Main menu

header

985 20 1de Georgiana Mihalcea

În fiecare zi întâlnim sarcasmul în diverse variante: o mască, un mecanism de apărare, o formă de comunicare pasiv-agresivă, o nevoie de a atrage atenția, de a domina conversația sau pur și simplu o dorință de a strecura o mică ironie. Psihologul Delia Plugariu (medalion) de la Centrul Psiho-Logo-Med, Oradea (www.psihologi-oradea.ro) spune că este important de descoperit felul în care ne influențează intimitatea emoțională și relațiile cu cei apropiați și e util să identificăm nevoile ascunse care ne împing să îl folosim.

„Modul de exprimare se asociază cu tonul vocii și o anumită expresie facială”

985 20 2- Ce este sarcasmul?

- Sarcasmul este o formă de exprimare în care o persoană spune ceva, dar intenția sa reală este de a transmite ceva complet diferit sau ironic. Alte indicii care arată sarcasmul în vorbele cuiva sunt: tonul vocii sau expresia facială. Cel mai simplu mod de a înțelege sarcasmul vine de la următoarele personaje: Chandler Bing din „Friends” (regele sarcasmului), Iron Man din „Universul Marvel”, „Dr. House”, „Sherlock Holmes” etc.

- Ce ascunde, de fapt, acesta?

- Poate ascunde diverse motive sau intenții în funcție de context sau de persoana care îl folosește. Mă gândesc, de exemplu, la exprimarea sentimentelor negativismului sau a frustrării, la o formă de autoapărare, pentru a evita vulnerabilitatea sau de a proteja sentimente, dar și un umor într-o conversație sau distragerea atenției de la subiectele mai serioase/neplăcute. Unele persoane folosesc sarcasmul ca un mod de a-și demonstra inteligența sau ca o parte a personalității lor (abilitățile verbale și de perspicacitate). Să luăm cazul binecunoscutului Chandler Bing, crescut într-un mediu familial dificil și având o relație problematică cu tatăl său, care l-a afectat în moduri profunde. Este un personaj care își ascunde adesea sentimentele sub un strat de umor și de sarcasm fiind un scut emoțional în fața lumii și în relațiile sale interpersonale. Astfel, Chandler încearcă să gestioneze aceste dificultăți și să facă față situațiilor de stres/tensiune, de a evita să fie vulnerabil, dar și pentru a-și arăta inteligența.

„Uneori poate fi folosit pentru a evita confruntările directe sau pentru a exprima nemulțumiri”

985 20 3- Este un comportament pasiv sau activ?

- Teoretic, sarcasmul este considerat un comportament mai mult activ decât pasiv, deoarece vorbitorul își folosește abilitățile lingvistice pentru a transmite un mesaj specific, deliberat și intenționat, exprimându-și gândurile, sentimentele sau opinii într-un mod ironic. Există și modul pasiv în care sarcasmul este utilizat ca o formă de evitare a confruntării directe sau a exprimării sincere a emoțiilor. Totuși, în general, acesta implică o acțiune activă de a comunica și de a interacționa cu ceilalți, chiar dacă uneori poate fi folosit pentru a evita confruntările directe sau de a exprima nemulțumiri într-un mod indirect.

- Cum schimbă o astfel de atitudine relația cu cei din jur?

- Efectele sarcasmului asupra relațiilor depind de mai mulți factori, inclusiv de tonul, contextul și intențiile personale, precum și de receptivitatea și sensibilitatea celor din jur. Acest mod de comunicare poate fi o modalitate de a construi legături bazate pe umor între oameni, dar, în unele cazuri, poate duce la distanțarea și crearea de tensiuni în relații și poate, de asemenea, descuraja deschiderea și sinceritatea în relații. Când este folosit în mod constructiv, poate evidenția anumite aspecte sau probleme și încurajează gândirea critică sau empatia.

„Oferă un sentiment de control și de putere”

- Care îi sunt efectele asupra intimității emoționale?

