de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Mobilierul nu trebuie cumpărat niciodată dintr-un capriciu - o achiziție improvizată poate sfârși prin a fi prea scumpă și greu de înlocuit dacă clientul se răzgândește după momentul de entuziasm. Potrivit experților, anumite reguli odată respectate fac ca achiziția mobilei să fie un succes care să dureze pe termen lung.
Listă cu detalii de stil
Designerii de interior recomandă alocarea de timp pentru achiziționarea mobilierului, astfel încât acesta să răspundă anumitor comandamente necesare pentru ca piesele să satisfacă deopotrivă nevoia estetică și cerințele funcționale. „Cumpărătorii de mobilă trebuie să ia în considerare stilul, durabilitatea și coeziunea cu celelalte piese, cu stilul casei și cu gustul personal înainte de a lua mobilier acasă”, afirmă Caroline Agee, fondator Tuckahoe Home, companie de design interior din Richmond, Virginia. Astfel, odată porniți la cumpărarea de mobilier, faceți o listă cu dimensiunile ideale ale pieselor, cu mostrele de țesături pentru tapiserie, cu acele culori favorite și orice alte detalii care să genereze un rezultat bun și o alegere inspirată, făcută cu mult calm și cu viziune pe termen lung.
Dimensiuni și paletă de culori
Pentru a lua cele mai inteligente decizii posibile de cumpărare a mobilierului, este necesară o primă etapă de planificare, dezvăluie designerii. Cumpărăturile de mobilier făcute pe nepregătite prezintă risc mare de schimbare ulterioară de optică. „A cumpăra mobilier nu este ca și cum ați cumpăra opere de artă, care aproape întotdeauna se pot potrivi, în final, undeva. Mobilierul trebuie să aibă dimensiunea, schema de culori și stilul potrivite pentru spațiu, toate determinate cu precizie în etapa de dinainte de achiziție”, arată Whitney Ray, de la Wyeth Ray Interiors, din Atlanta, Georgia. Așadar, determinați inițial dimensiunile mobilierului, în funcție de gusturi și nevoi - unele persoane sunt adepte pe termen lung ale minimalismului, altele preferă stilul opulent. Mai departe, decideți paleta de culori, în funcție de luminozitatea casei, de lărgimea încăperilor și de gustul personal, astfel încât mai târziu țesăturile și finisajele să poată fi coordonate cu ușurință și eventual schimbate dacă se dorește un nou design.
Funcționalitate înainte de toate
Luarea în considerare a funcției mobilierului înainte de a-l cumpăra este o prioritate maximă, afirmă designerii. Cu o oarecare previziune, se economisește timp și sunt șanse mari să fie alese piesele cele mai potrivite. „Gândiți-vă la funcționalitatea unui spațiu. De exemplu, este posibil să aveți loc pentru o masă sau o consolă, pentru o comodă cu sertare sau pentru un dulap cu uși, fiecare cu aspect și funcție diferită. Având o idee clară despre ceea ce va funcționa cel mai bine în spațiul respectiv, veți aloca mai puțin timp căutând piesa potrivită”, spune Agee. Această regulă se aplică atât pentru alegerea tipului de mobilier, cât și pentru detaliile critice, cum sunt tipurile de țesătură pentru tapițerie.
Estimarea longevității, esențială pentru design
Designerul de interior Sarah Brannon, fondator al Sarah Brannon Interiors, din Midland, Texas, recomandă cumpărătorilor de mobilier să investească în țesături și materiale cu performanță: „Când cumpărați mobilă, gândiți pe termen lung. Luarea în considerare a longevității este esențială atât din perspectiva calității, cât și a designului. Evitați episoadele de achiziții de scurtă durată sau trendurile trecătoare și întrebați-vă dacă o să vă mai fie pe plac respectiva piesă peste zece ani”. Potrivit experților, este preferabil să fie făcute mici sacrificii pe termen scurt pentru a fi achiziționat un mobilier de calitate. „Cel mai bun mod de a fi mulțumiți de mobilier pentru o lungă perioadă este să cântăriți cu atenție opțiunile și să fiți de acord să cheltuiți ceva mai mult sau să așteptați cu răbdare să ajungă la voi”, detaliază Agee.
Atracția și individualizarea
La fel ca decorul, mobilierul nu ar trebui achiziționat doar de dragul de a umple un gol din încăpere. Specialiștii arată că fiecare piesă adusă acasă trebuie să fie ceva care să atragă atenția și să individualizeze spațiul. De asemenea, trebuie să fie în linie calitativă cu celelalte - o canapea de bună calitate trebuie să aibă alături o măsuță aleasă după aceleași criterii. De asemenea, aspectul nu este totul. „La fel ca în cazul oamenilor, frumusețea adevărată vine din interior. Designul pieselor nu ar trebui să primeze în fața calității mobilierului. În fond, este mult mai ușor să reparați aspectul unei piese decât să-i refaceți fundația. Piesele de calitate pot fi trans- formate cu vopsea, cu un finisaj diferit sau cu feronerie nouă”, recomandă Agee. Ca urmare, atunci când vă decideți asupra unei piese de mobilier, este preferabil să o cercetați cu atenție și să vă asigurați că este potrivită pentru voi din cât mai multe puncte de vedere, începând cu calitatea. „Verificați din ce materiale este fabricat mobilierul și ce fel de conținut are. Dacă ceva este ieftin, după toate probabilitățile va dura doar un an-doi”, explică Ray.
Tapițerie înalt calitativă
Potrivit specialiștilor în design interior, o altă regulă este verificarea tapițeriei, care trebuie să fie suficient de calitativă pentru a lua în considerare cumpărarea piesei respective. „Dacă împingeți brațul sau spatele piesei și simțiți lemnul prin țesătură, nu cumpărați acea canapea sau acel fotoliu. Căutați tapițerie mai groasă, pe care o percepeți ca fiind de bună calitate”, spune Ray. De asemenea, experții recomandă texturi diverse în orice cameră, astfel încât să existe puncte focale interesante, dar care să poată fi și schimbate atunci când moda trece sau când gusturile evoluează. „Pe lângă construirea unui spațiu care pare stratificat și atrăgător, luarea în considerare a mai multor magazine este o modalitate fiabilă de a evita efectuarea unei achiziții impulsive și pentru a vă asigura că duceți acasă cea mai bună piesă de mobilier care să se potrivească nevoilor, stilului și bugetului”, spune Agee.
Fundament pentru versatilitatea decoraţiunilor
Când cumpărați mai multe piese de mobilier, o regulă bună pentru a construi un spațiu interesant este să depășiți limitele designului. „În loc să vă simțiți limitat de o paletă de culori strictă, de un stil de design anume sau de orice alte constrângeri în afară de spațiu, introduceți în ecuație creativitatea proprie. Camerele personalizate pot încorpora piese vechi și noi în diverse finisaje vizuale. Este distractiv să amestecați o epocă neoclasică cu o piesă modernă și tapițerii elegante. Combinarea stilurilor și a finisajelor contribuie la crearea unui spațiu foarte personal pentru proprietar”, punctează Bannon. În acest context, designerii subliniază că decorațiunile pot fi oricând înlocuite, schim- bând aspectul încăperii, cel mai important fiind ca mobilierul, ca fundament, să fie bine ales.