de Silviu Ghering și Adrian Barna
Dacă veți călători la Suceava cu trenul, veți fi întâmpinați de o gară elegantă și impunătoare, care oferă senzația unei călătorii în timp. Gara Burdujeni face parte din lista monumentelor istorice din 2004. A fost construită în perioada 1892-1902 în cartierul cu același nume. Suceava era pe atunci localitate de frontieră între România și Austro-Ungaria, făcând parte din „plasa” Botoșani. Gara Burdujeni a fost gară de frontieră între anii 1902 și 1918.
Replica românească pentru „omoloaga” austro-ungară din Ițcani
Clădirea are un aspect monumental, din dorința autorităților române ca această gară de frontieră să nu fie mai prejos decât gara Ițcani, în „foncție” din 1871, din satul cu același nume, în acea vreme pe teritoriul Austro-Ungariei. Acum Gara Suceava Nord, din cartierul sucevean Ițcani. Gara Burdujeni a fost construită după modelul gării din Fribourg, capitala cantonului cu același nume din Elveția, inaugurată în 1862, într-o plastică arhitecturală ce amintește de eclectismul de școală franceză al vremii, cu influențe baroce. Fațada clădirii a fost realizată în întregime din cărămidă roșie lustruită, furnizată de Fabrica de cărămizi Ciurea, din apropierea Iașului. Compusă din două corpuri laterale cu două niveluri, gara are în corpul de mari dimensiuni din mijloc, pe lângă holurile de acces, o frumoasă sală în stil baroc, impunătoare ca dimensiune şi modalitate de tratare arhitecturală, ce a servit iniţial drept sală de recepţie şi oficiu de vamă. Peronul acoperit, cu un design aparte, original, ca şi întreaga feronerie a clădirii impresionează prin eleganța şi precizia detaliilor decorative.
Concomitent cu „mersul trenurilor”, a găzduit un orfelinat, o grădiniță, o școală primară și una profesională
În 1918 a avut loc Unirea Bucovinei cu România, motiv pentru care pichetul de grăniceri și oficiul vamal nu își mai aveau rostul și au fost desființate. Spațiul neutilizat din clădire a fost alocat în 1920 pentru un orfelinat, o grădiniță și o școală primară. Din 1923 până în 1955 a existat în clădire și o școală profesională pentru fete. Aceasta era destinată tinerelor care lucrau la Căile Ferate Române și dispunea de specializări precum țesătorie, croitorie și rufărie. Tot parterul Gării Burdujeni era utilizat de CFR, la etaj funcționând școlile și orfelinatul.
Terenul pe care a fost construită Gara Burdujeni era unul mlăştinos şi a necesitat ample lucrări de drenaj şi terasare pentru asigurarea unui fundament solid din grinzi mari de stejar şi... saltele uriaşe umplute cu lână de oaie