Main menu

header

986 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

The Fanvue World AI Creator Awards (WAICA) este primul concurs de frumusețe cu mo­dele realizate de inteligența artifi­cială, iar premiile cumulează 20.000 de dolari.

Trei categorii, de la frumusețe până la relevanța în mediul online

Participanții la concursul Fanvue Miss AI vor fi evaluați în trei categorii. Prima este estetica - „aspectele clasice, inclusiv frumusețea, echilibrul și răspunsurile mo­de­lelor la o serie de întrebări”. O altă cate­gorie este utilizarea instrumentelor de inte­ligență artificială (AI) - „abilitățile și imple-­ mentarea instrumentelor AI utilizate, inclusiv instrucțiunile și detaliile vizuale la nivelul mâinilor și ochilor”. A treia categorie este relevanța în mediul online - „impor­tan­­ța modelelor pe rețelele sociale, pe baza numărului de fani, ratei de creștere a audienței și utilizării altor platforme”. Participanții trebuie să-și trimită creațiile și să răspundă la o serie de întrebări.

Marele premiu: 5.000 de dolari

Concurentele Fanvue Miss AI vor fi selectate pentru un top 10 înainte ca ultimele trei să fie anunțate, în cadrul unei ceremonii de premiere online. Câștigătorul din spatele celui mai frumos model va primi 5.000 de dolari în numerar și un „pro­gram de mentorat pentru creatori” în valoare de 3.000 de dolari. Co-fondatorul WAICA, Will Monanage, susține că această competiție va deveni cunoscută ca „Osca­rurile economiei creatorilor de inteligență artificială”: „Economia creatorilor de AI este un loc extrem de interesant în acest moment și, cu ajutorul platformei noastre, s-a înregistrat o creștere exponențială a celor care intră în acest spațiu, își cresc bazele de fani și monetizează conținut”.

Completul de judecători - doi oameni, doi generați de AI

986 27 2Membrii juriului care va alege între modelele realizate de inteligența artificială includ, firește, oameni, mai precis doi, alături de doi membri realizați prin inteligen­ță artificială. Istoricul britanic Sally-Ann Faw­cett face parte din juriu, ca și modelul AI Emily Pelligrini (care a devenit faimoasă anul trecut, după ce mai multe celebrități i-au dat întâlnire, crezând că este reală) și Aitana Lopez, un model de inteligență artificială spaniol, cu părul roz, care câștigă 10.000 de euro pe lună pentru creatorul său etalând în mediul online diverse piese vestimentare realizate de mai multe bran­duri. „Există foarte multe paralele între concurenții din viața reală și creatorii de AI și modul în care aceștia interacționează cu publicul”, susține Fawcett.

„Ca unul dintre puținii istorici tradiționali ai spectacolului din lume, mi se pare foarte interesant să fiu implicată într-un concurs atât de futurist“ (Sally-Ann Fawcett, istoric al concursurilor de frumusețe)

Curente de opinie divergente despre standardele nerealiste

Pe de o parte, susținătorii acestui concurs care deja a ridicat controverse etice afirmă că, dacă tot sunt criticate concursurile de frumusețe pentru standardele lor nerealiste, este mai bine că în acest caz participantele sunt create de inteligența artificială. Pe de altă parte, însă, există opinia că un concurs de această natură exacerbează și mai mult standardele nerealiste de frumusețe, prin „perfecțiunea” și „mai… perfectă”, care este acum generată de computer. Și, în plus, nu există o competiție Mister AI, ceea ce este văzut ca o tendință... feministă!