de Silviu Ghering și Adrian Barna
Pasajul Macca - Villacrosse din București rivalizează, fără niciun patriotism local, cu oricare dintre cele 21 de pasaje din Paris, de la Galerie Vivienne la Galerie Colbert. Pasajul bucureștean poate fi considerat cea mai frumoasă „intrare” în zona Centrului Vechi, pornind din Calea Victoriei, vizavi de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și ieșind în Strada Eugeniu Carada, vizavi de Banca Națională, la doi pași de Strada Lipscani.
Mai păstrează aroma de „belle epoque” a „Micului Paris” din perioada interbelică...
Proiectat de Felix Xenopol, arhitect cu studii de specialitate la Berlin, fratele marelui istoric, şi Pasajul Macca - Villacrosse a fost finalizat în anul 1891. Monument arhitectural unic în București, are forma unei potcoave „sprijinită” cu „arcurile” pe intrările din Calea Victoriei și alungită din „boltă” spre ieșirea din Strada Eugeniu Carada. Acoperit cu sticlă gălbuie, bogat în vitralii și cu statui somptuoase „păzind” intrările (portalul dinspre Banca Națională este chiar... monumental!), Pasajul Macca - Villacrosse mai păstrează aroma de „belle epoque” a „Micului Paris” din perioada interbelică. Principalul scop al „tunelului” istoric din centrul Capitalei era, la vremea concepției sale, și așa a rămas peste ani, de a crea spații comerciale la parter. Este de menționat, însă, că, pe lângă aceasta, Pasajul Macca - Villacrosse a fost sediul primei Burse de Valori din București.
Bijuteria arhitectonică a purtat chiar acest nume: Pasajul Bijuteria
În anii puterii populare a muncitorilor și țăranilor, Pasajul Macca - Villacrosse era cunoscut sub denumirea de Pasajul Bijuteria, după numele magazinului cu acest nume de la una dintre intrările de pe Calea Victoriei. După 1989, pasajul și-a reluat numele inițial de Macca - Villacrosse și a fost redat vechilor proprietari. În locul micilor magazine s-au instalat diferite restaurante, printre care un bar-restaurant cu teme egiptene, o cafenea, un bistrou, un restaurant chinezesc, o bijuterie de lux, un amanet cu o casă de schimb (nu se putea fără așa ceva...) și un magazin numismatic. Noile spații comerciale au revitalizat de atunci încoace acest colț de tradiție din centrul Bucureștiului.
Undeva la etaj, în Pasajul Macca - Villacrosse a funcţionat chiar şi un templu masonic, vizitat în anul 1886 de regele Oscar al II-lea (suveran pe atunci al Suediei și Norvegiei) în calitatea sa de Mare Maestru al Marii Loji Suedeze. Uşa Templului, precum şi decoraţiile simbolice, au dăinuit până în primii ani ai celei de-a doua decade a secolului nostru…