prezent

Dacă există o rezoluție de Anul Nou care poate ajuta enorm pe termen lung este cea legată de finanțele personale. Încă de la începutul lunii ianuarie puteți schița un buget aproximativ și să faceți un plan pentru cum îl veți respecta. Eventual cu ajutorul unor aplicații bugetare speciale, puteți ordona cheltuielile și regândi obiceiurile de cumpărături, cu atât mai mult cu cât există posibilitatea reală de a face economii. Pentru acest scop, dar nu numai, potrivit specialiștilor, puteți adopta o altă rezoluție care să devină foarte utilă în timp: practicarea atenției. Anxietatea poate sâcâi pe oricine, oricând, în toate segmentele vieții și poate fi ușor ca ideea de viitor sau experiențele trecute să deformeze realitatea prezentului. „Practicarea atenției, așa-numita mindfulness, înseamnă să faceți tot ce puteți pentru a vă concentra pe momentul actual, pe locul în care vă aflați în viață și pe evaluarea a cine sunteți acum”, detaliază Sabrina Romanoff, psiholog clinician din New York. Potrivit specialistului, angajarea în prezent pe care o imprimă această practică îmbunătățește starea oricui în mai puțin de un an.

Lectură și hobby

Ianuarie este momentul perfect al anului pentru a citi o carte nouă. Unul dintre cele mai eficiente mijloace de conectare cu persoane care au aceleași preocupări este prin intermediul lecturilor comune. Fie că este vorba despre un club dedicat sau despre simpla delectare cu o poveste frumoasă în fața șemineului, a citi mai mult este aur curat din numeroase perspective, de la stimularea abilităților mintale până la petrecerea timpului într-un mod extraordinar și la îmbogățirea spirituală. De altfel, o altă recomandare de rezoluție simplă, dar cu efecte majore, este înscrierea într-un club. Pe lângă socializare, petrecerea timpului cu un hobby și cu alți oameni pe care îi pasionează este o decizie personală care generează beneficii pe termen foarte lung, e accesibilă și ușor de păstrat.

Ordine și curățenie acasă, un somn mai bun

969 20 2Pentru noul an, una dintre rezoluțiile care nu creează dificultăți și în schimb generează o mulțime de avantaje, chiar dincolo de cele exterioare, evidente, este un program fix de curățare și ordonare a locuinței. Cu atât mai mult cu cât există o mulțime de dispozitive care ajută mult în acest sens, iar sentimentul pe care îl dă o casă bine curățată poate fi foarte plăcut. În același timp, luna ianuarie este momentul perfect pentru oricine să decidă să doarmă mai bine în noul an. Mai ales pentru cei care pot privi în urmă și știu ce dezavantaje vin odată cu lipsa somnului, ce daune provoacă pentru organism și ce implicații negative aduce pentru viața profesională și personală... Așadar, cu puțină disciplină și fără măsuri extreme, încercați să vă faceți ordine în programul de somn, iar ceea ce se va schimba în bine vă poate depăși toate așteptările.

Generația Z (67%) și milenialii (71%) sunt cei mai interesați să schimbe trendul rezoluțiilor de an nou pe direcția țelurilor realiste și accesibile (sondaj OnePoll)

Înlocuiţi fumatul cu... urcatul scărilor

Chiar dacă renunțarea la vicii este una dintre rezoluțiile preferate la început de an, experții afirmă că cu cât este mai draconică decizia, cu atât mai greu va fi de implementat. Așadar, dacă hotărâți la începutul anului să renunțați la fumat sau la alcool, puteți adopta aceeași „politică” a pașilor mici, în așa fel încât obiectivul să poată fi atins, iar rezultatele să dureze. În același timp, puteți înlocui aceste obiceiuri nocive cu… urcatul scărilor pentru zece minute, rezultatele unui studiu publicat în revista Physiology& Behavior atestând faptul că persoanele obosite care au făcut acest exercițiu au înregistrat un plus de energie care l-a depășit pe cel al unei cafele.