Main menu

header

981 28 1de Gheorghe Zmaranda

Este timpul pentru reflecție. De Ziua Pământului, pe 22 aprilie, ar trebui să ne oprim din iureșul cotidian și să ne gândim cu recunoștință și cu spirit de răspundere la planeta uimitoare pe care trăim. Să fim atenți la ce construim și la ce distrugem în jurul nostru. La mulți ani, dragă Planetă Albastră!

Se militează pentru sănătatea planetei

De 54 de ani, de la prima aniversare a Zilei Pământului, inițiatorii ei și toți oamenii care au sprijinit această mișcare au militat pentru sănătatea planetei. Ziua Pământului a devenit un eveniment planetar care inspiră în fiecare an peste un miliard de oameni la nivel global să participe la mitinguri, la acțiuni de curățenie, să semneze petiții. Astăzi este cel mai mare eveniment civic la care iau parte miliarde de oameni din 192 de țări. Istoria acestei zile a început în 1969. Pe atunci societatea americană folosea cantități mari de combustibil pentru automobile, nivelul de poluare era foarte ridicat, iar măsurile luate pentru a stopa acest fenomen aproape că nu existau. Deși efectele poluării asupra sănătății erau evidente, oamenii nu păreau să fie conștienți de acest lucru. Asta până când Rachel Carson, biolog, zoolog și jurnalistă americană, a publicat în 1962 cartea „Primăvara tăcută”. În scurt timp, aceasta s-a vândut în peste 500.000 de exemplare în 24 de țări și a avut un impact uriaș în rândul oamenilor. Aceștia au devenit mai interesați de natură, mai conștienți de faptul că ea trebuie protejată, a crescut gradul de conștientizare și de preocupare publică pentru organismele vii, mediu și legăturile dintre poluare și sănătatea publică. Reacția generală inspirată de această carte a fost dovada faptului că trebuie făcut ceva și că oamenii vor lua în propriile mâini soarta planetei. În 1969, în Santa Barbara, California, are loc o scurgere masivă de petrol care afectează grav mediul înconjurătorul. Este momentul în care senatorul Gaylord Nelson începe să pledeze pentru sănătatea planetei și încearcă să inoculeze în conștiința publică faptul că trebuie făcut ceva pentru a nu mai polua aerul și apa. Acesta își anunță intenția de a organiza în campusu- rile universitare cursuri în care să se dezbată teme legate de mediu. Denis Hayes, un tânăr activist apropiat senatorului, este cel care organizează primul curs pe data de 22 aprilie 1970. Este prima aniversare a Zilei Pământului. 

Se cere o reducere cu 60% a producției de plastic până în 2040

981 28 2De Ziua Pământului, fiecare dintre noi poate sărbători printr-un gest aparent nesimnificativ prin raport cu scala problemelor cu care se confruntă natura, dar care sigur va face diferența. Putem participa la evenimente specifice inițiate de organizații preocupate de protejarea mediului înconjurător sau putem contribui la răspândirea informațiilor legate de efectele poluării de orice fel, chiar și printr-un simplu mesaj postat pe rețelele de socializare. Așa începe conștientizarea! Planeta are nevoie de oameni educați! Anul acesta, de Ziua Pământului, organizația Earth Day aduce în atenție un fenomen foarte grav, acela al poluării cu plastic. Reprezentanții organizației spun că sunt neclintiți în angajamentul lor de a pune capăt poluării cu plastic, de dragul sănătății umane și planetare, și cer o reducere cu 60% a producției de plastic până în 2040.

S-au plantat sute de milioane de copaci în 32 de țări

Prin proiectul Canopy, lansat în 2010, s-au plantat sute de milioane de copaci în 32 de țări. Acest proiect s-a concentrat în regiuni unde există comunități afectate de insecuritate alimentară și de schimbările climatice, defrișări, secetă, inundații, alunecări de teren, uragane sau incendii de pădure.

Au fost organizate 5.300 de acțiuni de curățenie la care au participat peste 510.000 de voluntari

În cadrul Great Global Cleanup, un alt proiect lansat cu succes în aprilie 2019 în mii de orașe, au fost organizate 5.300 de acțiuni de curățenie la care au participat peste 510.000 de voluntari. În India, spre exemplu, oamenii au curățat râul Gange, faimosul râu sacru al acestei țări, pe malurile căruia se află 100 de orașe. Pe 21 septembrie 2019, de Ziua Mondială a Curățeniei, peste 36 de milioane de oameni din 169 de țări au participat la activități specifice.

Locuri uimitoare ale Terrei

981 28 3Ziua Pământului este și un prilej să vorbim despre locurile fabuloase de pe Planeta Albastră. Unele dintre ele și-au păstrat misterul, iar fenomenele care se întâmplă aici sau felul în care aceste peisaje au luat naștere nu pot fi încă explicate. Vom da câteva exemple în acest sens. Structura Richat, numită și Ochiul Africii, este o structură geologică din Deșertul Sahara care a atras atenția și astronauților care au fotografiat-o din spațiu. Această structură geologică alcătuită din roci magmatice și sedimentare măsoară 45 de kilometri în diametru și este vizibilă din spațiu. Ochiul Africii este format din mai multe serii de inele concentrice și, deși au existat teorii cu privire la faptul că ar fi un crater format în urma unui impact, se pare că a apărut în timpul proceselor geologice de pe Terra.

Unul dintre locurile uimitoare ale Terrei este şi peștera Reed Fleet, din orașul Guilin, China. Aceasta a fost descoperită în 1940 și a fost deschisă pentru public în anul 1962. Peisajul din interiorul peșterii (o vizită completă poate dura și două ore) este spectaculos prin faptul că stalagmitele pline de picături de apă sunt luminate în multe culori, asemeni unui curcubeu. Imaginea astfel creată este amplificată și de faptul că întreaga boltă a peșterii se oglindește în apa care curge prin interiorul ei. Sub „dalta” apei, calcarul moale al peșterii a luat diferite forme, de stalactite, stalagmite și coloane înalte de piatră care ajung de la podea până la tavan. Pereții au fost și ei modelați de eroziunea apei. Din cauza formațiunilor spectaculoase din interiorul ei, peștera Reed Fleet și-a câștigat denumirea de la Palatul Artelor Naturale. Sunt doar două exemple care demonstrează cât de frumoasă este planeta pe care locuim, însă bogăția ei este incomensurabilă. Tocmai de aceea ar trebui protejată.