Main menu

header

981 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Comuna Sânpetru de Câmpie este situată în Câmpia Transilvaniei, în partea de nord-vest a judeţului Mureş, la limita cu judeţul Bistriţa-Năsăud, pe cursul pârâului Şesu. 41 km de Târgu Mureş şi 67 km de Cluj-Napoca, pe DN 15E. Are în componență şase unități administrative: reședința cu același nume, plus satele Bârlibaș, Dâmbu, Satu Nou, Sângeorgiu de Câmpie și Tușinu. Prima atestare a așezării Sânpetru de Câmpie datează din anul 1305, conform unui document scris în limba latină la Alba Iulia. Prima denumire a fost cea de Sancto-Petru. Numărul gospodăriilor din comună, la nivelul anului 2022, era de 1.278, iar populația înregistrată la recensământul din decembrie 2021 era cifrată la 2.723 de locuitori.

Bujorii galbeni de stepă sunt numiți de localnici roşcuţe sau ghegheţi

Natura „dă” un spectacol superb acolo înainte de Paște: o... mare de bujori galbeni colorează peisajul spre încântarea vizuală a sutelor de turiști care au inspirația să viziteze zona în această perioadă a anului. Mai ales acum, în 2024, când primăvara a învins de timpuriu iarna și temperaturile au „izbucnit” spre vară, favorizând înflorirea copacilor (să vedeți cum arată piersicii și caișii, n-o să vă vină să credeți!) și... „explozia” zecilor de mii de bujori. Bujori galbeni de stepă. Numiți de localnici roşcuţe, ghegheţi sau florile Paştelui, au devenit vedetele comunităţii transilvane. „Stăpânesc” cam 20 de hectare de teren şi pot fi admirați timp de o lună.

Nu ezitați: vremea se anunță minunată de Înviere

Vremea se anunță bună pentru Sfânta Sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos (4-5 mai), cu 21 de grade Celsius în timpul zilei, nu mai puțin de 9 grade noaptea, soare deranjat puțin de nori, dar nu de ploaie, probabilitatea de precipitații fiind de doar 5%. Autoritățile locale își doresc ca zona să devină rezervație naturală, după modelul rezervației de bujori Zau de Câmpie (pe DJ151, între Luduș și Sărmașu, în același județ, Mureș), care a fost declarată arie protejată în anul 2000.

Biserica reformată cu hramul Sfântul Petru din Sânpetru de Câmpie este atestată documentar în evidențele Episcopiei Catolice de Alba Iulia din anul 1303 și este declarată monument istoric