de Simona Soare
Amenajarea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere poate fi o adevărată provocare, dar și o oportunitate de a vă explora creativitatea și de a maximiza fiecare centimetru de spațiu disponibil. Cum puteți crea un mediu plăcut și funcțional în mai puțin de 60 de metri pătrați, aflați de la designerul de interior Cristina Cristache (medalion; număr de telefon: 0770.665.561).
„Piesa de rezistență în orice living este canapeaua”
- Ce stiluri decorative sunt potrivite pentru un apartament cu două camere, de maximum 60 de metri pătrați?
- Stilul minimalist și cel scandinav sunt cele mai adecvate pentru un apartament mic, deoarece ele potențează la maxim spațiul. Elementele incluse, dar și amplasarea lor, pot crea iluzia unei încăperi mari, aerisite sau, dimpotrivă, înghesuite și încărcate. Stilul minimalist se concentrează pe un număr mic de obiecte de mobilier și corpuri de iluminat, cu accent pe funcționalitate și ordine, acesta fiind indicat pentru a evita supraaglomerarea elementelor din punct de vedere vizual. Stilul scandinav, unul dintre cele mai adoptate la nivel mondial, se caracterizează prin materiale naturale, o paletă de culori cu nuanță deschisă și linii simple, versatile. Toate acestea oferă un aspect elegant, confortabil, aerisit, luminos și rafinat.
- Cum amenajăm livingul acestui apartament mic?
- Pentru că livingul reprezintă un spațiu foarte important, trebuie să aveți în vedere mai multe aspecte, astfel încât să creați un plan cu o bună funcționalitate, atractiv, cu atenție la detalii, cromatică și decorațiuni. Așa cum am mai spus, în topul preferințelor, se situează stilul minimalist, acesta oferind un spațiu aerisit din punct de vedere vizual. Alegerea paletei de culori este importantă. Sunt de preferat culorile neutre. Piesa de rezistență în orice living este canapeaua. Celelalte piese de mobilier vin în completarea ei din punct de vedere coloristic. Din punct de vedere estetic, toate elementele încăperii întregesc atmosfera plăcută și armonioasă. Este necesar ca decorațiunile să armonizeze locuința, să nu o încarce vizual. Cele mai frecvente sunt vazele și tablourile alese în funcție de amprenta personală, ce ar trebui să se regăsească în amenajarea livingului.
În bucătărie sunt indicate mesele cu blat extensibil
- Ce alte soluții sunt recomandate?
- Peste tot în apartament, implicit în hol, baie și bucătărie, este bine să utilizați culori deschise, nuanțe de crem, bej, pentru ca spațiul să pară cât mai mare. Piesele de mobilier vor avea un aspect minimalist. Recomand o oglindă care să reflecte lumina, draperii deschise la culoare și perdele albe. De preferat, canapeaua va fi extensibilă, iar obiectele de mobilier și de decor cât mai puține. Pentru bucătăriile de mici dimensiuni, încorporați aparatele electrocasnice de mari dimensiuni în mobilier și apelați la mesele cu blat extensibil.
- Ce alte culori fac parte din paleta recomandată?
- Când decideți paleta cromatică, țineți cont de personalitatea celor ce locuiesc acolo, de dimensiuni, de mobilier, accesorii, deoarece aceasta transformă întregul spațiu, casa fiind locul în care vă relaxați, vă exprimați, în care vă încărcați pozitiv. Culorile creează o experiență vizuală și emoțională. Cele calde, cum ar fi portocaliul și roșul, adaugă căldură și energie. În contrast, culorile reci, cum ar fi albastrul sau verdele, au capacitatea de a induce senzația de calm și liniște, contribuind la relaxare și concentrare. Este important să ținem cont de proporții și să existe echilibru între culori.
„Amplasarea rafturilor suspendate contribuie la o organizare eficientă”
- Ce trucuri aveți pentru amenajarea unei garsoniere mai mici de 30 de metri pătrați?
