Main menu

header

985 18 1de Cătălina Tăgârță

Am întâlnit, de-a lungul timpului, multe persoane nemulțumite de locul de muncă. Unele își doreau să găsească un job mai bun, mai bine plătit, altele chiar să schimbe direcția în carieră. Atât experiența personală, cât și cea a persoanelor cu care lucrez, îmi confirmă concluzia pe care eu am tras-o de-a lungul timpului, și anume: nimic nu se întâmplă peste noapte. Mai mult decât atât, ca să intervină orice fel de schimbare e necesar să lucrați la mindset. E dificil să avansați și, în același timp, să rămâneți în zona voastră de confort. Însă atunci când lucrați cu voi puteți avea o surpriză plăcută, respectiv să constatați că puteți avea parte de o experiență plăcută chiar la compania la care sunteți în prezent și rămânând pe poziția pe care o ocupați deja. De cele mai multe ori depinde de fiecare angajat în parte să facă ceva pentru a-și îmbunătăți experiența la lucru. Prin urmare, în continuare redau câteva idei despre cum puteți face mai plăcut timpul petrecut la locul de muncă.

Nu ratați călătoria

Există două aspecte principale în legătură cu felul în care percepem activitatea desfășurată și timpul petrecut la job. În primul rând, e vorba de relaționarea cu cei din jur, iar pe de altă parte de activitatea desfășurată. Nivelul de interes pentru activitatea desfășurată la serviciu poate depinde de domeniul în care activați. Ajutați-vă de întrebările următoare pentru a evalua unde vă situați mai exact. V-ați dorit să lucrați la această companie și să ocupați acest post ori ați ajuns aici întâmplător? Aveți o formare pentru funcția pe care o ocupați în prezent? Ați desfășura genul acesta de activitate chiar și dacă nu ați fi plătit, din pasiune? Atenție! Nu am spus să faceți asta gratis pentru angajator, ci dacă ați face-o pentru voi, în afara programului. Cu alte cuvinte: ceea ce lucrați la job e ceva care vă face într-adevăr plăcere? Dacă toate răspunsurile la întrebările de mai sus sunt „Nu″, e foarte probabil ca gradul de satisfacție pentru prezența la job să fie destul de scăzut. Știți persoanele acelea care merg luni dimineața spre muncă dezamăgite, triste? Acesta nu e adevărul general valabil. Cunosc o mulțime de oameni care merg la serviciu cu entuziasm, cu bucurie. Și nu mă refer doar la cei cu funcții de conducere sau care sunt bine plătiți, ci și la oameni obișnuiți. Să nu uităm că cea mai mare parte a zilei o petrecem la job. Iar dacă această „mare parte″ din zi nu ne place, înseamnă că ratăm mare parte din călătoria numită viață. Ceea ce e destul de trist… Mai ales că eu cred cu tărie că până și bucuria e o alegere dacă reușești să trăiești conștient și practici zilnic recunoștința.

Învățați să iubiți ceea ce faceți

Un aspect important pentru a face mai plăcut timpul petrecut la serviciu este să învățați să iubiți ceea ce faceți. Chiar dacă unele sarcini pot părea plictisitoare sau dificile la început, există modalități de a vă redescoperi pasiunea și motivația pentru activitatea pe care o desfășurați. Căutați sens și semnificație în ceea ce faceți! Identificați modul în care contribuiți la obiectivele și valorile organizației! Cercetați felul în care vă puteți folosi abilitățile pentru a ajuta și sprijini colegii! Acest lucru poate adăuga un nou nivel de satisfacție și motivație la munca ta de zi cu zi.

Stabiliți-vă obiective personale și profesionale

Stabilirea obiectivelor personale și profesionale vă poate ajuta să vă mențineți concentrarea și motivația. Stabiliți-vă obiective realiste și realizabile! Apoi lucrați treptat pentru a le atinge! Acest lucru vă va oferi un scop clar și vă va ajuta să vă simțiți mai împliniți și satisfăcuți în activitatea de zi cu zi. Mai mult, fiți deschiși la noi oportunități și interese. Astfel puteți descoperi potențialul nelimitat al activității pe care o desfășurați. Încercați să explorați domenii noi și să vă implicați în proiecte care vă stârnesc curiozitatea și pasiunea. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți motivați și interesați în ceea ce faceți și să vă îmbunătățiți experiența la locul de muncă.

