de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Povești vibrante, inspirate din realitatea de ieri și de azi, transpuse în scenă cu umor, dramatism și emoție de către artiști remarcabili, surprind publicul reconstituind cât mai fidel imaginea lumii în care trăim. În continuare, vă recomandăm câteva evenimente pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.
Florin Busuioc, ministru al economiei în „Răpire”, la Teatrul Luceafărul
Ce reacții neașteptate au oamenii ajunși în pragul falimentului, aflați urmărind noua comedie, lansată pe scena Teatrului Luceafărul din Capitală. Pe 29 martie și 1 aprilie, de la ora 19:00, sunt programate primele reprezentații ale farsei „Răpire”, de Fran Nortes, în regia lui Daniel Hara. Intriga pornește de la nemulțumirea lui Paco (Marius Rizea), un măcelar modest, aflat la un pas de a-și închide afacerea din pricina unei decizii a ministrului economiei (Florin Busuioc). Disperat, Paco devine peste noapte un justițiar și decide să-i răpească politicianului fiul și să-l constrângă să renunțe la măsura extremă care-i pune în pericol munca de-o viață și familia. Doar că în casa ministrului apar sora și cumnatul măcelarului care, în loc să dea o mână de ajutor, complică lucrurile și planul riguros pregătit este dat peste cap. Spectacolul sancționează cu mult umor și ironie ascuțită cinismul și lipsa de scrupule a politicienilor care calcă în picioare demnitatea și bunăstarea omului simplu. Din distribuție mai fac parte Costi Diță, Andreea Grămoșteanu, Raluca Petra și Angel Popescu.
Marea dragoste a lui Enescu: „Jurnalul unei iubiri”, la Opera Națională din București
Un impresionant elogiu adus iubirii, având la bază o celebră istorie de amor din perioada interbelică, este prezentat, într-o formulă inedită pe scena Operei Naționale din Capitală unde pe 1 și 2 aprilie, de la ora 18:30, puteți vedea spectacolul „Jurnalul unei iubiri”, o producție de teatru-dans semnată de regizoarea și coregrafa Andreea Tănăsescu. Inspirată de Jurnalul Mariei Cantacuzino, producția descrie relația pasională a prințesei cu marele compozitor George Enescu în atmosfera strălucitoare de la început de secol XX. Într-o montare originală actorii Irina Movilă, Gavril Pătru, Armand Calotă, Marina Fluerașu, Andrei Cristea, Ștefan Radu, alături de balerinii Andreea Vălean, Andrea Caleffi, Răzvan Cacoveanu și George Pleșca, reconstituie pe muzica marelui compozitor biografia unei iubiri tumultoase și, totodată, pagini mai puțin cunoscute din istoria autohtonă.
„Henry Johnson”, o victimă pe drumul pavat cu bune intenții, la Teatrul Metropolis
O perspectivă inedită asupra relațiilor interumane, asupra slăbiciunilor și intereselor care le guvernează, este reflectată tulburător în cea mai nouă montare a regizorului Eugen Gyemant pe scena Teatrului Metropolis din București. Pe 29 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare, se joacă drama „Henry Johnson”, de Davis Mamet. Textul vorbește despre iluzia justiției, manipulare și decăderea indivizilor, construind o imagine necenzurată a victimei încrederii în semeni și bunelor intenții. Într-o închisoare din zilele noastre, personajul principal (Șerban Pavlu) este un avocat care ispășește o pedeapsă aparent nemeritată. Naivitatea, lipsa cinismului, dar mai ales incapacitatea de a-și însușii statutul de animal de pradă, vor fi aspru decontate în mijlocul „haitei” din penitenciar, unde orice vulnerabilitate este exploatată în lupta pentru supraviețuire. Din distribuție mai fac parte Vlad Zamfirescu, Sebastian Marina și Costi Apostol. Următoarele reprezentații sunt programate pe 12 și 13 aprilie.
„Candele nestinse - Mărturii din închisorile comuniste”, la Teatrul Național din București
Fenomenul închisorilor comuniste, cu nenumăratele victime și drame generate, este expus sub lumina reflectoarelor pe scena Teatrului Național din București. Pe 1 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Media, puteți vedea spectacolul „Candele nestinse - Mărturii din închisorile comuniste”, în regia Ivonei Boitan. Poveștile deținuților politici, anchetați în anii ’50 în închisorile comuniste sunt ilustrate de o ficțiune care îmbină materialul documentar (detalii preluate din dosarele CNSAS) cu momentele dramatice intense. Interpretând partituri complexe, protagoniștii Ana Calciu, Tomi Cristin, Bogdan Iacob și Valentin Paraschivu reconstituie o pagină neagră de istorie, în care un regim absurd a impus răsturnarea sistemului de valori în societatea românească prin negarea principiilor creștine, distrugerea elitelor și dezumanizarea indivizilor. Spectacolul constituie un manifest împotriva uitării, adresat în special noilor generații, reprezentația fiind urmată de explicațiile istoricului Marius Oprea, care vor detalia contextul istoric al evenimentelor surprinse pe scenă.