de Silviu Ghering și Adrian Barna
La limita județului Gorj spre județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (lanțul montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a satului Runcu, spre satul Poiana Contului, șerpuiește pe vreo 12 km un veritabil canion, săpat de râul Sohodol (denumit și Jaleș) în stânci de dimensiuni colosale, care dezvăluie, la tot pasul, frumuseți de... carte poștală! Și mistere. Peșteri, avene, abrupturi stâncoase, doline, lapiezuri parcă din altă lume. Sau de la începutul lumii.
Relieful spectaculos, legenda și aventura parcă sunt împletite de... Mărgelatu’ Florin Piersic!
Relieful spectaculos, legenda și aventura se împletesc de minune pe Valea Sohodolului, bogată atât în frumuseți naturale parcă... pictate, folclor neatins de „modernizare manelistică”, bucate tradiționale periculos de... bune, „udate” să... „crape măsaua”, dar și în povești cu... haiduci! Nu degeaba s-a filmat aici seria „Mărgelatului” Florin Piersic. Peșterile Nărilor, Fușteica, Inelul, Gârla Vacii, Popii sunt repere impresionante ale zonei, cea mai vizitată fiind Peștera Popii, unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagră. Peștera Nărilor, la rândul ei, este un fenomen natural rar, fiind formată din două galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare.
Cu piciorul, pe jos, este cel mai sănătos și... economicos!
Accesul se face din Drumul Național 67D ce leagă municipiul Târgu Jiu de orașul Baia de Aramă, urmărind indicatoarele din zonă. Drumul este bine amenajat pe întinderea cheilor și poate fi parcurs cu mașina, cu „motorul”, cu bicicleta sau... cu piciorul, pe jos, cel mai sănătos și... economicos!
Cheile Sohodolului sunt o „gură de rai“ pentru alpiniști, având în vedere cele nu mai puțin de... 120 de trasee special amenajate! Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 de hectare a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000