- La fel ca în cazul relațiilor, efectele sarcasmului asupra intimității emoționale depind de modul în care este folosit și de receptivitatea partenerilor în comunicare. Astfel, poate să creeze distanță emoțională între persoane, în special atunci când este folosit în mod regulat sau într-un mod perceput răutăcios/nepoliticos. E foarte posibil să submineze încrederea atunci când este utilizat în mod negativ, deoarece partenerul se poate simți criticat sau jignit de sarcasmul celălalt. Cu toate acestea, întărește legăturile emoționale, atunci când este folosit într-un mod constructiv pentru a crea legături mai profunde și autentice în relație. Sarcasmul promovează înțelegerea reciprocă și evidențiază anumite aspecte sau probleme pentru a încuraja gândirea critică sau empatia, deschizând discuții.

- Ce nevoi reale are o astfel de persoană?

- O persoană care utilizează sarcasmul în mod frecvent sau ca mecanism de apărare poate simți nevoia de securitate pentru a-și proteja sentimentele și vulnerabilitățile sau este o nevoie de exprimare a gândurilor și sentimentelor într-un mod care să ofere un sentiment de control sau de putere. Să nu uităm nici de nevoia de conexiune sau pentru a crea legături umane, fiind o  modalitate de a atrage atenția. Există, de asemenea, și tendința spre umor și divertisment, sarcasmul fiind o modalitate de a face față stresului și de a găsi bucurie în situații dificile. Și, nu în ultimul rând, sarcasmul oferă oportunitatea de a fi recunoscuți și valorizați pentru unicitate. Este important să fim conștienți de aceste nevoi și să încercăm să le satisfacem într-un mod sănătos și constructiv.

- Trebuie și poate fi corectat?

- Sarcasmul utilizat excesiv sau neadecvat poate avea consecințe negative în relațiile interpersonale și în comunicare, însă poate fi corectat prin conștientizarea modului în care afectează relațiile, replicile pot fi interpretate greșit și afectează negativ sentimentele celorlalți. Poate fi util ca persoana să se întrebe de ce simte nevoia să folosească sarcasmul și cum această necesitate poate fi satisfăcută într-un mod sănătos. Se pot încerca alte modalități de comunicare care să permită exprimarea sinceră a gândurilor și sentimentelor fără a recurge la sarcasm, cum ar fi practicarea comunicării nonverbale, exprimarea directă a opiniei sau utilizarea umorului sănătos și a aprecierii pozitive. Corectarea poate veni și din încercarea de a vedea lucrurile din perspectiva celorlalți și a fi receptiv la sentimentele celor din jur poate îmbunătăți comunicarea și conexiunile. Este important să fiți deschiși la schimbare și să lucrați pentru a îmbunătăți relațiile pe care le aveți printr-o comunicare sănătoasă și respectuoasă.

Comunicarea cu o persoană care folosește sarcasmul în mod frecvent implică înțelegere, respect reciproc și deschiderea la comunicare sinceră și transparență

„Dacă vă simţiţi jigniţi sau deranjaţi, exprimaţi-vă în mod deschis şi respectuos sentimentele“

- Cum putem comunica eficient cu o astfel de persoană?

- Poate fi o provocare, dar puteți încerca mai multe variante și vedeți care este cea mai potrivită. Arătați că sunteți receptiv la o comunicare sinceră și că apreciați transparența în relație prin exprimarea gândurilor și sentimentelor într-un mod direct și clar. Încercați să înțelegeți ce stă în spatele folosirii acestui mod de comunicare. Sarcasmul poate fi o formă de exprimare pentru acea persoană și nu trebuie să fie luat personal sau interpretat în mod negativ. Dacă vă simțiți jigniți sau deranjați de sarcasmul utilizat de o persoană, exprimați-vă în mod deschis și respectuos sentimentele. Încurajați deschiderea și respectul în comunicare prin empatie și înțelegere față de perspectivele și experiențele celorlalți. Dacă este folosit într-un mod care este perceput ca fiind amuzant, puteți răspunde cu umor și deschidere la conversații pline de haz.