de Cătălina Tăgârță
În lumea agitată și plină de provocări în care trăim, judecata este adesea o prezență constantă în viețile noastre. Ne judecăm pe noi înșine, pe cei din jur și suntem judecați la rândul nostru, creând un ciclu adesea dăunător de critici și condamnări reciproce. Totuși, oare cât de mult conștientizăm această judecată și efectele sale asupra noastră și a celor din jur? Pentru a explora această temă și pentru a vă încuraja să vă eliberați de acest model de gândire, vă propun o provocare de 7 zile fără judecată. Veți explora diferite aspecte ale judecății, analizați cum vă influențează relațiile și starea mentală și învățați să adoptați compasiunea și acceptarea, în locul criticilor și condamnărilor.
Eliberați-vă de povara criticii constante
Fiecare zi a provocării vă va ghida către o mai mare conștientizare a modului în care judecata vă afectează viața și vă va oferi instrumente practice pentru a renunța la acest obicei nociv. Dacă acceptați provocarea și veți lucra timp de 7 zile veți putea descoperi că prin abandonarea judecății puteți să vă eliberați de povara criticii constante și să vă îndreptați către o viață mai plină de înțelegere, empatie și iubire de sine și de ceilalți. Așadar, sper că sunteți gata să pornim în călătoria noastră către o viață fără judecată!
Ziua 1
Deveniți conștienți de judecată și consecințele ei. Pentru început, definiți ce înseamnă mai exact pentru voi judecata, la ce vă duce primul gând? Este vorba despre: judecarea celor din jur, judecarea proprie (cât de des vă judecați singuri) sau judecarea voastră de către cei din jur? Trăiți efectiv cele de mai sus sau în special teama de a judeca, de a fi judecați? Dați-vă puțin timp să vă clarificați „Ce simțiți” și „Cum vă împiedică să vă exprimați ceea ce simțiți?”.
Ziua 2
Analizați ce a reieșit în urma exercițiului din ziua precedent: Vă judecați?, Judecați?, Sunteți judecați? Ce fel de conștientizări ați avut? În ziua a doua a provocării vă propun să mergeți puțin mai în profunzime. Așadar, analizați „Cu ce asociați cel mai des judecata?”. Ce sinonim vă vine în minte? În ce direcție mergeți cu ea? Când spuneți judecată vă referiți (și) la: critică, la condamnare sau orice altceva... Simțiți distanța, răceala, împotrivirea, lipsa apartenenței, lipsa iubirii (inclusiv a iubirii de sine) și a conexiunii? Orice gând vă vine în minte este... binevenit. Rețineți că nimic nu este corect sau recomandat. Indiferent ce simțiți, aceasta este realitatea în acest moment. Și este perfect în regulă. Dați-vă voie „să fiți” și atât.
Ziua 3
Întrebați-vă: „Cine v-a supărat atât de tare încât să merite timpul și energia voastră pentru a-l /a o judeca?″ și „Cum ar fi viața voastră dacă nu ați mai judeca persoana sau persoanele respective?”. Uneori, când cei din jur fac ceva... doare. Când cei din jur spun ceva... doare. Când cei din jur nu fac sau spun ceva (ce noi ne-am aștepta să spună sau să facă)... doare. Sunt multe situații în care oamenii aleg durerea în loc de acceptare, de înțelegere, de iubire. Uneori este vorba doar despre o alegere. Nu spun că nu ar trebui să doară deloc. Dar voi puteți decide cât timp doare. Voi puteți decide să faceți ceva ca să doară mai puțin. Lăsați-i pe alții să își vadă de viața lor. Iar voi aveți grijă de bucățica voastră.
