de Georgiana Mihalcea
Oficialii Uniunii Europene au anunțat că se dorește „reluarea controlului ecranelor” pentru minori și, prin urmare, au reunit un comitet de experți ale cărui recomandări vor fi făcute publice în curând. În lupta împotriva impactului ecranelor, rețelele de socializare sunt criticate frecvent. Din fericire, aceste platforme au introdus deja funcții menite să ajute tinerii și părinții lor în urmărirea activității din online.
TikTok și modul „Family Connection”
TikTok a introdus o limită de 60 de minute pe zi pentru cei sub 18 ani. După acest timp, este necesară o parolă pentru a continua să folosiți aplicația, încurajând minorii să se gândească la timpul petrecut online. Pentru conturile sub 16 ani, TikTok interzice notificările după ora 21:00 (22:00 pentru cei cu vârsta între 16 și 17 ani), promovând astfel obiceiuri de somn mai bune. Modul Family Connection permite părinților să seteze ei înșiși durata maximă zilnică de acces a copiilor, în funcție de ziua săptămânii. Părinții vor putea primi un raport detaliat despre utilizarea aplicației de către copilul lor, inclusiv informații cum ar fi timpul total petrecut pe această platformă, cât de des deschide adolescentul TikTok-ul, precum și distribuția timpului petrecut între zi și noapte. Adulții pot dezactiva acum notificările adolescenților după un anumit timp. Compania lucrează deja și la un instrument care le permite părinților să filtreze videoclipuri pe baza cuvintelor-cheie.
Instagram și funcția „Notificare cu întârziere”
Instagram a lansat recent un nou instrument menit să încurajeze adolescenții să își reducă accesarea platformei pe timp de noapte. Funcția „Notificare cu întârziere” este concepută pentru a interveni automat asupra conturilor minorilor care sunt activi între orele 22:00 și 4:00. Dacă petrec mai mult de zece minute răsfoind „Reels” sau discutând pe mesageria directă în acest interval orar, o notificare îi va stimula să părăsească aplicația. Această inițiativă completează instrumentul „Ia o pauză” introdus în 2022, care reamintește utilizatorilor să ia pauze regulate. Pe lângă această nouă funcție, Instagram oferă deja mai multe instrumente pentru a ajuta adolescenții și părinții lor să gestioneze timpul petrecut pe platformă. În primul rând, aplicația permite celor care o folosesc să vadă timpul mediu pe care îl petrec pe Instagram și să stabilească o limită zilnică. Trimite un memento pentru a încuraja oamenii să ia o pauză după o perioadă predeterminată de timp pe aplicație. Cuprinde unele instrumente de supraveghere parentală care oferă părinților și tutorilor posibilitatea de a monitoriza activitatea adolescenților lor pe Instagram. Acestea vă permit să controlați timpul petrecut în aplicație, să stabiliți limite zilnice, să programați pauze, să urmăriți abonamentele și să primiți informații despre rapoartele făcute de adolescent. Modul silențios dezactivează notificările trimițând răspunsuri automate la mesajele directe primite. Programele pentru acest mod sunt personalizabile, iar un rezumat al notificărilor ratate este disponibil după dezactivare.
Părinții pot instala o aplicație de control parental mai cuprinzătoare, Family Link. Datorită acesteia, vor putea literalmente să „supravegheze” contul Google al copilului lor și chiar să-l geolocalizeze în orice moment
Facebook e cel mai uşor de configurat
Facebook, parte a grupului Meta, oferă funcții similare cu Instagram, inclusiv un mod silențios și posibilitatea de a face pauze din când în când. Se pot seta mementouri zilnice de timp, dar au și posibilitatea de a dezactiva notificările. X, anterior Twitter, și Snapchat nu au implementat instrumente direct în aplicația lor. Pentru o gestionare mai strictă a timpului de folosire, ar trebui să se ajusteze setările direct pe smartphone-ul lor.