de Simona Soare
Accesorizarea vestimentară este o modalitate de a vă exprima personalitatea și stilul. Fie că optați pentru bijuterii statement, fie pentru o geantă elegantă, aceste detalii pot face diferența în apariția dumneavoastră. Cum puteți accesoriza corect o ținută, adăugând o notă de originalitate și de eleganță, aflați de la Beatrice Lianda Dinu (foto), creatoare de modă și stilist (număr de telefon: 0722.891.240).
„Ceasul, brățările și lanțurile trebuie să nu fie în mărimi exagerate”
- Care sunt greșelile de evitat atunci când alegem accesoriile?
- Accesoriile sunt un punct central al unui styling corect. Acestea pot fi un atu sau pot aduce un dezavantaj întregului aspect. Este important să știm ce accesorii sunt definitorii pentru stilurile și codurile vestimentare cel mai des abordate: sport, casual, smart casual, office, elegant, cocktail, de gală. De pildă, în funcție de model, un ceas obișnuit poate fi integrat în outfit-uri sport, office sau casual. Deși am spune că purtăm perle doar la rochia clasică neagră, dacă stăpânim arta stylingului, perlele pot arăta foarte bine și într-un styling smart chic cu jeans, maletă pe gât și sacou. Accesoriile de lemn sunt mai degrabă potrivite unei ținute smart casual sau boho chic (fuste lungi și largi, bluze cu imprimeuri florale, franjuri, ciocate, accesorii statement precum brățări cu ciucuri sau coliere cu aspect etnic) decât unei ținute elegante. Este evident că nu vom pune coliere de cristale la pantaloni de trening și nici accesorii de lemn la rochii de seară elegante. Dacă vorbim despre domni, categoric ei nu vor purta adidași la pantaloni eleganți sau pantofi la un pantalon de trening. Ochelarii, fie că sunt de vedere, fie de soare, ceasul, brățările și lanțurile trebuie să nu fie în mărimi exagerate sau în exces.
„Perlele nu dau niciodată greș la simpla rochie neagră”
- Cum ar trebui accesorizată ținuta de cocktail?
- Ținuta de cocktail reprezintă, de cele mai multe ori, o piesă de rezistență, astfel că accesorizarea este minimalistă. În cazul în care alegem simpla rochie neagră, accesorizarea poate fi mai îndrăzneață. Perlele nu vor da niciodată greș. Dacă plecăm de la birou cu o ținută clasică, accesoriile vor înnobila înfățișarea. Nu trebuie să uităm de mărimea poșetei care nu e bine să fie exagerată, pentru că ar strica echilibrul stilistic. Ținuta masculină va fi completată de elemente discrete, care să nu epateze și nici să abată atenția de la outfit.
- Dar o ținută black tie?
- De cele mai multe ori, expresia „black tie” nu este înțeleasă corect și foarte mulți cred că este vorba despre o ținută neagră. Expresia face referire la o ținută elegantă, de seară. Astfel, în funcție de culoarea și de modelul rochiei, accesoriile pot fi din perle, cristale, mărgele strălucitoare, aurii sau argintii. În funcție de decolteul ținutei, alegem și lungimea colierului. Dacă vorbim despre cercei, ne raportăm și la forma feței. De pildă, cerceii rotunzi nu sunt potriviți pentru fețele rotunde. Unei fețe ovale i se potrivesc orice tip de cercei. Accesoriile pentru o ținută black tie sunt cât mai speciale și strălucitoare. Dacă discutăm despre o ținută masculină, sacoul nu trebuie să lipsească. Aici, putem accesoriza ori agrafe de cravată, ori un ceas de buzunar. Putem alege, de asemenea, un papion și un ceas elegant.
„Mănușile lungi de piele pot fi purtate și la sacou”
- Care este accesorizarea corectă pentru a purta mănuși de orice fel?
