Main menu

header

978 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Aproape de centrul istoric al Bucureștiului, la intersecția străzilor „Radu Calomfirescu” și „Hristo Botev”, în apropierea Bisericii Sf. Gheorghe Nou, strălucește, la figurat, dar și la propriu, o bijuterie arhitectonică, restaurată și redată patrimoniului istoric al Capitalei, după 162 de ani de la „nașterea sa, în 1861. „Casa cu geamuri bombate”, așa este cunoscută clădirea, a fost construită de neguțătorul Petrache Dancovici, în vechiul cartier bucureștean dintre Calea Moșilor și Calea Călărași.

Fațada a fost adusă la „identitatea” din 1861

Reprezentativă pentru vechiul București înstărit, deschis spre tot ce este nou în Occident, casa este vestită pentru ferestrele cu sticlă convexă, dar nu opacă, așa cum spune „legenda”, prin geamurile ei pătrunzând imaginea lumii de afară. Cu suprafață construită de 237 mp, „casa cu geamuri bombate” este o locuință „icoană” pentru societatea bogată bucureșteană din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Fațada de est, care își pierduse bogata decorație inițială (ancadramentele ferestrelor, brâu, cornișă), a fost adusă la „identitatea” din anul 1861.

Multiplele restaurări i-au redat strălucirea inițială

Elementele decorative exterioare din fier forjat au fost restaurate, vitraliile intrării principale au fost înlocuite cu geamuri „gemene”. Sobele, cu decorații superbe, din teracotă și fontă, arată azi ca noi. Coșurile de fum au fost readuse la forma inițială și au fost păstrate cu scop decorativ. Profilele ornamentale din tablă de zinc ale jgeaburilor și elementelor ornamentale de coamă, denumite pe vremuri „ciocârlani”, au fost înlocuite cu elemente din tablă-zinc prepatinat, conform modelului inițial. Treptele exterioare din piatră masivă au fost restaurate. Și, peste toate, a fost refăcut frontonul decorativ de deasupra intrării, cu inscripția „1861”, anul inaugurării, așa cum era așezată inițial. O „casă-comoară” pe care nu aveți voie să nu o admirați în realitate.

Casa cu geamuri bombate are și o deosebită valoare memorială: aici a locuit, din 1910 până la „plecare“, Nicolae Paulescu (1869-1931, nepot al lui Petrache Dancovici), savant și medic fiziolog de excepție, care a descoperit insulina și, implicit, tratamentul antidiabetic