de Gheorghe Zmaranda
Pe 17 mai, la ora 17:00, are loc deshiderea oficială a celei de-a X-a ediții a Festivalului AstroFest, în Parcul Crângași, din București. Evenimentul se încheie pe 18 mai, la ora 22:00. Primul mare Festival AstroFest a avut loc pe 14 mai 2016, la Biblioteca Națională a României din București atunci când au fost sărbătoriți și 35 de ani de la zborul în spațiul cosmic al lui Dumitru Prunariu și Ziua Internațională a Astronomiei, împreună cu 12 cosmonauți veniți din toate colțurile lumii. Adrian Bănuță, președintele Asociației Science & Technology și organizatorul AstroFest, spune că s-a decis atunci ca evenimentul să se organizeze în fiecare an în luna mai, iar structura lui a rămas aceeași la toate edițiile. S-au organizat observații astronomice cu telescoape profesioniste, seminarii, ateliere interactive, știință distractivă și au fost prezenți cei mai buni animatori de știință și cele mai noi tehnologii.
„Coprezentatoare va fi o roboțică umanoidă simpatică, vorbăreață și foarte curioasă”
- Care este tema principala a ediției de anul acesta?
- Celebrăm Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale, Ziua Mondială a Astronomiei și zborul singurului cosmonaut român - generalul Dumitru Prunariu. De câțiva ani, avem o supratemă: „Zburăm spre stele, dar avem grijă de Pământ”. Este un mesaj de conștientizare, pe care îl transmitem în special copiilor. Aici intră partea de ecologie, bios, energie verde, inovații. Tema acestui an va fi „Quo vadis, AI?”. Se vorbește tot mai mult despre Inteligența Articială, apar tot mai multe aplicații, oamenii încep să se teamă că roboții le vor lua slujbele. Este bună sau rea această tehnologie? Trebuie să lăsăm copiii să se joace cu ea sau ar trebui să-i ferim? Răspunsurile nu sunt simple. Nu sunt în alb și negru. Sunt foarte, foarte multe nuanțe de gri. Și, în plus, trebuie să fim și foarte diplomați. Coprezentatoarea festivalului este Alpha Mini, o roboțică umanoidă simpatică, vorbăreață și foarte curioasă. Avem o zonă expozițională și o scenă pe care au loc prezentări tip TEDx. Avem concursuri și concerte și o zonă cu expoziții și standuri interactive. Zona expozițională este foarte diversă: astronomie, hi-tech, realitate virtuală, robotică, desen, grafică asistată de AI, biologie, geologie. Este un eveniment pentru întreaga familie, de educație prin știință și imaginație.
„Vom lega un telescop la uriașul ecran led al scenei, pe care să proiectăm și să explicăm cerul”
- Câte telescoape vor fi anul acesta și de unde sunt acestea aduse?
- Pasionații de astronomie se vor întâlni cu „Monstrul”, de 400 mm al Astroclubului București, „Balaurul”, de 362 mm, și „Gargantua”, de 500 mm, ale Asociației AstROmania. Poate și cu micul și celebrul Hubble. Avem peste 20 de telescoape. Cele mai mari și mai performante din țară, vă asigurăm, și nu este o laudă. Va exista chiar și o expoziție de telescoape și de lunete cu vânzare. Pentru a evita cozile astronomice și frustrările vizitatorilor care nu apucă să vadă decât un minut din lună, planete sau constelații, am găsit o modalitate tehnică să legăm un telescop la uriașul ecran led al scenei, pe care să proiectăm și să explicăm cerul. Anul acesta cred că vom avea trei inventatori alături de noi, respectiv Iulian Horneț, Răzvan Sabie și Doru Tătar. Suntem onorați și de prezența Forțelor Aeriene, Terestre și Navale care vor avea standuri interactive. Vizitatorii vor putea vedea tehnologie militară de ultimă generație, iar copiii pot afla provocările profesiei de militar.
„Sectorul 6 al Capitalei face primii pași în domeniul turismului astro”
- Pregătiți, ca la fiecare ediție de altfel, și noutăți?
- Într-adevăr, anul acesta avem pe agenda evenimentului și astrofotografia, cei mai importanți fotografi români vor dezvălui din secretele lor și vizitatorii pot pleca acasă cu planeta sau nebuloasa preferată. La ediția aceasta va avea loc și lansarea oficială a proiectului Bucharest Henge. În jurul Solstițiului de vară și al Solstițiului de iarnă, din anumite zone ale Bucureștiului poți surprinde apusuri și răsărituri spectaculoase. Nu sunt necesare aparate profesionale. Chiar și cu un telefon mobil poți avea poze de colecție. Sectorul 6 al Capitalei face primii pași în domeniul turismului astro. Avem organizate expoziții, unde vor fi prezentate multe gadgeturi printre care și o Lună LED gonflabilă cu un diametru de 3 metri, dar și un costum de cosmonaut gigantic construit special de ArtCosti pentru ediția de anul acesta. Copiii vor avea ocazia să devină designerii unei rachete virtuale prin intermediul experienței unice Desenul Interactiv, special creată pentru Astrofest. Cei mici își vor folosi imaginația colorând o rachetă așa cum își doresc, iar această rachetă va prinde viață pe un ecran, într-o călătorie fascinantă. Vizitatorii vor putea admira o fermă de fluturi vii, vor face cunoștință cu roboții STEM (câinii bionici) și, evident, vedeta ALPHA MINI. Vom prezenta și grafică asistată pe AI. Am creat alături de partenerii noștri prima localitate creativă AI din România. Sper ca Primăria din Osica să-i ajute să ajungă la eveniment pe talentații elevi de acolo cu care am colaborat, cu atât mai mult cu cât au primit în urma proiectului și două telescoape cu care vor să se laude.
„Sunt mulţi astronomi amatori, extrem de bine pregătiţi, care publică în cele mai importante reviste de specialitate ale lumii“
- Credeți că ați reușit prin acest proiect să creșteți interesul față de astronomie?
- Da! Sunt mai multe magazine specializate în telescoape. Sunt cursuri de astronomie. Sunt cluburi. Sunt mulți astronomi amatori, extrem de bine pregătiți, care publică în cele mai importante reviste de specialitate ale lumii. Sunt evenimente similare, organizate de prietenii și partenerii noștri, peste tot în țară. Sunt planetarii cu zeci de mii de vizitatori. Unul chiar sub pământ, în Salina Slănic Prahova. Avem olimpici internaționali la astronomie, deși Ministerul Educației nu a întins până acum nici măcar un deget acestei discipline. Avem astronomi amatori care și-au dat doctoratul în astronomie și au devenit astfel astronomi profesioniști. Un mare merit în promovarea acestui proiect și, implicit, a astronomiei îl are colegul Cătălin Beldea, astronom amator, jurnalist de știință și vânător de eclipse. Tot lui îi aparține ideea de promovare turistică a Bucureștiului. Cu siguranță, dacă s-ar fi născut în America ar fi fost un distins miliardar.