Main menu

header

969 10 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Un star unic, cu o poveste de viață și de succes care reflectă pe deplin „visul american”, Arnold Schwarzenegger a ajuns la venerabila vârstă de 76 de ani, privește înapoi cu înțelepciune și a publicat recent cartea „Be Useful: Seven Tools for Life” („Fii util: Șapte reguli de viață”), un adevărat îndrumar despre cum poate fi construită o existență împlinită, indiferent de reperele personale ale fiecăruia.

O viziune clară

969 10 2Culturist de top mondial… superstar de cinema… politician: Arnold Schwarzenegger a jucat multe roluri într-o viață ea însăși demnă de un film. Cel care a cucerit întreaga lume cu rolul din seria „Terminator”, dar nu numai, a pus mâna pe condei și a elaborat o carte pe care o consideră „un produs al eșecului, răscumpărării și reinventării”. Arnold crede că orice mare schimbare începe cu o viziune. Oamenii care se simt pierduți nu au o imagine clară despre cum vor să arate viața lor, spune celebrul autor, și nici nu au un plan pentru a ajunge acolo. Starul afirmă, de asemenea, că este important ca viziunea să fie clarificată. „Dacă începeți cu o viziune, dar este largă sau neclară, este în regulă; important este să fiți din ce în ce mai edificați despre obiectivele personale cu fiecare zi. Dacă doriți să vă creșteți șansele de succes până acolo încât să arate așa cum ați sperat, viziunea clară trebuie să fie permanent în interiorul pleoapelor, trebuie s-o vedeți tot timpul”, recomandă actorul din „Commando”.

Gândire la scară (foarte) mare

Arnold Schwarzenegger nu și-a dorit să fie culturist, ci… cel mai mare culturist din toate timpurile. Nu a vrut să fie un star de acțiune, ci cel mai bine plătit din industrie. În cartea cu puternice accente autobiografice și scrisă cu o doză bună de umor și de autoironie, starul din „Minciuni adevărate” recomandă tuturor gândirea la scară mare, „atât de mare, încât ceilalți să creadă că este o adevărată nebunie”: „Când gândiți profund și reușiți, se întâmplă lucruri uimitoare. Gândirea mare devine dependență și învățați că singurele limite care există sunt în propria minte. Când alții vă văd marele succes, își dau seama că și potențialul lor este nelimitat. Prin urmare, gândind la scară mare, se poate obține nu doar succesul, ci și un impact uriaș asupra celorlalți. Ignorați-i pe cei negativi. Persoanele de acest fel sunt o realitate a vieții, dar asta nu înseamnă că au un cuvânt de spus în ceea ce vă doriți”. Credința lui Schwarzenegger în acest tip de gândire este atât de înrădăcinată, încât starul recomandă oricui chiar să nu aibă un plan de rezervă, întrucât „este periculos pentru visurile mari. Oamenii au o tendință naturală de a urma calea cu cea mai scăzută rezistență”.

Muncă serioasă

Când Arnold a ajuns în America, se antrena cinci ore pe zi. I s-a părut prea mult într-o singură ședință, așa că a inventat rutina dublu split și s-a antrenat două ore și jumătate dimineața și tot atât seara - așa a devenit cel mai mare culturist din lume. „Există și alte premise pentru succes, dar nimic nu poate înlocui munca grea și serioasă pentru un scop. Dacă există un adevăr inevitabil în această lume, acela este că nu există niciun substitut pentru muncă, nu există nicio comandă rapidă sau pastilă magică pentru a ocoli efortul constant de a vă face bine treaba. Oamenii au încercat să sară pași în acest proces, dar aceștia rămân în urmă, pentru că a munci constant este singurul lucru care funcționează 100% din timp pentru 100% din lucrurile care merită realizate”, afirmă actorul din „Predator”.

