Main menu

header

983 20 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

De la tristețe până la bucurie și de la vizionarea unui film până la… tocat ceapă, tot felul de stimuli pot face oamenii să lăcrimeze. În timp ce majoritatea consideră că lacrimile nu sunt altceva decât „apă sărată” numai bună de șters, unii curioși le adună - cercetători, artiști și antreprenori au dat acestor picături ale tuturor emoțiilor utilizări cel puțin inedite.

Monitorizarea stării de sănătate

Lacrimile umane conțin urme de glucoză și alte substanțe chimice care se găsesc în sânge, așa că oamenii de știință au început să se întrebe dacă ar putea descoperi semne ale bolilor în aceste picături sărate. Așa s-a descoperit că markeri pentru mai multe afecțiuni grave, inclusiv cancerul și boala Parkinson, pot fi depistați în lacrimi. Există în prezent chiar o tehnologie care permite utilizarea lacrimilor ca alternativă la mamografie în depistarea cancerului de sân. O organizație care analizează monitorizarea sănătății prin intermediul lacrimilor este NASA - în 2018, agenția a sugerat că lacrimile astronauților ar putea fi folosite pentru a afla mai multe despre efectele perioadelor lungi petrecute în spațiu asupra sănătății umane.

Ingrediente pentru bitter

Printre cele mai ciudate utilizări ale lacrimilor este folosirea acestora pentru a face un bitter mai amar - din punct de vedere emoțional. Aceasta a fost ideea firmei de artă alimentară Bompas&Parr, care a organizat un atelier pentru a-i învăța pe oameni cum să facă bitter din lacrimi, garantând, totuși, că impactul acestora asupra aromei băuturii va fi minim. Ingredientul neobișnuit a fost descris ca o „infuzie emoțională”. Pentru a se asigura că participanții la atelier vor putea să verse câteva lacrimi, echipa a creat un „colț de odihnă” și a avut, de asemenea, la îndemână câteva dintre bețișoarele speciale de lacrimi folosite în mod obișnuit de actori. La finalul proiectului, cei care au încheiat atelierul au făcut din aceste sticle cu bitter special cadouri de Crăciun…

„Cascadorii” publicitare

În 2017, Chris Hughes, un fermier britanic care și-a găsit faima după ce a jucat în show-ul de succes „Love Island”, părea să dorească să profite la maximum de noua sa celebritate, prin lansarea propriei mărci unice de apă minerală, „L’Eau de Chris”, infuzată, conform etichetei, „cu o lacrimă a lui Chris Hughes”. Produsul bizar a fost dezvăluit într-un videoclip promoțional pe rețelele de socializare ale lui Hughes, care arăta o lacrimă personală scurgându-se în sticlă. Apa „lacrimală” a fost dezvăluită a doua zi ca o „cascadorie” publicitară pentru a promova Ziua Mondială a Sănătății Mintale.

Licitații pentru variantele celebre

983 20 2În 2018, cântăreața Noah Cyrus a inventat o modalitate de a transforma despărțirea de rapperul Lil Xan într-o oportunitate de marketing. Astfel, sora lui Miley Cyrus a lansat o linie de produse care făceau referire la tristețe și inimă frântă și care include o sticlă cu lacrimile artistei, la prețul potrivit: 12.000 de dolari. Nu era prima dată când lacrimile unei celebrități s-au vândut bine: Scarlett Johansson a scos la licitație un șervețel folosit în acest scop, iar batista în care Lionel Messi a lăcrimat la despărțirea de F.C. Barcelona a fost la mare căutare. Așa se face că unul dintre fanii lui Noah Cyrus a început o campanie pentru a cumpăra sticla și a primit peste 1.000 de dolari în donații. Cyrus, care nu a crezut nicio clipă că așa ceva va funcționa, a trebuit să intervină, oferindu-se să ramburseze banii celor care au donat și să le ofere în schimb un „permis de culise” la spectacol.

Componente în rețete de brânză

Biologia sintetică este o ramură a științei care se ocupă de modul în care lucrurile vii pot fi modificate pentru a le conferi noi caracteristici - pot fi animale mai mari sau bacterii microscopice. În 2013, expertul american Christina Agapakis și specialistul norvegian în parfumuri Sissel Tolaas au adunat bacterii din corpurile umane, pe care apoi le-au crescut în lapte, pentru a face brânzeturi. Unele dintre aceste microorganisme proveneau din lacrimile artistului Olafur Eliasson. S-a afirmat la acel moment că brânzeturile rezultate aveau mirosul corporal al donatorului. Cu toate acestea, produsele nu au depășit stadiul de exponate în cadrul expoziției Science Gallery, din Dublin, care a avut ca scop să ajute oamenii să depășească temerile culturale legate de microorganisme și să atragă atenția asupra potențialului bacteriilor.

Spray-uri pentru autoapărare

Cercetări foarte recente au arătat că există o proprietate foarte specială a lacrimilor femeilor, care conțin un element legat de autoapărare. Studiile demonstrează că agresivitatea masculină poate fi redusă cu până la 43,7% dacă bărbații… miros lacrimile femeilor, iar efectul se întâmplă deoarece acestea le modifică domnilor activitatea creierului. Lacrimile folosite în studiu au fost colectate de la femei care au urmărit filme triste și și-au adunat picăturile emoțiilor în câte o fiolă, o dată pe zi, timp de până la 25 de zile. „Donația” medie a fost de 1,6 ml. Rezultatele studiului au generat, printre altele, ideea că lacrimile femeilor ar putea fi folosite în spray-urile de autoapărare… pentru a reduce agresivitatea potențialilor atacatori bărbați.

Opere de artă

Artistul argentinian Leandro Granato a plâns foarte mult pentru a colecta cei 800 ml de lacrimi cu care și-a realizat una dintre picturi. Nefiind vorba despre vreo tragedie personală, artistul avea nevoie ca lacrimile sale să conțină vopsea, iar acest lucru l-a obținut „pufnind” culorile cu ajutorul nasului și „infuzându-le” cu lacrimi. Familia pictorului a crezut că este foarte supărat dacă a decis să-și câștige existența folosind această tehnică, pe care Granato o numește eye-painting, dar picturile sale cu lacrimi se vând foarte bine. Și nu este singurul caz: fotografa Rose-Lynn Fisher și-a adunat lacrimile ani la rând, după pierderea unui prieten cu care tocmai reluase legătura. Ulterior, curioasă să vadă de aproape cum arată lacrimile sale, a pus o picătură sărată pe o lamă de sticlă și a mărit-o de 100 de ori, folosind o cameră specială, iar rezultatul a arătat ca o pasăre sau ca un pământ de formă ciudată. Artista și-a petrecut următorii zece ani purtând cu sine diapozitive pentru a colecta lacrimi ori de câte ori plângea și a publicat în final cele mai interesante astfel de „mostre” în proiectul, numit „Topografia lacrimilor”, pe care l-a descris drept „terenul său emoțional”.

În cercetări recente pe animale de laborator s-a descoperit că lacrimile conțin markeri ai poluării mediului și ai abuzului de droguri

Lentile de contact inteligente

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang, din Singapore, au creat o baterie minusculă care ar putea fi perfectă pentru alimentarea lentilelor de contact inteligente, întrucât poate fi încărcată folosind lacrimi. Bateria are o grosime mai mică de un milimetru, dar poate produce suficientă putere pentru a susține un dispozitiv timp de o zi. Bateria creată de echipa din Singapore folosește ionii de sodiu care sunt prezenți în lacrimi și astfel este biocompatibilă și, în plus, nu necesită fire metalice.