de Gheorghe Zmaranda
La jumătatea lunii mai, Poiana Călineasa din Gârda de Sus, județul Alba, a fost scena unei premiere pentru țara noastră. Oficial, Țara Moților a fost declarată ecomuzeu. Acesta este un pas important în recunoașterea aportului cultural pe care această regiune o are în patrimoniul nostru național.
Fac parte peisajele, dar și comunitățile locale, cu tot ce înseamnă tradițiile și valorile lor culturale
Ecomuzeul nu este un muzeu fizic, ci este un concept, iar spațiul lui nu este limitat la o clădire, ci la o regiune. Dintr-un ecomuzeu fac parte peisajele, dar și comunitățile locale, cu tot ce înseamnă tradițiile și valorile lor culturale. Acest concept a fost lansat în anul 1970 în Franța și presupune desemnarea oficială a unui teritoriu considerat reprezentativ pentru identitatea națională a țării drept ecomuzeu. În definiția lui se menționează că scopul ecomuzeului este de a păstra identitatea națională prin promovarea și conservarea valo- rilor culturale ale unui teritoriu, dar și a peisajelor, de aceea ecomuzeele nu pot fi separate de parcurile naturale. „La inițiativa Administrației Parcului Natural Apuseni și cu sprijinul comunităților locale fost inaugurat Ecomuzeul Ţării Moţilor, primul din țara noastră, un loc destinat conservării patrimoniului natural și cultural al comunităților locale din zona parcului natural. Ecomuzeul Ţării Moţilor este situat în Poiana Călineasa, în Parcul Natural Apuseni, locul unde se întâlnesc trei județe, Bihor, Alba și Cluj. Proiectul îşi propune să pună în valoare comorile naturale, arhitectura şi specificul zonei. La inaugurare au participat reprezentanții autorităților locale și numeroși membri ai comunităților locale, care au dorit să împărtășească publicului tradiţiile, porturile populare şi preparatele tradiționale ale acestor zone”, spun specialiștii Romsilva. Ca și în alte țări unde există ecomuzee și cel din Țara Moților este constituit ca un parteneriat deschis în care comunitățile locale cuprinse în teritoriul desemnat se vor implica și colabora pentru a asigura păstrarea identității.
Populația locală va asigura continuitatea acestei identități naționale
Primul pas către înființarea ecomuzeului a fost făcut în octombrie, anul trecut, când directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moș a adus la discuții toți factorii interesați de posibilitatea realizării unui Ecomuzeu a Țării Moților. Rezultatul acestor discuții a fost unul unanim, iar teoria a devenit practică. „Acesta a fost un eveniment similar altora care sunt organizate în parcurile naturale ale Europei și este un moment de însemnătate deosebită pentru noi. După 15 ani de discuții despre înființarea Ecomuzeului Țării Moților, am decis ca pe 24 mai 2024 acest lucru să se transforme în realitate. Ecomuzeul Țării Moților va fi ca și un teritoriu la care comunele vor adera și unde populația locală va putea să își exprime identitatea și va fi implicată în activități care vor asigura continuitatea acestei identități. Poiana Călineasa este un loc-simbol, iar borna ecomuzeului a fost pusă aici pentru că acesta este locul unde se unesc limitele a trei județe, Bihor, Cluj și Alba. Pe bornă apar emblemele celor trei județe. De sute de ani oamenii din aceste județe se întâlnesc aici la evenimentul pe care noi îl cunoaștem azi drept târgul de la Călineasa, de aceea acest loc are o semnificație specială”, a declarat Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni la premiera ecomuzeului.
„Aici este rodul muncii unor generații întregi de moți”
Cine nu a fost în Munții Apusenii, trebuie neapărat să ajungă aici. Peisajele sunt extraordinare, iar oamenii au un fel inconfundabil de a te primi în lumea lor. Țara Moților este dovada vie a faptului că oamenii pot trăi într-o comuniune exemplară cu natura. „În fiecare țară unde există rețele de parcuri naturale și naționale guvernele lor au încercat să identifice acele regiuni care sunt reprezentative și au încercat să le asigure un statut de protecție. Asta nu înseamnă să protejezi doar natura, ci tot. În Țara Moților vizitatorii apreciază peisajele, dar acestea s-au format dintr-o interacțiune de lungă durată între om și mediul în care el a trăit. Toate aceste pajiști, toate aceste cătune care le plac oamenilor care vin aici sunt rodul muncii unor generații întregi de moți. Dacă astăzi avem ce să protejăm și cu ce să ne mândrim și pentru că moții au trăit aici. Ecomuzeul Țării Moților se suprapune ca și concept cu parcul național, dar acesta va reprezenta o suprafață mult mai largă. Important este că ecomuzeul este făcut de oameni pentru oameni. Ecomuzeul este realizat de comunitățile de aici, nu este nimeni din afară care să fi făcut asta”. La evenimentul organizat cu ocazia acestei premiere pentru România, cartea ecomuzeului a fost semnată de reprezentanții comunităților locale. Aceștia au fost desemnați de către Consiliul Local, iar semnarea cartei „este un act de voință al celor care reprezintă aceste comunități”, potrivit directorului Parcului Natural Apuseni.
Destinaţie europeană de excelenţă
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj , Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri. Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de prestigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni, în 2009, titlul „Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.