de Georgiana Mihalcea
La cumpăna dintre anotimpuri, atunci când pământul începe să se încălzească, dar încă mai sunt petice de zăpadă (mai mult la munte decât la șes!), când ziua devine mai lungă și frigul mai domol, românii sărbătoresc iubirea. Așa au ales ei să întâmpine primăvara - cu iubire. Iar aceasta e povestea Dragobetelui. După ce se termină Sărbătorile de iarnă și decorațiunile sunt puse deoparte, casa poate părea goală. Din fericire, februarie este luna iubirii, iar Dragobetele este un bun prilej să ne punem imaginația la treabă. Vă prezentăm câteva idei de decor cu aromă de amor care sunt incredibil de ușor de realizat cu articole pe care cel mai probabil le aveți la îndemână.
Ramă romantică
„Bun de pus în ramă” este o expresie veche românească care desemnează ceva de preț. Și ce poate fi mai valoros pe lumea asta decât iubirea și armonia dintre doi oameni?! Cântați-vă dragostea și așezați-o la loc de cinste, într-un cadru festiv, romantic, ce poate crea o atmosferă de vis chiar la voi acasă.
Materiale necesare: ramă foto, panglică decorativă, stofă (puteți folosi o pereche veche de pantaloni ori un pulover), umplutură de pernă (sau de la un animal vechi de pluș), inimi decorative, ață dentară sau sfoară, pistol cu lipici, sârmă florală, marker, foarfece, clești, ac.
Mod de realizare: începeți prin a vă face inimioare din stofă. Țineți cont de dimensiunea ramei când stabiliți numărul de inimioare. Întindeți materialul și desenați forma inimii. Tăiați două bucăți de aceeași dimensiune. Utilizați pistolul de lipici fierbinte pentru a fixa cele două piese împreună de-a lungul marginilor. Lăsați o mică secțiune nesigilată pentru a vă adăuga umplutura. După acest pas, lipiți gaura cu ajutorul pistolului. Pune-ți inimile deoparte și găsiți mijlocul panglicii ținând capetele împreună. Așezați-l în centrul de jos al cadrului și înfășurați fiecare capăt în sus, spre partea opusă. Legați capetele, folosind o bucată de sârmă pentru a fixa panglica de cadru. Creați o fundă cu capetele rămase legând șnurul așa cum ați face cu șireturile pantofilor. Puneți inimile de material în interiorul cadrului. Folosind un ac, treceți o bucată de ață sau sfoară prin fiecare inimă și legați-o de partea superioară a ramei. Apoi utilizați sârmă florală pentru a fixa inimile de cadrul ales. Puteți folosi panglica roșie de pe inimioare ori cea de pe rama pentru a ascunde firele și lipiți capetele dacă este necesar. Agățați produsul final pe perete sau așezați-l deasupra unui raft ca parte a decorului romantic.
Micul arbore al iubirii
Dacă iubirea ar crește în copaci, toți oamenii ar fi fericiți, nu? Ei bine, de ce n-ar crește, fie măcar pentru o zi? Și, pentru a face acest vis posibil, puteți crea propriul arbore al iubirii în maximum 30 de minute de lucru. Iată cum!
Materiale necesare: o vază sau alt recipient, ramuri de copac, pagini de carte veche și hârtie colorată, panglică, o cheie veche, foarfece, un șnur, sforă sau ață.
Mod de realizare: alegeți o vază sau un alt recipient. Mergeți afară, în natură și selectați câteva ramuri care se vor potrivi în vas și așezați-le în el. Decupați diferite forme de inimă din vechile pagini și hârtie colorată. Faceți cu grijă câte o gaură în fiecare inimă. Folosind sfoara sau ața, atârnați inimile de ramuri într-un mod plăcut. Legați vechea cheie în partea din față a vazei sau recipientului cu un șnur și nu uitați să faceți o sfoară. Puneți o bucată de panglică colorată în deschiderea vazei sau a recipientului, dacă doriți.
Ceaunul cu poțiunea dragostei
Pe vremuri se credea că dragostea vine după ce se bea o licoare magică preparată după rețete vechi de sute de ani. Astăzi știm că ea vine din suflet, dar ne place să ducem mai departe legendele, fie și printr-un decor sugestiv.
Materiale necesare: un ceaun sau un recipient din plastic, inimi decorative, panglică sclipitoare argintie sau albă, mărgele roșii de sfoară, bețe (tije), foarfece.
Mod de realizare: aranjați panglica și mărgele roșii de sfoară în ceaun sau în recipient. Aveți grijă să iasă puțin afară, dând iluzia că fumul de poțiune se ridică. Înfășurați pe tijă panglica roșie. Așezați cu grijă fiecare inimă în ceaun. Puteți adăuga și o mică inimă făcută din fire pentru a o dinamiza. Aceasta este ușor și distractiv de făcut: doar tăiați o formă din carton subțire și apoi înfășurați firele de culoare aleasă în jurul său până când este complet acoperită. Dacă aveți la îndemână confetti le puteți răspândi și pe lângă ceaun.
Ghirlande din inimioare
Agățate la fereastră ori de dulapuri, undeva unde razele soarelui să le pună în evidență. Aceste decorațiuni vor face oricui ziua iubirii mult mai specială. Au un timp redus de realizare, dar, cu siguranță, vor crea o atmosferă memorabilă.
Materiale necesare: hârtie cartonată colorată, foarfecă, lipici, câțiva metri de gută, un creion.
Mod de realizare: tăiați hârtie în fâșii cu o lățime de 1,5 cm, apoi răsuciți-i capetele spre mijloc folosindu-vă de un creion. Prindeți capetele cu ajutorul lipiciului, pentru a crea forma de inimioară. Puteți realiza inimi de diferite forme și culori pe care le prindeți între ele, sub formă de ghirlandă pe care le puteți agăța oriunde în casă.
Te iubesc din inimă
Ce modalitate mai bună de a vă arăta dragostea decât cu simbolul său: inima? Nu este nevoie de multe materiale pentru acest proiect de bricolaj. Inima este realizată din crengi pe care le puteți găsi chiar afară. Cu adăugarea unor plăci cu litere, puteți crea cu ușurință un mesaj „Te iubesc” pentru Dragobetele vostru special.
Materiale necesare: scândură/placă artizanală din lemn, vopsea acrilică albă/crem, pensulă mică, crenguțe de dimensiuni diferite, lipici, litere.
Mod de realizare: adunați câteva crenguțe de afară sau din pădure și tăiați-le sau rupeți-le în lungimi diferite pentru a crea o inimă. Dați forma mai întâi pe masa de lucru, pentru a vă asigura că aveți toate piesele necesare. Pictați tabla într-o culoare care contrastează frumos cu crenguțele. Puteți folosi alb, crem, dar și roz sau roșu ar arăta frumos la final. După ce vopseaua se usucă, transferați bucățile de crenguță pe placa pictată și fixați-le cu lipici. Adăugați piese cu litere de joc pentru a crea mesajul „Te iubesc”. (I, eu/inima/u, tu)