de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Minciuni declarate vibrant, adevăruri spuse în șoaptă, dragostea mărturisită prin priviri sau doar prin semne și bucuria exprimată aparte, prin cântec și vers, toate sunt iscusit aduse sub lumina reflectoarelor în producțiile propuse pe scenele din București și din țară, dintre care vă recomandăm câteva evenimente de neratat în această săptămână.
Pavel Bartoș își negociază funcția politică în „Escu”, la Palatul Național al Copiilor
Șantajul, traseismul, oportunismul ori corupția sunt doar câteva dintre „afecțiunile cronice” ale lumii politice, diagnosticate realist într-o nouă montare a comediei „Escu”, o coproducție a teatrelor „Stela Popescu”, din București, și „Satiricus”, din Chișinău. Textul celebru al lui Tudor Mușatescu continuă povestea familiei Necșulescu din „Titanic Vals” punând accent pe năravurile sociale neschimbate de aproape 100 de ani. Viziunea regizorilor Sandu Grecu și Cristian Șofron, ilustrează subtil caracteristici comune mai multor generații de candidați care au populat scena politică autohtonă. Intriga cu parfum interbelic, condimentată cu aventuri amoroase, negocieri de partid ori shoppingul de funcții, este valorificată de protagoniști îndrăgiți, precum Manuela Hărăbor, Crina Matei, Daniel Filipescu, Sorin Aurel Sandu, Alexandru Floroiu, Cătălin Frăsinescu și Irina Cărămizaru, rolul principal fiind interpretat remarcabil de Pavel Bartoș. „Escu” se joacă pe 16 mai (ora 19:00), la Palatul Copiilor din Capitală, și pe 22 mai (ora 20:00) la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.
Dragostea pe înțelesul tuturor: „0 grade cu soare”, pe scenele bucureștene
Comunicarea, acest element esențial pentru evoluția speciei și mijloacele prin care emoțiile și mesajele sunt împărtășite cu cei din jur, sunt ilustrate într-o formulă originală în spectacolul „0 grade cu soare”, o producție a Centrului de Creație „Maidan” din Cluj, în regia lui Filip Odangiu. Explorând o poveste de dragoste complicată (Ea aude, El este surd), textul abordează simultan teme de actualitate, precum familia monoparentală, fenomenul emigrației și efectele sale sau conflictul dintre generații. Piesa propune o experiență culturală unică, actorii folosind atât Limba Română, cât și Limba Semnelor Române, textul fiind inspirat de cultura și literatura comunității surzilor. Cu mult umor și sensibilitate protagoniștii Sinkó Ferenc, Ioana Cojocărescu, Maria Pandrea și Ingrid Neacșu invită spectatorul să descopere dacă bariera limbajului este cea care îi împiedică pe oameni să conviețuiască sau alte obstacole sociale îngrădesc din umbră relațiile cu semenii. „0 grade cu soare” se joacă în București, la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 19 mai (ora 19:00), și la Sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, pe 21 mai (ora 19:00).
„Arta interviului”: Maia Morgenstern divulgă secrete de familie, la Târgu Jiu
Ce faci când trecutul pe care-l credeai banal și inofensiv intervine neașteptat în prezent, dându-ți peste cap întregul univers? Un răspuns inspirat și plin de umor este prezentat pe scena Teatrului „Elvira Godeanu”, din Târgu Jiu, în spectacolul „Arta interviului”, programat pe 17 mai (ora 19:00). Textul lui Jose Mayorga ne introduce în apartamentul unei familii contemporane, ramificată pe trei generații de femei. Conflictul izbucnește de la o temă de școală (realizarea unui interviu) pentru care nepoata (Ana Vînău) o alege ca protagonistă pe bunica (Maia Morgenstern). Lucrurile se precipită sub privirile disperate ale fiicei (Ioana Flora), totul culminând cu intervenția unui psiholog (Vitalie Bichir). Secrete nebănuite din istoria familiei ies la iveală odată cu răspunsurile bunicii, stârnind o furtună de sentimente și alimentând conflictul dintre generații. Printr-un joc alert, protagoniștii definesc original confruntarea cu adevărul pe care mulți îl caută și foarte puțini sunt pregătiți să-l accepte.
Mirabela Dauer, Raoul și Irina Loghin, celebrează primăvara în concertul „Flori de Mai”
Iubitorii muzicii românești de calitate din sud-vestul țării au ocazia unei întâlniri de neuitat cu artiști de excepție în cadrul unui eveniment menit să sărbătorească luna florilor, organizat la Drobeta Turnu Severin. Pe 16 mai, de la ora 19:00, la Palatul Culturii „Teodor Costescu”, este programat concertul „Flori de Mai”, un regal muzical avându-i ca protagoniști pe Mirabela Dauer, Irina Loghin și Raoul. Emoții, amintiri și momente care au marcat cariere muzicale de legendă vor fi evocate pe scenă de protagoniștii care reprezintă cu cinste folclorul autentic și muzica ușoară românească. Din program nu vor lipsi duetele-surpriză și piese celebre, precum „Mugurel de primăvară”, „Mult îmi place primăvara”, „Noapte de mai”, „Trandafirii” ori „Flori de mai”.