Main menu

header

989 28 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

În majoritatea locuințelor, în special în aglomerările urbane, băile ocupă strictul necesar de spațiu. Dar asta nu înseamnă că o baie mică nu se poate mări vizual, cu puțină ingeniozitate. Nu este nevoie decât de unele trucuri de design, oferite de specialiști.

Mobilier suspendat, îngust

989 28 2Chiar și cea mai mică zonă a casei poate părea mai mare atunci când se combină înțelept forma și funcția, într-un design care să răspundă nevoilor unice ale fiecăruia. De exemplu, dacă o chiuvetă pe piedestal este tot ce poate încăpea în camera de baie, se poate suplimenta spațiul cu o „fustă” adăugată chiuvetei, în spatele căreia se pot depozita unele obiecte strict necesare (suluri de hârtie igienică, detergenți etc.). Mai mult, această pânză încrețită va adăuga un plus de textură și de model spațiului. Mai departe, un alt truc de design pentru baie este suspendarea corpurilor de mobilier și modelele mai înguste, pe înalt sau, dacă spațiul permite, chiar piese de colț.

Chiuvete „plutitoare”, perdele de duș personalizate

Când spațiul băii este limitat, fiecare centimetru de podea contează, așa că a opta pentru o chiuvetă „plutitoare” adaugă automat o notă foarte modernă încăperii și, în plus, eliberează spațiul de dedesubt pentru un coș de depozitare. În plus, dacă alegeți o piatră în nuanțe mai îndrăznețe pentru blatul chiuvetei, privirea se va îndrepta spre acel obiect, care devine punctul focal al băii și astfel, impresia este de spațiu mai mare. De asemenea, specialiștii recomandă perdelele de duș personalizate. Este incredibil ce diferență poate face un astfel de obiect pentru a crea imaginea de spațiu mai mare, vesel și atrăgător.

Piese retro, pentru unicitate

989 28 3Una dintre cele mai utilizate soluții pentru a face o baie mică să arate mai mare este sticla. Cum numeroase băi înguste nu au o cadă, ci o cabină de duș, nimic mai potrivit decât acest material pentru a oferi o imagine aerisită întregului spațiu. În plus, sticla potențează orice rază de lumină, așa că este foarte important ca, din orice sursă ar veni, lumina să nu fie obturată. Mai departe, un alt truc pe care îl dau la iveală designerii este opțiunea pentru lavoarele retro. Piesele de mobilier vechi au adesea amprente mai mici, deoarece casele erau odinioară mult mai modeste ca dimensiuni, ceea ce le face o alegere grozavă pentru o baie mică. Nu numai că dimensiunea va funcționa mai bine, dar se obține un aspect unic, original, care îmbunătățește foarte mult stilul spațiului.

Decorațiuni originale

În general, există ideea preconcepută că atunci când se proiectează un spațiu mic, cu cât alegerile de design sunt mai „cuminți”, cu atât mai bine, dar nu este deloc așa: băile mici sunt o oportunitate excelentă de a decora original, cu o folie de tapet special, care să vă creeze în baie senzația de spa, cu o oglindă mai deosebită, care să „joace” lumina și să amplifice spațiul sau cu o piesă de mobilier personalizată. Orice astfel de obiect va scoate baia din anonimat și, atrăgând atenția, o va face să pară mai mare. Practic, potrivit experților, într-o baie mică, creativitatea este esența amenajării, chiar dacă asta înseamnă a pune chiuveta într-un colț, pentru mai mult spațiu, sau a alege un model mic, dar original, suficient pentru spălatul pe dinți, dar care să fie o operă de artă.

Gresie, gresie, gresie…

Una dintre cele mai apreciate metode de a amenaja o baie de mici dimensiuni este continuarea până la jumătatea peretelui a aceluiași model de gresie de pe podea. Acest stil nu doar că face spațiul să arate mai mare, dar nu există o linie care să obtureze privirea, iar opțiunea pentru nuanțele neutre face încăperea să pară foarte aerisită. Concret, o gresie bej care continuă pe perete este foarte funcțională, nu face contrast puternic cu zidul alb (sau fildeș, sau crem…) și pune în valoare toate piesele din jur. Pe scurt, numai avantaje. Iar dacă forma camerei este mai neobișnuită, câteva elemente de decor și finisajele impecabile sunt de natură să facă din baia mică un spațiu nu doar foarte atrăgător, ci și care pare mai extins decât este de fapt. De exemplu, o chiuvetă mică permite un blat mai mare, un dulap îngust lasă loc pentru o oglindă mai generoasă etc.

Accesorii jucăușe

989 28 4Într-o baie mică, detaliile pot face toată diferența. Dat fiind faptul că spațiul este redus, totul este la vedere, deci fiecare obiect poate fi frumos și decorativ. Suportul pentru hârtie igienică poate fi din bronz, bateriile de la duș și de la chiuvetă pot fi rustice sau cu forme neobișnuite, chiar montate direct în perete, ceea ce economisește și mai mult spațiu, iar cârligele pentru prosoape și pentru articole de toaletă pot avea forme și culori grozave, care să atragă privirea și să maximizeze spațiul fără să-l încarce. De asemenea, un truc de design preferat de specialiști pentru o baie mică este jocul cu spațiul de deasupra toaletei, care poate deveni un adevărat dulap. Iar imaginea aerisită se obține foarte ușor prin amenajarea unor rafturi deschise, care nu aglomerează spațiul și pe care este uluitoar cât de multe obiecte necesare pot încăpea.

Paletă de culori pentru adâncime

Un foarte eficient truc de design într-o baie mică este alegerea inteligentă a paletei de culori. Mai precis, pentru a „lega” vizual un spațiu se poate utiliza o nuanță închisă și bogată, în cazul în care există preferință pentru așa ceva, ceea ce oferă o percepție de adâncime și care, continuată cu celelalte obiecte în variațiuni deschise pe aceeași temă de culoare, oferă profunzime vizuală și interes sporit, care fac să dispară percepția de spațiu restrâns. În schimb, într-o baie mică sunt de evitat culorile întunecate - una este un albastru închis intens, bogat, bine armonizat cu pereții și restul decorațiunilor, alta este într-un spațiu mic un bleumarin stins, care nu va face decât să micșoreze și mai mult camera de baie.

Unul dintre cele mai eficiente trucuri de design care fac o baie mică să pară mai mare este iluminarea de fundal (dacă există o oglindă, lumina artificială se postează în spatele acesteia)

Vopseaua lucioasă valorifică lumina

Pentru a face spațiul băii să pară mai mare, una dintre alegerile cele mai inspirate este faianța cu model mărunt (eventual pătrate deschise la culoare) sau chiar montarea de piese de teracotă de mici dimensiuni. Puține alte alegeri au acest efect de mărire a spațiului. În plus, acoperirea integrală a pereților cu astfel de faianță va crea cu siguranță iluzia optică de spațiu în plus și, în același timp, acest stil are un impact semnificativ fără a afecta volumele încăperii. Totodată, utilizarea aceluiași tip de material pentru mobilier, indiferent că acesta este suspendat, sprijinit sau fixat de podea, inclusiv pentru blaturi și chiuvetă, este de natură să ofere o imagine de spațiu aerisit, întrucât imaginea este de „amestecare” vizuală a suprafețelor. De asemenea, experții recomandă vopseaua lucioasă, care poate spori senzația de aerisire a băilor mici, mai ales în cazul celor fără ferestre.