Promovarea și vânzarea

969 10 3În cartea „Fii util: Șapte reguli de viață”, Schwarzenegger mărturisește că oamenii vin tot timpul la el pentru sfaturi, indiferent că sunt sportivi, artiști sau antreprenori. Starul din „Eroi de sacrificiu” le spune tuturor că trebuie să facă ceva în plus: promovare și vânzare. „Poți avea un plan fantastic sau o idee grozavă, dar dacă nimeni nu știe că există, atunci ar putea la fel de bine să nu existe. Indiferent care este viziunea, trebuie să știți cum și cui s-o vindeți. Dacă aveți nevoie ca oamenii să știe despre ce faceți, trebuie să le spuneți. Și dacă doriți cu adevărat să supraîncărcați expunerea visului, nu le spuneți doar despre asta, acționați ca și cum s-ar fi împlinit deja. A face visul să sune ca și cum ar fi atins deja cele mai înalte culmi este cel mai eficient marketing”, arată fostul guvernator al statului California.

Schimbarea vitezelor

Când Arnold Schwarzenegger scrie despre „schimbarea vitezelor”, se referă la reîncadrarea eșecului și confruntarea cu problemele. „Oricare ar fi viziunea, vor fi și vremuri grele, va fi luptă, vor fi lucruri și oameni care deranjează. Trebuie să învățați cum să gestionați acele momente”, recomandă actorul din „Ultima redută”, care adaugă că focusul asupra negativității este o pierdere de timp. „Ceea ce trebuie să faceți este să schimbați vitezele și să găsiți ce este pozitiv în fiecare situație. Asta include găsirea pozitivului inclusiv în eșec - trebuie să-l reîncadrați. De câte ori mă trezesc într-o situație grea, mă opresc, respir și îmi spun că este timpul să schimb viteza. Îmi vorbesc cu voce tare și îmi reamintesc să caut pozitivul în situația respectivă. Poate fi la fel de simplu ca o lecție învățată dintr-o greșeală și apoi un «Mă voi întoarce»”, notează actorul, cu referire directă la celebra replică din „Terminator” - „I’ll be back”, care a intrat în cultura pop din toată lumea.

Antrenarea minții

Arnold Schwarzenegger mărturisește în cartea recent lansată că a învățat devreme, de la un mentor din copilărie, că în afară de dorința de faimă, bani și… mușchi, cine își propune să aibă succes trebuie să fie avid și de cunoștințe. „A avea mușchi vă va aduce multe lucruri, dar dacă vă doriți succesul în tot ceea ce faceți și maximizarea potențialului și a oportunităților, atunci este nevoie și de un cap bun pe umeri. Lumea și viața sunt sala de clasă supremă și trebuie să absorbiți cât mai mult din ea. Unul dintre cele mai bune moduri de a deveni un «burete pentru cunoaștere» este curiozitaea permanentă. Ascultați și să priviți mai mult decât să vorbiți. Odată ce ați învățat ceva, folosiți cunoștințele dobândite. A ne antrena mințile este la fel de important ca și a ne antrena corpurile”, recomandă actorul din „Gemenii”.

„Nu pierdeți vremea cu a urca o scară pe care a construit-o altcineva. Construiți-vă propria scară. Și nu așteptați pe nimeni“

A da mai departe

În ultimul capitol din cartea „Fii util: Șapte reguli de viață”, starul din „Eraser” mărturisește că nu vrea să fie considerat un om care a reușit doar prin forțe proprii, nici atunci când acesta poate fi un compliment. „Suntem cu toții aici datorită contribuțiilor altora. Când realizați că ați fost ajutați de mulți alții pe drumul spre succes, vă dați seama și de faptul că aveți responsabilitatea de a da înapoi. Făcând asta, toată lumea beneficiază, întrucât atunci când dăruiți, obțineți o stare asemănătoare endorfinelor. Dați mai departe, fiți utili cât de des puteți, pentru că avem o datorie de recunoștință față de oamenii care ne-au dus unde suntem astăzi. Și pentru că putem face pentru generația următoare exact ceea ce generația anterioară a făcut pentru noi. Iar asta vă va face fericiți în moduri pe care nu le-ați fi putut anticipa”, recomandă Schwarzenegger.