Main menu

header

976 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Având în vedere faptul că 71% din suprafața Pământului este acoperită cu apă, iar omenirea este inexorabil legată de „lichidul vieții”, nu este de mirare că există numeroase evenimente și festivaluri, în întreaga lume, legate, într-un fel sau altul, de apă și de simbolistica acesteia, iar unele sunt cu adevărat bizare….

Festivalul părului înghețat

976 28 2La Eclipse Nordic Hot Springs, în Yukon, se organizează anual un concurs de… înghețare a părului! Evenimentul începe odată ce temperatura scade la -20 de grade Celsius și durează până pe 25 martie. Participanții își scufundă capul în apa izvoarelor termale, care are 40 de grade Celsius, își modelează părul în stiluri amuzante și apoi lasă aerul înghețat să stabilească „stilul”. Odată ce gerul le-a făcut „coafura”, participanții sună la intrarea în piscină, iar personalul poate veni să facă o poză memorabilă. În prezent, festivalul include mai multe categorii, cu titluri pentru cel mai reușit domn, cea mai aspectuoasă doamnă, premiu de popularitate, premiu de creativitate și „cel mai bun tratament facial”. Câștigătorul fiecărei categorii primește 2.000 de dolari canadieni.

Campionatul Mondial de Snorkeling în… mlaștină!

976 28 3Unul dintre cele mai ciudate evenimente legate de apă din lume este Campionatul Mondial de Snorkeling în mlaștină, care are loc în Țara Galilor. În luna august a fiecărui an, în mlaștina Waen Rhydd, concurenții se îmbracă cu echipamentul necesar și apoi „înoată” 55 de metri în apa noroioasă. Mișcările convenționale de înot, cum ar fi crawl sau bras, nu sunt permise. În schimb, înotătorii trebuie să se bazeze în mare parte pe puterea flipperului. În timp ce unii aleg să poarte o costumație simplă, mulți alții se îmbracă în costume distractive. Şi impracticabile!

Ziua Dyngus - „stropeală” și ramuri de salcie

976 28 4Paștele aduce în Polonia un eveniment deosebit: o luptă pe apă la nivel național. Cunoscut sub numele de „lunea umedă” sau Ziua Dyngus, evenimentul datează din secolul al XIV-lea. În mod tradițional, aceasta era ziua în care băieții aruncau apă peste fete și apoi le loveau ușor cu ramuri de salcie. În zilele noastre, nu mai există limită de vârstă și toată lumea se alătură spectacolului. Comunitățile poloneze din diaspora folosesc, de asemenea, ziua aceasta ca pe o șansă de a-și celebra cultura. În SUA, două dintre cele mai mari evenimente de acest fel, organizate de comunitățile de polonezi, au loc în Buffalo și Cleveland, ambele orașe găzduind parade, concursuri, concursul Miss Dyngus, muzică live și competiții de mâncare tradițională.

Muzică în adâncuri

976 28 5Unul dintre cele mai neobișnuite evenimente ale apei are loc pe fundul mării, în largul coastei Florida Keys. Început în 1984, Festivalul de muzică subacvatică oferă scafandrilor șansa de a asculta muzică în timp ce înoată prin recifele de corali, pe cale de dispariție. Evenimentul a fost creat deoarece localnicii din Keys au vrut să facă ceva pentru a ajuta tocmai la salvarea acestora. În fiecare an, înotătorii se adună în adânc pentru a asculta melodii cu tematica apei, precum „Yellow Submarine”, a trupei The Beatles. Mulți dintre scafandri se îmbracă în costume distractive, iar unii chiar aduc instrumente muzicale. Festivalul este atât de popular, încât în ultimii ani a început să includă și evenimente organizate pe uscat.

Loony Dook - baie în valurile înghețate ale coastelor Scoției

976 28 6În Scoția, Ajunul Anului Nou este de obicei sărbătorit cu consum de alcool, așa că a doua zi, unii decid să facă o baie în apele înghețate ale estuarului Firth of Forth, la South Queensferry. Evenimentul a avut loc pentru prima dată pe 1 ianuarie 1987. Cunoscută sub numele de Loony Dook, această tradiție între prieteni, așa cum a fost inițial, a devenit în curând un eveniment organizat oficial, care atrage sute de participanți și numeroși observatori în fiecare an. Mulți participanți se aruncă în apele reci în echipament de înot obișnuit, iar alții aleg să se îmbrace cu ținute care mai de care mai creative.

„Nebunie” pe râul Mata Fadan

Din 1934, râul Mata Fadan, din Nigeria, găzduiește Festivalul de pescuit Argungu: 50.000 de bărbați se lansează în ape pentru a prinde peștii cei mai mari. Competiția este haotică, zecile de mii de participanți luptându-se frenetic să prindă pești în plase. Festivalul are loc în luna februarie, atunci când este posibil (evenimentul a fost oprit mai mulți ani, din cauza nivelului scăzut al apelor râului). La nivel simbolic, aceasta este o manifestare a unității, evenimentul inaugural marcând sfârșitul ostilităților dintre Regatul Kebbi și Califatul Sokoto. Râul pe care începe o adevărată „ne- bunie” are aproximativ 50 de metri lățime și 15 metri adâncime. O porțiune este lăsată neatinsă pe tot parcursul anului, astfel încât peștii să fie din belșug până când evenimentul dă startul. În 2020, de exemplu, peștele câștigător a cântărit 78 de kilograme, iar pescarul a fost recompensat cu 10 milioane de naira (circa 11.000 de dolari), două mașini și oportunitatea de a întreprinde un pelerinaj la Mecca.

Campionatul Mondial de plonjări „mortale”

976 28 7În ciuda numelui său înfricoșător, evenimentul numit Campionatul Mondial de scufundări „mortale” nu implică nimic letal. În loc să se arunce în apă într-o poziție cât mai rațională posibil, participanții cad pe burtă, îndoiți într-o poziție de crevete, chiar înainte de a lovi apa. Versiunea freestyle permite competitorilor să se răsucească în poziții spectaculoase înainte de a ajunge în valuri. Crearea acestui stil de scufundare este atribuită lui Erling Bruno Hovden, un chitarist local. Din 2008, Campionatul Mondial de plonjări Døds, din Norvegia, este una dintre cele mai mari platforme de lansare pentru scufundători - aceștia sunt jurizați în funcție de viteza și lungimea saltului, iar categoria freestyle este, de asemenea, marcată în funcție de stil și de creativitate.

În fiecare primăvară, Marea Galbenă își separă apele, dezvăluind o cale între insulele Jindo și Modo, străbătută de participanții la Festivalul Jindo Miracle Sea Road

„Păsările de paie“ şi stropitorile din public

Prefectura Yamagata, din Japonia, este de regulă acoperită de o pătură de zăpadă în luna februarie, dar în ziua de 11 a acestei luni, Festivalul Păsărilor de Paie (Kasedori) își începe ritualul care vine din negura vremurilor, mai exact din perioada Edo, din anii 1600. Concret, participanții se îmbracă într-o ținută din paie, devenind astfel simbolizări ale unor păsări divine și dansează în cerc, în timp ce toată lumea scandează „Ka-ka-ka!”. Spectatorii aruncă apă cu stropitorile asupra interpreților kasedori, ceea ce se presupune că aduce noroc în afaceri, o recoltă bună și protecție împotriva incendiilor. Deși unii încălzesc apa înainte de a o arunca peste cei acoperiți doar cu paie, de cele mai multe ori aceasta este rece și poate fi aruncată și cu… găleata!