de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Jucăriile au o istorie proprie și reprezintă cu siguranță un adevărat fenomen global, trecând peste timpuri și prin generații, de la cei mai mici pământeni până la bunicii care se joacă împreună cu nepoții. Cele mai iubite jucării au povești uimitoare, evoluția acestora fiind, într-un fel, evoluția felului în care oamenii văd lumea.
Barbie, versiunea unei păpuși care se vindea în magazinele de… tutun!
Cea mai cunoscută păpușă din lume, Barbie, împlinește în martie 2024 respectabila vârstă de 65 de ani. În 1959 se lansa pe piața americană de jucării, purtând un costum de baie cu dungi alb-negru și o coadă de cal blondă. Silueta din plastic avea numele complet Barbara Millicent Roberts și era prima păpușă de jucărie produsă în serie din SUA cu trăsături adulte. Felul în care Barbie a devenit una dintre cele mai emblematice jucării din istorie este cel puțin relevant. Barbie a fost creația lui Ruth Handler, co-fondatoare a companiei de jucării Mattel, Inc. Jucăria a prins viață după ce Ruth și-a observat fiica jucându-se cu păpuși de hârtie, pe care și le confecționa singură și cărora le dădea chipuri adulte. Barbie a fost modelată după o păpușă numită Bild Lilli, inspirată de un personaj german de benzi desenate. Comercializată inițial doar în magazinele de tutun, Lilli a devenit ulterior extrem de populară printre copii - Mattel a cumpărat drepturile asupra păpușii, iar Handler a creat propria versiune. Barbie a rămas în timp o reflectare a vremurilor - prima serie de păpuși imita strălucirea vedetelor din anii 1950, precum Elizabeth Taylor sau Marilyn Monroe. În primul an, au fost vândute 300.000 de păpuși Barbie, costau 3 dolari bucata, iar astăzi un exemplar de colecție poate ajunge la peste 25.000 de dolari. Iar faptul că filmul „Barbie” a adunat peste 1 miliard de dolari încasări și este pe lista Premiilor Oscar nu face decât să amplifice povestea uluitoare a acestei păpuși inspirate de o fetiță și imaginația sa.
Silly Putty, inventat accidental de un inginer
Celebra Silly Putty, bucata de material siliconic care se poate transforma în aproape orice și cu care se joacă atâția copii este de o simplitate uimitoare. Felul în care a rămas atât de iubită prin vremuri face din Silly Putty o adevărată emblemă a lumii copiilor și a jocurilor lor pline de universuri fantastice. Inventat de un inginer de la General Electric, pe nume James Wright, care încerca să replice cauciucul, materialul a fost de fapt descoperit accidental, în timpul derulării unui proiect guvernamental american pentru cel de-al Doilea Război Mondial. Încântat de felul în care funcționa materialul, proprietarul unui magazin de jucării, Peter Hodgson, a văzut posibilitățile unei potențiale jucării și așa a venit pe lume, în 1950, celebrul Silly Putty, pe care îl știe toată planeta. Devenită imediat un mare succes, invenția a fost lansată în masă în 1950, iar astăzi, Silly Putty are un loc în colecțiile permanente ale Muzeului Național de Istorie Americană Smithsonian.
Cercul din jurul taliei - fenomen global susținut de succesul lui Elvis
Cercul de plastic viu colorat care se învârte la nesfârșit în jurul taliei atâtor copii, dar și sportivi și practicanți de numere de circ din lumea adulților, a fost un succes atât de mare, încât a înregistrat vânzări de 25 de milioane de unități în doar patru luni de la lansarea sa, în 1958. Inventat de Arthur Melin, co-fondatorul companiei de jucării Wham-O, cercul este de fapt brevetarea unei idei vechi de secole, care vine de la grecii antici și s-a perpetuat în timp în imaginile copiilor care alergau pe străzile noroioase ale Evului Mediu „rulând” cercuri cu care se jucau cât era ziua de lungă. Ideea de a învârti cercul în jurul taliei le este atribuită marinarilor britanici din secolul al XIX-lea, iar Melin nu a făcut decât să cristalizeze vechea idee într-o jucărie și s-o lanseze într-un moment în care dansul din șolduri era într-o vogă globală, grație succesului lui Elvis Presley. Jucăria a devenit un adevărat fenomen, fosta URSS interzicând cercul, pe motiv că era un „simbol al indecenței culturii americane”. Dar succesul a continuat: în primul an, producătorul vânduse deja peste 100 de milioane de cercuri.
Pistolul cu apă, creat după un accident cu o pompă de căldură
Inginerul specializat în domeniul nuclear Lonnie Johnson lucra la sisteme de nave spațiale pentru misiunea Galileo, în 1982, când a avut o problemă tehnică cu o pompă de căldură, iar ce a urmat a fost apariția uneia dintre cele mai iubite jucării de pe planetă: pistolul cu apă. În momentul în care din prototipul la care lucra a țâșnit o explozie de apă în toată încăperea, Johnson, veteran al Forțelor Aeriene din SUA, cu peste 120 de brevete de invenții la activ, a continuat să lucreze pentru a crea un pistol cu apă de mare viteză. După ce și-a prezentat ideea, jucăria a debutat în 1990, iar un an mai târziu, pistolul cu apă a fost redenumit Super Soaker, a devenit cea mai vândută jucărie din 1992 și a continuat să înregistreze vânzări de peste 1 miliard de dolari.
Plastilina curăța cândva funinginea de pe tapet
Patronii Kutol Products, o companie de produse de curățare industrială, erau pe punctul de a da faliment, întrucât, pe măsură ce încălzirea cu gaz, petrol și electricitate a înlocuit cărbunele în casele americane, firma din Cincinnati pierdea rapid piața pentru compusul său netoxic, asemănător argilei, folosit pentru a curăța praful de cărbune de funingine de pe tapet. Întâmplător, cumnata proprietarului testase materialul împreună cu copiii pe care îi avea în grijă, ca educatoare de grădiniță, și s-a gândit să-l transforme în jucărie. A fost și momentul în care soarta companiei s-a răsturnat complet: de la lansarea celebrei paste, inițial doar galbenă, în 1956, s-a vândut plastilină în valoare de peste 3 miliarde de dolari, iar succesul a fost atât de fulminant, încât în 1960 apărea Play-Doh Fun Factory, mai precis plastilina presată în forme specifice, iar vânzările au continuat să crească.
Lego: „Numai ce este şi mai bun este suficient de bun“
Cele mai faimoase „cărămizi” din lume, Lego, și-au început povestea fenomenală în atelierul lui Ole Kirk Christiansen, un tâmplar din Danemarca. În 1934, compania sa a ajuns să fie numită „Lego” și făcea jucării din lemn. În 1947, Lego s-a extins spre plastic, iar în 1949, afacerea a început să producă, printre altele, o versiune timpurie a cărămizilor care sunt astăzi printre cele mai iubite jucării din lume, faimoasele piese Lego, inspirate de cărămizile brevetate în Marea Britanie în 1940. Motto-ul Grupului Lego, „numai ce este și mai bun este suficient de bun”, datează din 1936 și este folosit și astăzi de companie. De altfel, Lego este un adevărat gigant, cu prezență în industria divertismentului, a jocurilor video, a publicațiilor, a modei… și în milioane de case de pe Pământ în care cresc copii.