de Cătălina Tăgârță
Sănătate, relații, bani, carieră, timp liber... E ceva care nu merge bine în perioada aceasta a anului? Dacă da, uitați ce am aflat eu: atunci când ne plângem de ceea ce (nu) avem sau de ceea ce ni se întâmplă consumăm energie inutil și ne pierdem inspirația. Prin simplul fapt că ne plângem nu rezolvăm nimic. Rezultatele și schimbările dorite vin doar în urma acțiunii. Dar știu: e greu să renunțăm la obiceiul de a ne plânge. Acesta este motivul pentru care, la finalul anului trecut, am creat și implementat programul: 21 de zile fără să te plângi. Peste 100 de persoane au trecut deja prin proces, iar impresiile au fost foarte bune. Prin urmare, redau aici pe scurt structura programului, în cazul în care vreți și voi să scăpați de obiceiul de a vă plânge.
Obicei nou, adoptat în trei săptămâni
Studiile arată că un obicei nou poate fi implementat în 21 de zile, dacă lucrăm zilnic asupra acelui aspect. Înainte de a începe să lucrați zi de zi, conform indicațiilor pe care le voi reda mai jos, setați-vă întâi o intenție. Așadar: ce ați vrea să schimbați în viața voastră în perioada următoare? Care e acel lucru de care v-ar plăcea să nu vă mai plângeți, astfel încât să vă recăpătați liniștea, bucuria și entuziasmul și să fiți recunoscători pentru ceea ce aveți și ce sunteți? Odată ce stabiliți acest aspect, lucrați doar asupra lui în următoarele trei săptămâni! Apoi reluați programul încă 21 de zile pentru un alt obicei de care vă plângeți! Gata de treabă? Luați-vă 21 de zile, în care să implementați rând pe rând indicațiile de mai jos.
Ziua 1: Conștientizare
De multe ori ne dorim să ajungem undeva, mai sus, fără să ne fie prea clar UNDE și mai ales DE CE. Însă principala problemă pe care eu am identificat-o la mine și la cei din jur în ultimii ani a fost că tendința este să ne cramponăm de CUM și CE. Prin urmare, întrebarea mea din prima zi a provocării este: în ce punct al vieții voastre sunteți acum? Luați agenda și scrieți tot ce vă trece prin minte legat de întrebarea aceasta!
Ziua 2: Viziune
Dacă ați trăit așa până acum săptămâni, luni, poate chiar ani… ce vă face să vreți ceva diferit ACUM? Scrieți în agendă care e motivul pentru care vreți să faceţi schimbarea! Cum se va îmbunătăți viața voastră apoi?
Ziua 3: Obiective realiste
După ce ați aflat unde sunteți și de ce vă doriți mai mult, haideți să vedem unde vă doriți să ajungeți. Dar setați-vă obiective realiste! PONT: Înlocuiți timpul petrecut pentru găsirea de SCUZE cu timp pentru căutarea de SOLUȚII.
Ziua 4: Resurse
Înainte de a vă crea o strategie propriu-zisă, vă invit să faceți un INVENTAR al resurselor pe care le aveți deja. Notați exact pe foaie ce anume vă lipsește, fie că e vorba despre materiale sau informații. Apoi vă puteți gândi la STRATEGIE. Întrebări ajutătoare: „Ce ați încercat până acum și a funcționat?”; „Ce ați învățat din experiențele vechi care nu au funcționat?”.
Ziua 5: Următorul pas
În sfârșit puteți acționa. Dar oare chiar o veți face? E foarte ușor să vă lăsați distras de ce se întâmplă în jur sau învins de gândurile sabotoare. Identificați orice v-ar putea ține pe loc și repetați în fiecare zi afirmația: „Doar azi nu mă plâng și caut soluții!″.
Ziua 6: Partener de responsabilizare
Sunteți deschis pentru un joc? Asta vă propun în ziua 6. Așadar, spuneți cuiva apropiat, în care aveți încredere, că sunteți într-un proces de schimbare a obiceiului de a vă plânge! Rugați persoana respectivă să vă atragă atenția de fiecare dată când vă vede că vă plângeți de ceva sau de cineva! Va fi amuzant și veți evalua progresul mai ușor în acest fel.
Ziua 7: Complimente și sprijin
Oferiți cel puțin un compliment sincer unei persoane pe care o ascultați azi! Dar nu orice compliment, ci unul care să îi dea putere să treacă peste provocarea cu care se confruntă aceasta. Cu cât exersați mai mult ascultarea, cu cât dezvoltați răbdarea de a-i asculta pe cei din jur mai bine și mai eficient, cu atât veți fi mai atenți cu voi înșivă.
Ziua 8: Cultivarea răbdării
Identificați o situație în care simțiți că vă pierdeţi răbdarea de obicei! Înainte de a reacționa, inspirați adânc și gândiți-vă la alternative mai pașnice! Afirmație de ajutor astăzi: „Fiecare moment în care aleg răbdarea în locul impulsivității devine un pas către un EU mai calm și mai centrat”.
