Main menu

header

981 20 1de Roxana-Ioana Ancuța

Într-o lume în continuă schimbare și evoluție, conceptele de feminitate și sexualitate își găsesc noi înțelesuri și dimensiuni. Ioana Gurău (medalion), psihoterapeut specializat pe probleme de sexualitate, ne dezvăluie cheia descoperirii autentice a celor două noțiuni, aspecte esențiale ale vieții unei femei mature, aducând în prim-plan conștientizarea de sine, acceptarea și exprimarea liberă a dorințelor și nevoilor, precum și îmbrățișarea propriei puteri și sensibilități.

„Trebuie să vorbească deschis despre emoțiile și traumele care le-au influențat în mod negativ existența”

- Ce înseamnă de fapt să fii feminină?

981 20 2- Să fii tu... cea autentică. Însă aici e problema, nu ai cum să știi cine ești când copilăria și adolescența ți-au fost îmbibate de reguli, restricții și de convingerile altora. Acum feminitatea pare a fi un trend, ni se spune să ne îmbrăcăm în rochii și să facem tot felul de ritualuri ca să ne conectăm cu feminitatea noastră. Dar feminitatea este esența ta și o vei descoperi când afli cine ești tu, cea din spatele traumelor, când te maturizezi emoţional, iar asta se întâmplă pe parcursul întregii vieți.

- Cum putem fi conștiente de sexualitatea noastră?

- Conștientizarea sexualității noastre este un proces personal și individual, care implică autoreflecție asupra propriei sexualități, propriului corp, atracțiilor și dorințelor sexuale, educație sexuală (cu cât înțelegeți mai mult despre sexualitate în general, cu atât veți putea înțelege mai bine propria sexualitate), explorare personală - încercați lucruri noi în intimitate - comunicați deschis despre sexualitate cu partenerul sau partenera, îmbunătățind astfel conexiunea și intimitatea în relație. 

- Cum se completează sexualitatea cu feminitatea?

- O femeie conectată și conștientă de sexualitatea ei radiază, emană bucurie, curge liniștit, precum un râu, prin viață, iar o astfel de femeie aduce pacea partenerului de lângă ea.

- Cum ajutați, mai exact, femeile să se vindece de traume din trecut legate de sexualitatea lor?

- Creez un spațiu liniștit și de nonjudecată, astfel femeile se simt confortabil și pot vorbi deschis despre limitările lor, emoțiile și traumele care le-au produs stres și le-au influențat în mod negativ existența. Iar odată deblocate stările lor limitative, începe și schimbarea. Învață să se bucure de ele și de sexualitatea lor.

„Problema principală este neasumarea alegerilor din trecut, multe femei trăiesc în relații de compromis”

981 20 3- Ce rol joacă iubirea de sine în practica dumneavoastră și cum le încurajați pe femei să o cultive?

- Iubirea de sine este foarte importantă, cu toate că a devenit un trend. Nu le învăț să facă practici bizare, afirmații și alte conexiuni abstracte care să le transpună într-o iluzie ca să fugă de suferință. Iubirea de sine înseamnă, din punctul meu de vedere, blândețea pe care o ai față de tine atunci când simți emoții precum furie, frustrare, nedreptate. 

- Care sunt cele mai comune probleme cu care se confruntă femeile în ceea ce privește definirea şi dobândirea feminității lor?

- Problema principală a femeilor este neasumarea alegerilor din trecut, multe trăiesc în relații de compromis și se complac acolo. Se lasă abuzate, înșelate și trăiesc așa învinuindu-și partenerul. Dar, de fapt, ele prin această atitudine își judecă alegerea, deci se judecă pe ele, ceea ce are un efect nu tocmai benefic asupra stării lor de a fi feminine. Conflictele interioare, zbaterile, confuziile le îngreunează drumul către  feminitate.

- Cum ne putem da seama că suntem feminine?

