de Cătălina Rafailă
Psihologii care s-au ocupat cu efectele stresului asupra omului modern şi au găsit metode de tratare afirmă că o concediere poate face parte din cele mai stresante întâmplări din viaţa unei persoane. Dacă v-aţi pierdut de curând postul stabil şi bănos pe care îl aveaţi în cadrul companiei căreia i-aţi dedicat totul, este ideal să luaţi o pauză şi să reflectaţi.
Fiţi stăpâni pe situaţie
Niciun om care a fost concediat fără o explicaţie nu îşi va implora superiorii să se mai gândească şi nici nu va sta pe gânduri o clipă înainte să îşi strângă lucrurile personale! Dacă alţii cu o pregătire mai slabă sau fără un nivel de educaţie suficient ar fi capabili să reacţioneze aşa, dumneavoastră, cu siguranţă, nu veţi putea. Aţi muncit mult ca să ajungeţi aici, aţi primit în timp prime şi posturi mai bune, deşi aţi luat-o de la zero. E logic că nu vă veţi împăca prea repede cu ideea că aţi pierdut tot. Există însă câţiva paşi ce vă vor ajuta să perseveraţi şi să vă găsiţi un post mai bun decât precedentul. Totul ţine până la urmă de organizare şi de managementul situaţiei.
Luaţi-vă o mică vacanţă
Construiţi-vă o frază pozitivă de genul „pot mai mult şi voi dovedi asta” şi impulsionaţi-vă în fiecare dimineaţă să credeţi în ceea ce spuneţi. Nu încercaţi să căutaţi scuze angajatorilor pentru ce v-au făcut şi nici să vă convingeţi singur că „oricum plecaţi”. Nu tăiaţi din rădăcini comunicarea cu foştii colegi, pentru că s-ar putea să mai aveţi nevoie de contactele lor. Nu vă forţaţi în primele zile să acţionaţi în vreun fel. Luaţi-vă pur şi simplu o pauză şi priviţi-o ca pe un concediu binemeritat. Staţi acasă, relaxaţi-vă, ca să puteţi căpăta repede puteri de adaptare la noua condiţie. Dacă se poate, plecaţi undeva, cât mai departe de lumea în care aţi activat până în această perioadă.
Gestionaţi-vă resursele financiare
Dacă după aceste zile de repaus total v-aţi revenit complet şi sunteţi dispus să o luaţi de la capăt, atunci mai întâi gândiţi-vă cum trebuie să vă planificaţi cheltuielile, astfel încât resursele financiare să vă ajungă pe toată perioada de „disponibilizat”. Puteţi, de asemenea, să luaţi legătura cu primăriile şi cu agenţiile specializate, pentru a vedea care vă sunt drepturile referitoare la un eventual ajutor de şomaj sau la salarii în avans. Dacă nu este cazul şi nu beneficiaţi de aceste măsuri, împărţiţi în două grupuri cheltuielile lunare: absolut necesare şi opţionale, şi ghidaţi-vă după acestea.
Apelaţi la o instituţie specializată în recrutare
Luaţi în considerare ajutorul pe care îl puteţi primi de la o agenţie privată de recrutare sau de la site-urile de specialitate, unde aplicarea la joburi este gratuită. Apoi reactualizaţi-vă CV-ul în funcţie de postul pe care aţi dori să îl aveţi şi luaţi în calcul şi o posibilă schimbare de carieră. Aveţi grijă la detaliile din CV! Acestea contează mai mult decât credeţi şi pot fi un criteriu de selecţie a angajatului ideal. Scrieţi citeţ, fără greşeli ortografice sau de punctuaţie, explicaţi detaliat toate funcţiile pe care le-aţi deţinut şi daţi datele de contact ale colegilor care ar putea pune o vorbă bună pentru dumneavoastră, făcând o recomandare. După ce v-aţi înscris într-o bază de date, apelaţi toţi cunoscuţii şi daţi-le de veste că vă căutaţi serviciu şi poate cineva vă va oferi o variantă demnă de luat în considerare.
Profitaţi de timpul liber
Dacă tot beneficiaţi gratuit de această perioadă de relaxare, faceţi-o utilă, încercând să optimizaţi timpul rămas. Încercaţi să vă continuaţi studiile sau să mai urmaţi un curs folositor. Optaţi pentru un training de specializare sau să vă dezvoltaţi o pasiune mai veche. Vă puteţi rupe de realitate şi încerca astfel, cu puţinii bani pe care îi aveţi, să dezvoltaţi o reţea socială. Dacă vă descurcaţi încă bine cu partea financiară, puteţi merge să predaţi la un centru de copii cu dizabilităţi sau să le citiţi cărţi bătrânilor nevoiaşi dintr-un azil. Posibilităţile sunt nelimitate, iar alegerea rapidă este cheia succesului. Toate se vor rezolva de la sine cu puţin efort şi multă pasiune.