Main menu

header

985 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Situate la poalele nord-estice ale Rarăului, pe cursul superior al pârâului Valea Caselor, Cheile Moara Dracului sunt cele mai frumoase şi mai bine păstrate chei din această zonă pitorească din atât de frumoasa noastră Bucovină. Ocrotite ca rezervaţie geologică, pe o suprafaţă de 10 ha, ele se găsesc la 10,5 km de centrul istoricului Câmpulung Moldovenesc.

Valea Caselor, „antecamera” frumoasă și primitoare a defileului de vis

Venind dinspre Gura Humorului, la intrare în Câmpulung Moldovenesc, drumul european E 58 se întretaie cu un drum pietruit. Care se așterne agale de-a lungul pârâului cu același nume și are un nume cât se poate de sugestiv: Valea Caselor. Pentru că, de o parte și de cealaltă a drumului se ridică, semețe, gospodării mândre și bogate, chiar cu de toate, construite după „legea” locului, în stil bucovinean. Nu lipsesc pensiunile, pentru popas de hodină și răsfăț, nu numai culinar. „Să te tot oprești prin aceste locuri că ai ce vedea, gusta și simți!”, ne asigură tarabacuamintiri.ro. După ce lăsați în urmă casele, drumul se îngustează, devenind tot mai pitoresc, apar în peisaj fânețele înflorite și gingaș parfumate. După vreo 4 kilometri de frumos autentic, ajungeți la o intersecție, unde o plăcuță vă anunță că în 400 m ajungeți în Cheile Moara Dracului. Acolo puteți lăsa mașina, dacă nu v-ați încumetat să veniți pe jos, și porniți la pas spre destinație urmând drumul însemnat cu cruce roșie.

90 de metri de „dans” nebunesc și provocator al podețelor de lemn

În chei începe un adevărat... „dans” nebunesc și provocator stânga-dreapta al podețelor de lemn care leagă cei doi pereți verticali. Drumul prin „strânsoare” nu e foarte lung, aproximativ 90 m, împărțiți în două sectoare: primul, în aval, are 60 m, iar al doilea, în amonte, are 30 de metri. Lățimea medie a cheilor este de 4-5 metri. Drumeagul este îngust, dar comod. „Un dans spre stânga apoi spre dreapta, pe muzica pârâului învolburat care trecea cu repeziciune pe sub picioarele mele. Sentimentul este unic, iar tabloul creat de apa curgând în cascade este spectaculos”, conform site-ului mai sus amintit. Drum bun spre frumusețe spectaculos sălbatică!

Cheile Moara Dracului pot fi o alegere atât ca obiectiv în sine, cât și ca traseu spre crestele Munților Rarău. După zona de podețe, puteți continua un ușor urcuș prin pădure pe un traseu spre Pietrele Doamnei, „bijuteria“ cea mai de seamă a Rarăului