Main menu

header

970 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Pentru a cinsti cei 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, celebrați la 24 ianuarie, Consiliul Județean Galați a redeschis în 22 ianuarie porțile Muzeului „Casa Cuza Vodă” din marele oraș-port dunărean, aflat pe strada cu numele primului domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești (devenite România în 1866). „Casa a fost ridicată de familia Cuza, Ioan și Sultana Cuza, în jurul anilor 1829-1830. Aici a locuit întreaga familie cu copiii săi. Aici Alexandru Ioan Cuza a locuit și după ce s-a căsătorit cu Elena Rosetti, în 1843. Și tot de aici Alexandru Ioan Cuza a plecat în scaunul domniei”, spune Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie din Galați, citat de știrile PRO TV.

Primul bust al domnitorului Micii Unirii tronează în curtea primului muzeu din oraș

Alexandru Ioan Cuza (20 martie 1820 - 15 mai 1873) a trăit în acea casă și cât a deținut funcțiile de președinte al Judecătoriei și pârcălab de Covurlui (1856-1859), adică prefectul ținutului (azi județ) respectiv, din care făcea parte și orașul Galați. Clădirea, primul muzeu înființat la Galați, la 24 ianuarie 1939, a fost renovată cu peste 4 milioane de lei din fonduri europene. În curtea muzeului se află un alt monument istoric, bustul lui Alexandru Ioan Cuza, realizat la 1886, înscris în lista monumentelor istorice. Primul din țară, lucrat de un sculptor parizian, al cărui nume este încă necunoscut, dăruit Galațiului de doamna Elena Cuza, soția domnitorului.

Veți vedea biblioteca lui Mihail Kogălniceanu și gheridonul lui Gheorghe Lecca

În primele trei săli de la parter, puteți vedea mobilierul din cele mai reprezentative stiluri ale epocii, piesele decorative de factură europeană. Obiecte care au aparţinut unor personalităţi locale şi naţionale amintesc de personalitatea unor nume mari din epoca Micii Uniri, ca Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu sau Costache Negri. Se remarcă în acest ambient garnitura de mobilier dăruită de domnitor colaboratorului său Anghel Duca, biblioteca lui Mihail Kogălniceanu şi gheridonul (căruciorul-masă de servire) ministrului Gheorghe Lecca (daruri din partea Regelui Carol I), ca şi piesele din serviciile de masă ale familiilor Cuza, Negri sau Kogălniceanu.

„Casa Cuza Vodă“ prezintă prin exponatele sale personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, dar și Galaţiul din a doua jumătate a secolului XIX până în primele decenii ale secolului XX, ca important centru comercial, economic şi cultural al României