- Amenajarea unei garsoniere mici este o provocare majoră, pentru că nu vă permite libertatea de a fi foarte creativi. Nuanțele de bej și crem pentru pereți sunt mai des întâlnite la garsoniere, deoarece oferă iluzia de spațiu mai mare, luminos, aerisit. În amenajarea locuințelor mici, evitați mobilierul din lemn masiv, întrucât acesta dă senzația de supraaglomerare. În schimb, se poate utiliza palul. Amenajați spațiul pe verticală, pentru a obține cât mai mult loc pentru depozitare. Amplasarea rafturilor suspendate contribuie la o organizare eficientă. Decorați ferestrele cu perdele transparente sau deschise la culoare, pentru a permite luminii să pătrundă în locuință. Pentru mai multă intimitate, se pot folosi draperii opace. Mobilierul va avea piese cât mai compacte. Pentru baie, recomand o cabină de duș tip walk-in. Este bine ca spațiile dintre hol și bucătărie să fie tip open space, astfel încât să confere un aspect mai amplu.
Băile pot fi optimizate și prin chiuvete cu design compact
- Ce corpuri de mobilier ajută la eficientizarea spațiilor mici?
- Unul dintre cele mai recomandate este patul cu spațiu de depozitare, care se și rabatează. Băile pot fi optimizate prin mobilier special conceput, rafturi suspendate, înguste, chiuvete cu design compact. Oglinda mare oferă luminozitate. Importante sunt și detaliile care fac diferența: agățătoare de prosoape, rafturi de colț. Organizatoarele pot ajuta și menține ordinea și estetica băii. Soluțiile inovatoare transformă o bucătărie mică într-un spațiu funcțional. Mesele pliabile sau extensibile, rafturile deschise și iluminatul strategic fac ca o bucătărie să pară mai mare. Electrocasnicele încorporate în mobilier și soluțiile de depozitare inteligente pot face o mare diferență în eficientizarea spațiului.
- Cum poate fi valorificată lumina, pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare?
- Lumina plasată strategic și corect creează iluzia unui spațiu mult mai mare decât cel real. Atât cea naturală, cât și cea artificială au un impact semnificativ. Lumina poate fi folosită pentru a atrage atenția asupra elementelor decorative, pentru a crea un efect cald sau rece în cameră. O lumină puternică are rolul de a crește energia, pe când una slabă este dăunătoare ochilor. Un alt aspect este alegerea tipurilor de lumină, rece sau caldă, în funcție de tonalitatea culorii emise. Intensitatea luminii se referă la puterea acesteia, care cade pe obiect sau pe suprafață. O intensitate mai mare este benefică pentru camerele de lucru sau de studiu, în timp ce o intensitate scăzută, pentru camerele de relaxare. Există și lumină ambientală, obținută prin utilizarea unor lampadare sau veioze ce creează o atmosferă plăcută, relaxată.
„Tablourile cu licheni dau un farmec aparte căminului“
- Ce tipuri de plante pot deveni elemente decorative și care sunt zonele-cheie unde este indicat să le amplasăm?
- Decorarea casei cu plante oferă un plus de frumusețe, culoare, parfum, sănătate și stare de bine. Plantele scad stresul, îmbunătățesc starea de spirit și creativitatea. Tablourile cu licheni dau un farmec aparte căminului. Fiind realizate handmade, ele sunt unice în formă și culoare. Acestea au o durată de viață lungă. Atunci când alegeți plantele, țineți mereu cont de necesarul de lumină și de nevoia de apă. Plantele cățărătoare pot înfrumuseța un obiect decorativ. Un truc este să folosiți barul pe roți, pe post de suport pentru flori. Astfel, puteți muta plantele prin casă, în funcție de preferințe și de cât de mult acestea sunt afectate de soarele în exces. Plantele iubitoare de umiditate, cum ar fi ferigile, pot fi incluse în decorarea băilor.