Ziua 4
Când încetăm să îi judecăm pe alții se întâmplă adesea un lucru curios, respectiv... Conștientizând că nu a fost poate cel mai bine cum am procedat până atunci, începem să ne judecăm pe noi. Așa apare: autocritica, judecata de sine... Știi cu ce este asociată aceasta? Evident, cu lipsa încrederii în sine, cu lipsa iubirii de sine. După cum puteți observa, vine la pachet cu multe dezavantaje. Însă nu confundați autocritica folosită în sens constructiv cu cea care vă seacă de energie. E în regulă să analizați ce ați greșit, să observați ce puteți face mai bine data viitoare. Dar nu puneți presiune pe voi! Fiți blânzi! Dați-vă și voi credit! De ce să o faceți cu alții, iar cu voi nu? Meritați tot ce este mai bun și mai frumos!
Ziua 5
La acest subpunct am multe povești, atât personale, cât și culese de la cei din jurul meu. O parte dintre ele le-am strecurat și în carte, pentru că și eu am trecut prin toate fazele despre care vorbesc aici. Și știu cât este de neplăcut atunci când ești în fiecare etapă. Dar vestea bună este că: Există soluții pentru toate. Chiar și când ești judecat efectiv de cei din jur sau când simți că se întâmplă asta, fără să auzi efectiv vorbele lor... Să nu uităm ce spune John Maxwell: „Ești media celor 5 persoane cu care te înconjori zi de zi”. De fiecare dată când amintesc acest citat, cursanții întreabă: „Ei bine, dar cu părinții ce fac?”. Răspunsul este simplu: „Părinții sunt și ei oameni. Mulți judecă, e adevărat. Dar când lucrezi tu cu tine zi de zi și te dezvolți, vei ști să gestionezi mult mai ușor aceste situații”. În plus, astfel contribui la zicala: „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”. Lucrați zilnic cu voi, iar totul în jur se va schimba, inclusiv modul în care vă percep ceilalți…
Ziua 6
În ziua a 6-a vă provoc să luați pe rând toate ipostazele despre care am vorbit zilele trecute: judecarea altora, autojudecata, judecarea de către ceilalți. Este timpul să scoateți agenda, să lucrați puțin.
Exercițiul 1: Faceți o listă cu persoanele pe care le judecați. Luați fiecare persoană în parte. Scrieți sus numele, apoi împărțiți foaia în trei și scrieți:
A. Pentru ce îl/o judec
B. Pentru ce îl/o apreciez eu sau pentru ce este apreciat/ă de către alți oameni.
C. Avantajele pe care le am dacă am o relație bună cu persoana respectivă.
Exercițiul 2: Faceți o listă cu calitățile pe care le aveți. Notați trei soluții prin care puteți îmbunătăți acel lucru/comportament etc. pentru care vă judecați.
Dacă este vorba despre un eveniment din trecut, o decizie pe care ați luat-o la un moment dat, vedeți ce beneficii ați avut de-a lungul timpului datorită ei, nu doar dezavantajele.
Ziua 7
Meditați la tot ce v-a trecut prin minte zilele trecute referitor la judecată. La final, răspundeți la întrebarea: „Pe o scară de la 1 la 10, cât de mult s-a îmbunătățit percepția mea vizavi de judecată?”. Faceți zilnic tot ce puteți să nu vă judecați, iar viața va fi deja mai frumoasă!
Impactul asupra relaţiilor
Puteți aprofunda și mai mult subiectul. Reflectați asupra întrebării: „Cum afectează judecata relațiile mele de zi cu zi?”. Aceasta poate distruge sau împiedica conexiunile autentice cu cei din jur. Analizați cum vă simțiți atunci când sunteți judecați de alții și cum acest lucru vă influențează relațiile. Gândiți-vă la moduri în care puteți să vă îmbunătățiți relațiile prin abandonarea judecății și adoptarea empatiei și acceptării. Dacă vreți să aprofundați și mai mult, răspundeți și la între- barea: „Ce impact are judecata asupra stimei de sine?”. Explorați cum autocritica și judecata de sine pot submina încrederea și iubirea de sine. Înțelegeți cum vă puteți elibera de acest ciclu vicios și cum puteți să vă reconstruiți încrederea în voi și să vă recunoașteți propriile calități. De aceea v-am și sugerat exercițiul cu lista de calități.