Ziua 9: Aprecierea micilor bucurii
De multe ori se întâmplă să ne concentrăm atenția asupra necazurilor mici sau neajunsurilor din viața de zi cu zi. Cum ar fi ca, în loc să vă plângeți să mulțumiți întâi pentru ceea ce aveți? Azi bucurați-vă de lucrurile simple din viața voastră!
Ziua 10: Acceptarea și eliberarea
Gândul zilei: „Aleg să accept și să eliberez ceea ce nu pot controla!”. Nu pierdeți prea mult TIMP să căutați un înțeles acolo unde nu îl vedeți acum! Dați-vă voie să fiți în propriul proces de creștere!
Ziua 11: Autoreflecție pozitivă
Gândul zilei: „Astăzi îmi îndrept atenția către calitățile și abilitățile pe care le am deja și care mă pot ajuta chiar acum să avansez în proces”. În această zi scrieți în agendă o listă cu calitățile pe care le aveți.
Ziua 12: Evaluare intermediară
Ați trecut de jumătatea drumului. Dacă ați făcut câte puțin în fiecare zi până acum, sunt sigură că ați avansat cu câțiva pași! Evaluați ceea ce ați făcut până acum și continuați programul! Profitați de fiecare zi pentru a vă forma noul obicei și a vă schimba modul de viață în mai bine!
Ziua 13: Încurajați creșterea proprie
Amintiți-vă fraza magică pentru obținerea rezultatelor mai rapid: VREAU X, iar pentru asta zilnic FAC Y, pentru că merit și POT. E nevoie să vă încurajați singuri, zi de zi, pentru a crește așa cum vă doriți. Așa că gândiți-vă cum puteți transforma fiecare provocare într-o oportunitate de dezvoltare personală.
Ziua 14: Despre eșec
Rețineți afirmația: „Eșecul este doar un pas către succes. Eșecul nu definește cine sunt″. Meditați azi la lecțiile pe care le-ați învățat din greșelile vechi.
Ziua 15: Celebrați micile realizări
Știți de ce e important să puneți obiective intermediare în drumul către un țel mai mare? Pentru că drumul lung devine obositor, iar entuziasmul de la început scade și el. Așadar, dacă aveți pași mai mici de parcurs, e mai ușor să vă opriți după fiecare treaptă și să trageți aer adânc în piept. Luați pauză, analizați progresul și sărbătoriți micile victorii! În ce măsură vă mai plângeți de acel lucru care vă nemulțumea la început?
Ziua 16: Curaj
Gândul zilei: „Astăzi îmi deschid mintea și inima către experiențe noi, explorez cu mult curaj opțiuni noi în loc să mă plâng de dificultăți”. Foarte apreciat de grup este acest sondaj: „Pe o scară de la 1 la 10, cât de dispus/ă ești să ieși din zona de confort pentru a face ceva diferit în afară de a te plânge?″. Pentru că de multe ori ne dorim altceva, dar nu ne dorim să facem niciun sacrificiu, nu vrem să schimbăm nimic la viața noastră. Și de multe ori pentru acel CEVA e nevoie să dăm altceva la schimb.
Ziua 17: Transformarea credințelor limitative
Iată alt exercițiu simplu: Meditați azi asupra unor credințe sau obiceiuri care vă împing să vă plângeți constant. Scrieți-le și apoi gândiți-vă la cum le puteți transforma în declarații pozitive și încurajatoare. De exemplu, înlocuiți: „Totul merge mereu prost″ cu: „Fiecare zi îmi aduce lecții și oportunități de creștere″.
Ziua 18: Oameni dragi
Cum ar fi viața noastră fără oamenii care ne sunt aproape? Și chiar și dincolo de familie, dincolo de prieteni, trimiteți azi peste tot o vorbă bună, un gând pozitiv! Toate se întorc înzecit.
Ziua 19: Fiți voi cel bun din grup
Vă provoc să ieșiți un pic din zona de confort! Azi sunați-i pe cei cu care nu ați mai vorbit de mult sau pe care i-ați evitat în ultima vreme. Nu e nevoie de niciun pretext ca să sunați pe cineva. Voi doar vă urmăriți scopul, și anume: să trăiți mai liniștit. Și veți trăi astfel doar dacă știți că sunteți în pace cu toți cei din jur. Amintiți-vă: depinde și de fiecare în parte să repare relațiile cu cei din jur, nu doar de celălalt! Celălalt de multe ori sunteți chiar voi.
Ziua 20: Primiți schimbarea!
Azi afirmă cu tărie: „Sunt deschis către schimbare și creștere pe plan personal și profesional!”. Promisiunea e și mai puternică dacă o faceți în scris. Așa cum ați avansat în procesul de adoptare a unui obicei nou, la fel puteți să vă îndreptați și spre visul vostru, către o viață mai bună.
Ziua 21: Angajament pe termen lung
Notați în agendă: Care au fost cele mai semnificative REALIZĂRI, dar și PROVOCĂRI pe care le-ați întâmpinat în această perioadă? Acum e timpul să vă luați un angajament pe termen mai lung! Repetați procesul până deveniți din ce în ce mai bun! Amintiți-vă că, prin creșterea voastră, deveniți un exemplu pentru cei din jur și chiar îi influențați și pe ei. Mult succes în continuarea călătoriei!