Îmbunătățiți relația cu colegii

Relațiile solide și armonioase cu colegii sunt esențiale pentru un mediu de lucru plăcut și productiv. Este important să acordați atenție relațiilor și să vă implicați activ în construirea și menținerea acestora. În acest sens, este esențial să fiți empatic și deschis la perspectivele colegilor. Acest lucru vă poate ajuta să construiți legături puternice și să colaborați mai bine. Ascultați cu atenție ceea ce spun ceilalți! Manifestați interes față de gândurile și sentimentele lor, iar în acest mod veți crea un mediu în care fiecare se va simți valorizat și apreciat. Vi se pare prea mult ce am spus? Nu este. Rețineți că depinde de fiecare în parte să contribuie la îmbunătățirea relațiilor pe care le are. De multe ori oamenii zic: celălalt vorbește urât, celălalt nu a făcut X, celălalt a făcut Y, celălalt să vină primul să repare, celălalt să ia inițiativa, celălalt să răspundă pentru ce s-a întâmplat. Însă adesea „celălalt″ pot fi chiar eu. În cazul vostru… voi.

Oferiți și primiți feedback constructiv

Odată ce învățați să fiți deschiși față de cei din jur și să vă implicați activ în relații cereți feedback! Fiți deschiși să faceți asta, pentru că astfel aveți o oportunitate incredibilă de a vă îmbunătăți zi de zi. De asemenea, oferiți și voi la rândul vostru feedback, într-un mod constructiv, pentru a contribui la creșterea profesională a colegilor. Dacă vorbiți clar cu colegii despre această nouă unealtă cu care aveți de gând să vă îmbunătățiți de aici înainte, veți observa că în scurt timp performanța la locul de muncă și în viața de zi cu zi va crește simțitor.

Planificați-vă pauzele

Colaborarea și sprijinul reciproc sunt cheia unei echipe puternice și unite. Relațiile bune cu colegii fac munca mai plăcută și mai motivantă. În plus, fiind deschiși la colaborare și oferindu-vă ajutorul atunci când este nevoie contribuiți la succesul întregii echipe și veți crea legături puternice și de încredere cu colegii. Când vă înțelegeți bine cu cei din jur totul se leagă mai bine. În plus, veți aștepta cu entuziasm pauzele pentru a putea socializa, a vă relaxa împreună sau a face activități care vă aduc plăcere. Toate aceste lucruri vă vor ajuta să vă bucurați de o atmosferă mai plăcută la serviciu și să plecați cu mai mult entuziasm dimineața de acasă spre job.

Amenajați-vă biroul sau zona de lucru astfel încât să vă simțiți confortabil și inspirat. Puneți plante, fotografii sau alte elemente care să vă aducă bucurie și să vă motiveze

Depinde de fiecare în parte să relaţioneze mai bine cu colegii. Făceţi-vă partea voastră întâi şi curând veţi vedea că atmosfera la serviciu se schimbă în mai bine

Îmbunătăţiţi-vă abilităţile

Investiți în dezvoltarea personală și profesională prin participarea la cursuri de formare, seminarii sau workshopuri relevante pentru domeniul vostru de activitate. Acest lucru vă va ajuta să vă simțiți mai încrezător în abilitățile voastre și să vă faceți munca mai plăcută și mai interesantă. În plus, nu uitați să fiți recunoscător pentru tot ce v-a rezervat viața, pentru că din absolut orice exeperiență și de la fiecare persoană cu care ne intersectăm avem câte ceva de învățat. Înțelegeți valoarea muncii vostre și a contribuției pe care o aduceți la serviciu. Practicarea recunoștinței poate contribui la creșterea nivelului de satisfacție și vă poate face zilele de muncă mai plăcute și mai împlinite.