Main menu

header

987 29 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Democrațiile solide au ca scop asigurarea posibilității ca fiecare cetățean să-și poată exercita dreptul de vot - indiferent de zona în care locuiește, de sex, de statutul social sau de etnie. Uneori, însă, aceasta nu este o sarcină ușoară pentru comisiile electorale, iar procesul de votare ajunge să aibă repere de-a dreptul uimitoare.

Călătoria pe elefanți

Geografia, densitatea populației, conflictele și sute de alte circumstanțe de moment reprezintă unele dintre obstacolele pe care guvernele trebuie să le depășească pentru a asigura alegeri corecte. Modul în care este structurat procesul de vot în diferite țări este influențat de tot felul de lucruri care pot părea bizare - de exemplu, alegerile în SUA au loc marțea, pentru că, pe vremuri, Statele Unite erau în esență o societate agrară, iar fermierii parcurgeau distanțe mari pentru a ajunge la secțiile de votare, lucru care trebuia să fie luat în considerare. La rândul său, cu peste 900 de milioane de alegători, India organizează cele mai mari alegeri de pe planetă. Este o provocare - India numără 22 de limbi oficiale și un teritoriu cu tot felul de zone izolate, de la vârfurile Himalaya până la insule tropicale. În acest stat, votul poate dura mai multe săptămâni. În 2019, peste 10 milioane de angajați guvernamentali au călătorit zile întregi pe drumuri, bărci și uneori pe... elefanți pentru a instala un milion de secții de votare. O cabină de votare a fost amenajată chiar și pentru un singur alegător, în mijlocul pădurii.

Un astronaut american a votat de pe o stație spațială… rusă

Un alt reper uimitor al procesului electoral este asigurarea dreptului la vot pentru astronauții care se află dincolo de Terra fix în ziua de votare. Guvernele democrate trebuie să depună eforturi pentru a elimina orice obstacol care îi împiedică pe cetățenii lor să-și dea votul, așa că, în 1997, astronautul american al NASA David Wolf a votat de la... stația spațială rusă Mir. Astăzi, șansele de a participa la alegeri în timpul unei misiuni extraterestre sunt din ce în ce mai mari, deoarece astronauții petrec până la șase luni pe Stația Spațială Internațională. Kate Rubins, de exemplu, a votat deja de două ori la bordul ISS - în 2016 și în 2020. Un buletin de vot electronic securizat, generat în Texas, este conectat către membrul echipajului care votează. Astronauții folosesc acreditări specifice pentru a-și exprima votul, apoi buletinul de vot este livrat înapoi pe planetă. Votantul trebuie să-și depună opțiunea la timp, în funcție de ceasul de pe Pământ.

În Australia și Argentina, cine nu votează poate fi amendat, în Brazilia este necesară dovada conformării la apelul electoral pentru a obține pașaportul sau pentru admiterea la o universitate publică, iar cine nu votează în Singapore este eliminat de pe listele electorale

Liste electorale cu nume de fantome

În 1975, australienii au părăsit Papua Noua Guinee, iar noua țară independentă a decis să păstreze democrația. Dar Papua Noua Guinee include peste 800 de limbi și mii de triburi etnice mici. În cele mai îndepărtate puncte ale țării, clanurile alocă timp și energie pentru a decide ce candidat vor prezenta la alegeri - candidații nu ezită să cumpere voturi cu bani, porci sau alcool, în timp ce listele electorale includ frecvent nume de fantome și de animale sau plante. În timpul alegerilor din 2002, în provincia Enga s-a recurs la arderea buletinelor de vot. Oficialii electorali au numărat apoi voturile din rămășițele carbonizate și le-au ieşit cu 200.000 de buletine mai multe decât alegătorii înregistrați.