- Suntem feminine atunci când nu judecăm, nu ne comparăm, când ne știm valoarea și zâmbind ne exprimăm limitele sau refuzăm o invitație ori o propunere care nu corespund dorințelor și standardelor noastre. Când ne dăm voie să ne lăsăm ghidate și avem încredere în intuiția noastră. Când știm că viața are la bază planurile lui Dumnezeu, indiferent de ce se întâmplă, iar noi nu mai încercăm să o controlăm.

- Cum să ne scoatem în evidență feminitatea, în câțiva pași concreți?

- Primul pas este să zâmbim mai mult și să ne bucurăm de ceea ce ne oferă viața. Apoi, să observăm gândurile toxice care ne vin, dar să ne focusăm pe ce avem pozitiv în jurul nostru. Trebuie să începem prin a ne cunoaște pe noi însene, explorând valorile, interesele și trăsăturile care ne fac să ne simțim conectate cu feminitatea. De asemenea, trebuie să acordăm atenție și modului în care ne prezentăm în exterior, alegând îmbrăcăminte și accesorii care ne pun în evidență și ne fac să ne simțim confortabil, potențând latura noastră sensibilă și delicată. Contează și atenția acordată îngrijirii personale și sănătății, menținând o rutină adecvată de igienă, preocupându-ne de părul, pielea și unghiile noastre, asigurându-ne că ne simțim bine în corpul nostru. Trebuie să adoptăm o atitudine pozitivă și încrezătoare în sine. Dar amintiți-vă că feminitatea este o expresie individuală și nu trebuie să vă simțiți constrânse de stereotipurile sau de așteptările societății. Exprimați-vă într-un mod autentic, care să reflecte personalitatea și valorile voastre.

„Primul pas este să își accepte părinții”

- Care sunt cele mai comune traume ale lor?

- Rădăcina tuturor durerilor sufleteşti este trauma transgeneraţională. Copiem comportamentele și convingerile părinților noștri și suntem fidele lor. Inconștient, ei au făcut la rândul lor același lucru. Apoi restul traumelor (abuzuri, violuri, respingere, deprivare emoțională), care sunt doar manifestarea în plan fizic a „abuzatorului” nostru interior.

- Ce sfat le-aţi da femeilor care se luptă să se conecteze cu propria senzualitate și feminitate?

- În primul rând, atunci când „lupți” să te conectezi cu feminitatea și cu senzualitatea, nu ai suficientă încredere că deja eşti feminină și senzuală, deci este necesar să dai câteva „buruieni” deoparte. Soluția nu este să îngropi acea parte de nesiguranță, frică, lipsă de încredere din tine și să devii brusc o zeiță, ci să o folosești ocazional conștient. Așa că primul pas este să își accepte părinții, originile, apoi urmează detașarea și conștientizarea că nu ești „ei” și ai posibilitatea de a alege cine vrei să fii în momentul prezent.

„Trebuie să iasă din tiparul de victimă şi să ia atitudine faţă de ele însele“

- Cum le ajutați pe femei să stabilească limite sănătoase în relațiile lor, ca parte a călătoriei lor spre vindecare și împuternicire?

- Prin tot procesul asta facem, ieșim din tiparul de victimă și luăm atitudine față de noi însene. Nici un agresor nu mai atacă un om puternic, îi atacă doar pe cei slabi. Astfel, limitele sănătoase se setează automat, fiindcă orice portiță de compromis pe care o lași, te leagă automat de trecut. O femeie care se respectă pe sine nu mai acceptă în viaţa ei persoane care nu o fac să își vadă valoarea, cum accepta atunci când ducea o viață mediocră.

- Ce resurse sau instrumente recomandaţi femeilor care doresc să-și aprofundeze înțelegerea sexualității și a feminității în afara ședințelor dumneavoastră?

- Le recomand să citească cărți de specialitate, însă reamintesc că sexualitatea nu se învață din cărți, ci din practică. Este esențial să își depășească limitele fizic, să-și cunoască corpul și să nu își neglijeze nevoile și dorințele. Le recomand să își ofere ele ceea ce și-ar dori să primească de la partener și să se umple cu recunoștință. Atunci când începeți să vă explorați și să vă cunoașteți mai bine esența feminină, veți descoperi altă lume, care se află în interior, și probabil nu ați accesat-o până acum.