Main menu

header

981 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Proiecte artistice remarcabile aduc sub lumina reflectoarelor povești intense, de ieri și de azi, inspirate de realități crude și caracteristicile naturii umane. În continuare, vă recomandăm câteva dintre spectacolele care îmbogățesc repertoriul scenelor românești în această săptămână.

„Bazinul de nord”: Șerban Pavlu și Vlad Lință, confruntare dură la ARCUB

O radiografie relevantă a societății contemporane, cu accent vizibil pe experiențele noilor generații, este dezvăluită de regizorul Alexandru Mâzgăreanu într-o nouă producție montată pe scena ARCUB. Pe 17 și 19 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare, sunt programate primele reprezentații ale spectacolului „Bazinul de nord”, de Rajiv Joseph, un thriller care vorbește curajos despre moralitate, putere, vină și iertare. Acțiunea se petrece într-un liceu american, unde directorul adjunct (Șerban Pavlu) are o întrevedere cu un elev proaspăt transferat din Orientul Mijlociu (Vlad Lință). Discuția se transformă într-o confruntare tensionată pe teme sensibile, precum religie, rasă, nivel social, corupție și afaceri necurate, totul culminând cu moartea suspectă a unei eleve pe care cei doi au cunoscut-o, în contexte diferite. Reacțiile și emoțiile personajelor sunt remarcabil reflectate în jocul subtil și alert întreținut de cei doi actori. Prin replici neașteptate, asemănătoare unor lovituri în ringul de box, protagoniștii încearcă pe rând să transfere celuilalt greutatea sentimentelor de vină și responsabilitate resimțite.

Centenarul Puccini: „Tosca”, în premieră la Opera Națională din Cluj

O nouă producție lirică marchează grandios Centanerul Puccini pe o scenă românească. Pe 20 și 21 aprilie, de la ora 18:30, la Opera Națională din Cluj, au loc primele reprezentații ale dramei „Tosca”, de Giacomo Puccini, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul de Italian de Cultură și Ambasada Italiei. Montarea regizorului Matteo Manzzoni valorifică atmosfera tumultoasă a începutului de secolul XIX în care se petrece fascinanta poveste a cântăreței Floria Tosca, nevoită să aleagă între viața iubitului său și fidelitate. Intriga plină de pasiune, suspans și dramatism se bucură de o interpretare de excepție, spectacolul având în distribuție protagoniști de renume național și internațional, precum Aurelia Florian, Florin Estefan, Hector Lopez, Lali Khabalova și Cristian Mogoșan. Ariile capodoperei pucciniene sunt susținute de Corul de copii Junior VIP, alături de Corul și Orchestra Operei Naționale din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Vladimir Lungu.

Corupția trece proba timpului: „Revizorul”, la Teatrul Mic din București

În era Inteligenței Artificiale, imaginea tristă a societății măcinate de mediocritate, corupție și servilism, reflectată de Gogol acum peste două secole, este tulburător de actuală, așa cum o demonstrează noua montare a regizorului Alexandru Dabija pe scena Teatrului Mic din Capitală. Pe 21 și 24 aprilie, de la ora 18:30, la Sala Studio, se joacă „Revizorul”, o farsă care punctează cu ironie și sarcasm metehne sociale universale, adaptate și însușite peste timp de fiecare generație. Într-un orășel de provincie, apariția unui necunoscut stârnește panică, fiind confundat cu un revizor trimis în control de conducerea din Capitală. Primarul și funcționarii localității instrumentează un joc ridicol al lingușirii și cuceririi străinului misterios. Partiturile actoricești generoase sunt interpretate de Ovidiu Niculescu, Tudor Aaron Istodor, Andrei Seușan, Vlad Logigan, Silvana Mihai, Irina Velcescu, Ana Bianca Popescu, Claudiu Istodor, Andreea Grămoșteanu, Oana Pușcatu şi Liliana Pană.

La terapie cu șeful statului: „Domnul Președinte”, la Sala Gloria

În plină campanie electorală, o comedie explozivă dezvăluie publicului amănunte surprinzătoare din viața candidaților și din culisele scenei politice. Pe 19 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Gloria din Capitală, puteți vedea spectacolul „Domnul Președinte”, o satiră fabuloasă ce critică îndrăzneț corupția și demagogia din societatea contemporană. Spectatorul este introdus în biroul președintelui țării, proaspăt ales (Lucian Iftime), care își repeta de zor discursul pentru învestirea în funcție. Doar că, de câte ori începe o frază îl apucă o mâncărime cumplită de nas, care-l face incapabil să vorbească. Speriat că se va face de râs în fața națiunii, șeful statului apelează la serviciile unui psihiatru celebru (Răzvan Vasilescu), care începe să-l analizeze în profunzime. Comedia ilustrează cu multă imaginație ambițiile și compromisurile necesare ascensiunii politice, dar mai ales modul în care chiar și cel mai onest și sincer candidat, odată ajuns la putere, începe, inevitabil, să-și înșele alegătorii.