Main menu

header

979 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Mobilierul ieftin, încărcat cu plastic, are dezavantaje serioase. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA estimează că 12 milioane de tone de astfel de piese au fost aruncate la gropile de gunoi în 2018, iar aici, componentele din plastic vor rezista sute de ani. Numeroase firme caută materiale alternative…

Cochilii de stridii și alge în loc de poliuretan

Fabricarea plasticului care intră în mobilier - și care în atâtea cazuri ajunge la gunoi când se schimbă moda - implică emisii de carbon, sute de milioane de tone în fiecare an. Date fiind trendul mondial, pe de o parte, și țelurile de sustenabilitate ale statelor, pe de altă parte, cercetătorii și companiile recurg la alternative care sunt bizare doar la prima vedere, dar care promit să schimbe industria din temelii. Celine Sandberg, fondator al Agoprene, companie cu sediul în Oslo, a experimentat utilizarea cochiliilor de stridii. Acestea au fost măcinate într-o pulbere și folosite pentru a face un material spumos, cu care se pot umple perne și canapele și care este menit să înlocuiască utilizarea poliuretanului. În același scop au fost utilizate algele marine, pe care echipa le-a transformat într-o pudră uscată într-un cuptor special și apoi a devenit un material moale, foarte potrivit pentru umplerea scaunelor. „Spuma este 100% biodegradabilă. Lăsată în sol, se va degrada în mod natural în opt luni”, spune Sandberg.

Coji de boabe de cafea și deșeuri oceanice în loc de poliester

979 27 2Pe lângă poliuretan, care oferă amortizare, exteriorul mobilierului poate conține poliester - și acesta parte din familia plasticului. „Plasticul are un grad ridicat de flexibilitate, care îi permite să fie moale sau dur. De asemenea, deoarece substanțele chimice din plastic provin din subproduse de la rafinarea petrolului, este ieftin”, explică Christian Euler, profesor de inginerie chimică la Universitatea Waterloo, din Ontario, Canada. Ca urmare, descoperirea alternativelor este un proces care va mai putea dura. Între timp, compania daneză de design Mater a produs o linie de scaune cu spătare realizate din materiale amestecate fie cu coji de boabe de cafea, fie cu rumeguș din producția de mobilier. Iar piesele de exterior pe care le propune brandul sunt realizate cu deșeuri oceanice. „Deși este nevoie de mulți bani pentru a fabrica aceste colecții durabile, este în ADN-ul nostru să fim o companie ecologică”, spune directorul executiv Ketil Ardal.

Designerul slovac Simon Kern a combinat frunze moarte cu o bio-rășină din uleiul de gătit și a creat un nou material, potrivit pentru scaune

Miceliul ciupercilor, pentru decoraţiuni

979 27 3O altă opțiune neobișnuită, în dreptul căreia cercetătorii speră că ar putea înlocui plasticul în industria mobilei, este miceliul ciupercilor. Structura asemănătoare rădăcinii și ramificată este fundația pentru BioKnit, un nou tip de material textil, dezvoltat de cercetătorii de la Newcastle Upon Tyne, din Marea Britanie. Procesul începe cu creșterea miceliului pe un substrat, cum ar fi rumegușul, spune Jane Scott, conducătorul grupului Living Textiles, apoi este plasat într-un mediu întunecat și umed, astfel încât să lege și să absoarbă nutrienții din rumeguș. La final, materialul se deshidratează într-un tip de cuptor. BioKnit este deja folosit de designeri pentru a face abajururi și alte structuri de pe segmentul decorațiunilor interioare. „Un avantaj al acestui material este modul în care se descompune, deoarece este complet biologic și nu folosește niciun liant sau adeziv”, adaugă Scott.