Main menu

header

975 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Bulevardul „Profesor Doctor Gheorghe Marinescu” unește Piața Eroilor din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” cu Șoseaua Cotroceni, care urcă spre intersecția „Leu”, pe lângă Grădina Botanică. La numărul 19, față în față cu Palatul Cotroceni, este un bloc vechi, dar îngrijit și solid, cu 3 etaje. În el se învecinează două „case” memoriale, de fapt două apartamente „lipite” în care au locuit doi mari scriitori români, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu.

Casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”

Apartamentul în care se află Casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” (nume complet) a fost cumpărat, conform mnlr.ro/case-memoriale/ casa-memoriala-liviu-si-fanny-rebreanu/, „chiar de Liviu Rebreanu (1885-1944), în anul 1934, pentru fiica sa Puia-Florica Rebreanu. Spațiul și patrimoniul au fost donate de aceasta cu dorința de a fi prezentate și realizările mamei sale, Fanny - Ștefana Rădulescu (1888-1976), o talentată actriță a vremii. Donația s-a făcut în anul 1992, apartamentul devenind casă memorială în anul 1995, când Puia-Florica Rebreanu s-a stins din viață. Ulterior, spațiul a fost renovat și inclus în circuitul cultural-turistic. Colecția cuprinde piese de mobilier, documente literare, scrisori, manuscrise, fotografii, precum și tablouri valoroase, pictate de Camil Ressu, Jean Steriadi, Nicolae Dărăscu, Francisc Șirato, și sculpturi realizate de Milița Petrașcu, Ion Jalea, Oscar Han. Tot aici se află și o colecție impresionantă de ceramică și o alta de icoane pe sticlă, toate lucrările aparținând prozatorului Liviu Rebreanu”.

Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

Apartamentul în care se află Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” a fost achiziționat, conform aceluiași site amintit mai sus, „de familia Minulescu în anul 1934. În 1991, Mioara Laurenția Minulescu, fiica lui Ion Minulescu, artist plastic, a lăsat apartamentul și patrimoniul aflat în el, prin testament, Muzeului Național al Literaturii Române. Colecția aflată în apartamentul poetului Ion Minulescu (1881-1944) cuprinde documente literare, scrisori, manuscrise, fotografii inedite și o colecție impresionantă de tablouri și sculpturi. Printre semnatarii operelor de artă aflate aici se numără Alexandru Ciucurencu, Margareta Sterian, Henri Catargi, Iosif Iser, Victor Brauner, Camil Ressu, Lucian Grigorescu, Cecilia Cuțescu Storck, M.H. Maxy, Al. Satmari, Oscar Han, iar unele lucrări sunt realizate chiar de Claudia Millian (1887-1961), soția poetului”.

Program: marți-duminică: 9:00-17:00 (1 noiembrie - 28 februarie) și 10:00-18:00 (1 martie - 31 octombrie), luni - închis