- Mănușile sunt și ele de mai multe tipuri. Astfel, avem mănușile scurte de piele, care pot fi purtate la ținute office, sport și casual. Mănușile lungi de piele pot fi purtate și la sacou, jachetă sau haină de blană cu mânecă trei sferturi. Dacă vorbim despre o ținută specială de gală sau cocktail, putem opta pentru o pereche de mănuși din tulle, catifea, lycra satinată. Mănușile masculine pot fi integrate în diverse outfit-uri atât sport, cât și elegante.
- Ce accesorii de păr poate purta o persoană adeptă a stilului elegant?
- Fie că vorbim despre băscuțe colorate, pălării, voalete, coronițe, agrafe, în funcție de anotimp și ținută, accesoriile de păr pot fi un plus adus înfățișării. Pălăriile de paie, potrivite sezonului cald, aduc o completare stilistică deosebită outfit-ului, ca de altfel și pălăriile de fetru, în sezonul rece. Coronițele de cristale sau colierele de perle pot fi incluse în ținutele simple și elegante. Nici aici nu neglijăm stilul masculin, pălăriile jucând un rol important în ținută. Astfel, indiferent că optăm pentru o pălărie de paie ori una de fetru, în funcție de anotimp, sau pentru o șapcă elegantă din stofă, toate acestea reprezintă accesorii originale în orice outfit.
„Încălțămintea nu este neapărat necesar să fie asortată cu poșeta”
- Ce accesorii putem purta la o ținută casual?
- Ținuta casual este cea mai prezentă în viețile tuturor, indiferent că mergem la școală, facultate sau serviciu. Aici, vom alege accesorii asortate cu cel puțin un obiect vestimentar, de lungimi sau mărimi diverse, din lemn, metal, plastic. Colierele nu vor avea aceeași culoare cu rochia sau cămașa. În acest context, bijuteriile din cristale sau alte materiale speciale nu au ce să caute în outfit-ul nostru. Gențile pot fi de la mărimi mici, purtate gen „poștaș”, până la mărimi medii și mari, în diverse forme, fie cu mânere, fie purtate pe umăr. Încălțămintea poate merge în multe direcții, astfel că putem concepe o ținută smart casual, atât cu stiletto, sandale sau teniși, în sezonul cald, cât și cu ghete sau bocanci, în sezonul rece. Încălțămintea nu este neapărat necesar să fie asortată cu poșeta. E important să avem un mix cromatic cu restul ținutei, de preferat fiind să nu folosim mai mult de trei culori. Dacă stăpânim arta stylingului, este posibil să creionăm un outfit complex și din mai mult de trei culori. Masculinitatea poate fi punctată de ochelari de soare, șepci în culori neutre și genți de mână sau de umăr.
„Anul 2024 aduce o explozie de piese statement“
- Dacă ar fi să facem un top al accesoriilor pe care orice bărbat distins ar trebui să le aibă, care ar fi acelea și de ce?
- Întrebarea ta mă bucură foarte mult, pentru că bărbații distinși sunt tot mai rari. Stilul vestimentar tinde să fie unul de nișă, astfel că atât prin ținută, cât și prin accesorizare, personalitatea masculină poate să rupă niște bariere și să facă o diferențiere. Ceasul este un element important în ținuta masculină și poate da acel atu personal, în funcție de modul de integrare în outfit. Cureaua este un alt element vizibil, important pentru legarea cromatică a ținutei fie cu încălțămintea, fie cu un alt accesoriu. O altă piesă importantă în ținutele office este servieta. Aceasta completează distincția masculină.
- Ce accesorii sunt în tendințe în 2024?
- Anul 2024 aduce o explozie de piese statement: de la cercei supradimensionați, la coliere și brățări strălucitoare, genți în culori aprinse și linii excentrice, curele cu catarame extravagante și ochelari cu forme diverse. Nici colierele sau brățările delicate nu lipsesc din colecții. Pe podiumurile internaționale, unele accesorii s-au făcut remarcate în multe colecții, fie pentru nota glam, futuristă, fie delicată. Indiferent de ce stil alegem, accesoriile au un rang definitoriu atât asupra ținutei, cât și a percepției dintre clasic și modern.