de Cătălina Tăgârță
Atitudinea joacă un rol crucial în determinarea stării noastre de bine și în influențarea modului în care ne percepem viața. O atitudine pozitivă poate avea un impact semnificativ nu doar asupra relațiilor cu cei din jur, ci și asupra sănătății noastre mentale și emoționale. Cu siguranță cunoașteți și voi persoane cărora, în anumite situații li se face rău de supărare. Ei bine, în realitate e foarte posibil ca acele persoane să nu știe încă să își gestioneze corect emoțiile, să intre în panică atunci când li se spune ceva sau află ceva. Practic, nu atât realitatea, cât în general scenariile pe care și le fac vizavi de un anumit subiect și atitudinea pe care o au față de acesta le dăunează.
Adoptați o perspectivă optimistă
Atitudinea pozitivă ne poate ajuta să facem față mai bine stresului și provocărilor vieții cotidiene. Atunci când avem o perspectivă optimistă suntem mai puțin susceptibili să ne simțim copleșiți de obstacolele care apar în calea noastră. În schimb, suntem mai predispuși să găsim soluții și să ne concentrăm pe aspectele pozitive ale situațiilor. Deși pare foarte simplu, mulți oameni pur și simplu nu sunt dispuși să își schimbe comportamentul. Atitudinea lor are rădăcini adânci în trecut, în credințele vechi, iar dacă persoana în cauză nu conștientizează că are nevoie să schimbe ceva, din interior, e dificil ca starea ei să se îmbunătățească. Va primi ajutor punctual din afară, însă în interior va exista în permanență un sabotor: mentalitatea veche. Așadar, în continuare vă voi prezenta câteva motive pentru care merită să faceți efortul de a schimba ceva în viața voastră. Măcar de dragul stării generale de bine.
Creșteți reziliența
Așadar, iată care sunt beneficiile unei atitudini pozitive în viața de zi cu zi. În primul rând este vorba despre creșterea rezilienței. Atunci când adoptăm o atitudine pozitivă, devenim mai rezistenți la adversități. Ne este mai ușor să depășim obstacolele și să ne revenim după eșecuri. Această reziliență ne permite să ne adaptăm mai ușor la schimbări și să ne menținem echilibrul emoțional chiar și în situații dificile.
Vă îmbunătățiți relațiile
O atitudine pozitivă ne ajută să fim mai deschiși și receptivi în relațiile cu ceilalți. Suntem mai predispuși să fim empatici și să ne implicăm în mod activ în interacțiunile sociale. Acest lucru conduce la relații mai sănătoase și mai satisfăcătoare atât în plan personal, cât și pe plan profesional. În schimb, atunci când ne facem tot felul de scenarii negative acestea încep să ruleze nonstop pe fundal, în mintea noastră. Relațiile se deteriorează și se instalează starea de rău.
Renunțați la așteptări
Mentalitatea pozitivă este asociată cu un nivel mai scăzut de anxietate și depresie. Persoanele care adoptă o atitudine optimistă tind să aibă o mai mare rezistență emoțională și să se simtă mai fericite și mai împlinite în viață. Știind acest lucru, sunteți dispuși să schimbați perspectiva asupra lucrurilor? Dacă vă doriți să trăiți mai bine rețineți că, primul lucru pe care este necesar să îl faceți, legat de subiectul atitudine, este să renunțați la așteptări. Renunțați în special la așteptările din partea celorlalți, dar nu puneți presiune prea mare nici pe voi! Îmi place mereu să spun că e nevoie să ieșim în afara zonei de confort. Dar, de fiecare dată când afirm acest lucru mă refer la creștere, la acțiune pentru a produce rezultate frumoase, nu la acțiune născută din orgoliu sau, mai rău, ca răspuns la acțiunile ori replicile unei alte persoane!
Practicați recunoștința
Dacă vă întrebați „Cum pot cultiva o atitudine pozitivă?”, deja sunteți pe drumul cel bun. Ei bine, puteți începe prin a recunoaște lucrurile bune din viața voastră. Această măsură simplă vă poate ajuta să vă concentrați asupra aspectelor pozitive și să cultivați o atitudine pozitivă. Fie că țineți un jurnal de recunoștință sau pur și simplu reflectați asupra lucrurilor pentru care sunteți recunoscători în fiecare zi, acest obicei poate avea un impact semnificativ asupra stării de bine. Concentrați-vă pe pozitiv, pe plus, nu pe minus, pentru că în acest din urmă caz riscați să reintrați în rolul de victimă, care vă dăunează.
Reframing
Atunci când vă confruntați cu gânduri negative sau cu situații dificile puteți să apelați la gândirea pozitivă și la reframing. Aceasta înseamnă să vă concentrați pe soluții și pe aspectele pozitive ale situației, în loc să puneți accent pe aspectele negative sau pe ceea ce nu puteți controla. Transformați fiecare afirmație care vă dăunează în una pozitivă! Spre exemplu, dacă vă supără comportamentul cuiva învățați să puneți limite. În loc să spuneți: „Mereu îmi face asta, nu știu ce vrea de la mine, nu mai suport…”, cum ar fi să vă întrebați și: „Ce anume din comportamentul meu a determinat această persoană să facă acest lucru?”, „Cum aș putea să procedez diferit pe viitor pentru a anticipa sau a preveni astfel de situații?”, „Ce e nevoie să schimb în modul meu de acțiune sau cum pot pune limite sănătoase pe viitor?”. Acestea sunt doar câteva exemple. După cum puteți observa, gândirea este centrată pe căutarea de soluții, însă soluțiile e indicat să meargă în direcția în care pe viitor va fi mai bine tuturor, nu spre pedeapsă, răzbunare etc.
Mindfulness
Până reușiți să găsiți soluția potrivită pentru problemele cu care vă confruntați cel mai des puteți apela la practicile de relaxare, precum meditația și respirația profundă. Acestea vă pot ajuta să reduceți nivelul de stres și să vă îmbunătățiți starea de bine. Exercițiile de mindfulness ne ajută să fim mai prezenți și mai conștienți de momentul prezent, reducând anxietatea și îmbunătățind capacitatea de a gestiona emoțiile. Persoanele care acumulează gânduri negative sau care privesc cu teamă sau cu respingere anumite situații pot experimenta un impact semnificativ asupra stării lor de sănătate. Deși nu există o cauză directă și singulară între starea emoțională și starea de sănătate fizică, cercetările indică o strânsă legătură între cele două aspecte.
Impactul stresului
Gândurile negative și starea emoțională precară pot duce la creșterea nivelului de stres. Stresul cronic poate avea consecințe negative asupra sănătății fizice și asupra psihicului. De exemplu, poate crește riscul de boli cardiovasculare, poate afecta sistemul imunitar și să contribuie la apariția problemelor digestive sau a tulburărilor de somn.
Atenţie la legătura cu sistemul imunitar
Starea emoțională poate influența funcționarea sistemului imunitar. Persoanele care se confruntă cu gânduri negative sau care experimentează stres cronic pot avea un sistem imunitar mai slăbit, fiind astfel mai susceptibile la infecții și boli. Gândurile negative pot afecta și comportamentele noastre de zi cu zi. Persoanele care se concentrează asupra aspectelor negative ale vieții sau care au o perspectivă pesimistă pot fi mai puțin motivate să aibă grijă de sănătatea lor și să adopte un stil de viață sănătos. Acest lucru poate duce la creșterea riscului de obezitate, afecțiuni cardiovasculare, diabet și alte boli cronice.