de Georgiana Mihalcea
Meteosensibilitatea cuprinde toate manifestările resimtițe de o persoană la schimbările bruște ale condițiilor externe care pot cuprinde variații ale ale temperaturii, umidității, presiunii atmosferice și ale precipitațiilor. Adela Bejan (medalion), psiholog clinician (Facebook: Adela Miriam Băjan cabinet individual de psihologie), ne-a dezvăluit faptul că persoanele vârstnice cu multiple comorbidități de tip osteoarticular sau cardiovascular sunt mai predispuse la apariția acestor manifestări neplăcute. În cazul în care vă confruntați cu o simptomatologie supărătoare care vă împiedică să vă desfășurați activitățile cotidiene, programați un consult la specialist pentru a vă ajuta să depășiți această perioadă.
„Are simptome precum durerile de cap, articulare sau musculare și oboseala”
- Ce reprezintă, din punct de vedere științific, meteosensibilitatea?
- Meteosensibilitatea este o receptivitate crescută sau o reacție a organismului la schimbările atmosferice, cum ar fi variațiile de presiune atmosferică, temperatură, umiditate. Aceste modificări pot afecta starea de sănătate a unor persoane, determinând apariția sau exacerbarea unor simptome, cum ar fi durerile de cap, articulare sau musculare; migrenele; oboseala sau o stare de spirit nefavorabilă; probleme digestive, tensiune arterială și puls fluctuante, insomnie și dificultăți de somn. Nu este recunoscută ca o afecțiune medicală în sine, ci mai degrabă ca un fenomen în care anumite persoane resimt impactul transformărilor vremii asupra stării lor de sănătate.
- În ce perioade ale anului se poate manifesta mai intens și de ce?
- Meteosensibilitatea poate să se manifeste mai intens în anumite perioade ale anului. De exemplu, tranziția între anotimpuri poate aduce modificări bruște de temperatură, presiune atmosferică și umiditate, care pot afecta sensibilitatea organismului. Perioadele de furtuni sau unele schimbări meteorologice bruște pot declanșa sau intensifica simptomele mai puțin plăcute pentru unii oameni.
- Care sunt principalii factori implicați în apariția sa?
- Există mai mulți factori implicați în apariția sa. Printre aceștia se află, cum spuneam: presiunea atmosferică, variațiile de temperatură, umiditatea crescută, schimbările în concentrația de polen sau alte alergeni din aer dar și factorii genetici și de mediu. Ultimii doi menționați pot interacționa în moduri complexe și pot afecta diferit diversele persoane, explicând variația în modul în care oamenii resimt și răspund la schimbările meteorologice.
„Sensibilitatea individuală poate fi influențată de factori genetici, biochimici și psihologici”
- Sunt anumite persoane mult mai predispuse decât altele? De ce?
- Da, există anumite persoane care par să fie mai predispuse să resimtă meteosensibilitatea decât altele din cauza anumitor factori favorizanți cum ar fi istoricul medical și afecțiunile existente. Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi migrenele, artrita, fibromialgia sau alte afecțiuni cronice de sănătate, pot fi mai susceptibile din cauza modului în care aceste afecțiuni interacționează cu schimbările atmosferice. Pe de altă parte, unii oameni sunt pur și simplu mai sensibili la tot ce se întâmplă în mediul înconjurător. Sensibilitatea individuală poate fi influențată de factori genetici, biochimici și psihologici. Al treilea factor favorizant este vârsta. Seniorii sau copiii pot fi mai vulnerabili din cauza unor sisteme imunitare mai slabe sau a unei capacități reduse de reglare a temperaturii corporale.
- Pe lângă manifestările fizice există și unele de natură emoțională?
- Da, evident că poate să aibă și un impact semnificativ asupra stării emoționale a unei persoane. Unele dintre manifestările asociate cu meteosensibilitatea pot include: anxietate și stres, iritabilitate și nervozitate, depresie și dispoziție scăzută, dificultăți de concentrare și insomnie, scăderea nivelului de energie, modificări de apetit și greață. Episoadele de irascibilitate sunt provocate mai ales de creșterile bruște ale temperaturii ambientale. Persoanele care suferă de anxietate pot experimenta o accentuare a manifestărilor în perioadele caniculare, ce pot fi însoțite de tulburări la nivelul sistemului cardiovascular de tipul tahicardiei și hipertensiunii arteriale.
„Schimbările de vreme pot influența persoanele cu diverse afecțiuni reumatologice”
- Există o legătură dovedită științific între acest fenomen și reumatism?
- Până în momentul actual, nu există dovezi solide care să demonstreze o legăură directă și clară între meteosensibilitate și reumatism în sensul unei cauze-efect. Cu toate acestea, anumite studii și experiențe clinice sugerează că schimbările de vreme pot influența simptomele asociate cu diverse afecțiuni reumatologice, cum ar fi artrita reumatoidă, osteoartrita și fibromialgia. Persoanele care suferă de astfel de boli pot observa o intensificare a durerilor articulare și musculare în timpul perioadelor de schimbare meteorologică, precum și în condiții extreme, cum ar fi temperaturi scăzute ori crescute sau umiditate ridicată.
- Când este timpul să mergem la medic?
- Dacă experimentați simptome severe sau persistente asociate cu meteosensibilitatea, cum ar fi dureri articulare sau musculare intense, dureri intense de cap sau afectări semnificative ale stării de spirit sau somnului, care vă afectează semnificativ calitatea vieții, e bine să cereți sprijin de specialitate.
- Poate fi confundată cu o afecțiune cu adevărat gravă?
- Meteosensibilitatea este o condiție în general inofensivă și nu este considerată o afecțiune medicală gravă. Cu toate acestea, unele simptome asociate cu aceasta pot fi similare cu cele ale altor boli. De exemplu, durerile de cap severe sau migrenele pot fi simptome atât ale meteosensibilității, cât și ale altor afecțiuni neurologice sau vasculare mai grave.