de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Fulgerul este superstarul electric al lumii naturale. Furtunile violente vin adesea cu aceste celebre și spectaculoase străfulgerări de lumină, care au efecte secundare bizare asupra oamenilor, asupra solului și chiar asupra atmosferei.
Creează bule pietrificate
Când fulgerul lovește o stâncă, uneori umple interiorul pietrelor cu o rețea de bule, globuri goale create atunci când căldura loviturii vaporizează apa, dioxidul de carbon și oxigenul. Cercetătorii au descoperit că bulele de piatră nu sunt doar o ciudățenie a naturii, ci acționează și ca un termometru care dezvăluie cât de fierbinți devin materialele după o lovitură de fulger și cât timp se menține teperatura ridicată în rocă. Atunci când specialiștii doresc să calculeze nivelurile de energie de vârf ale unui fulger după ce se izbește de o piatră, iau în considerare factori precum materialul, dimensiunea, numărul și distribuția… bulelor!
Lasă în urmă bile de sticlă de formă perfectă
Vulcanii sunt printre cele mai studiate forme geologice de pe Pământ. Cu atât de mulți ochi științifici asupra lor, nu a trecut mult până când s-au descoperit bile de sticlă de formă perfectă în cenușa vulcanică. În timp ce pe de o parte se cunoaște de mai multă vreme că vulcanii pot crea sticlă, pe de altă parte, până de curând apariția acestor forme rotunde impecabile a rămas un mister. Ulterior, s-a ajuns la concluzia că uneori, când resturi zboară din gura unui vulcan, particulele individuale de cenușă creează suficientă frecare pentru a declanșa minifulgere care topesc particulele la temperaturi uriașe, de 30.000 de grade Celsius. Toate aceste picături se transformă în globuri și se răcesc într-o formă uimitoare.
Generează cristale rarisime
Oamenii de știință au considerat până nu demult că există doar două tipuri de solide cristaline - unul care include sarea de masă și diamantele, cu atomii aranjați în același model de rețea care se repetă și celălalt cu atomii dezordonați, care include sticla. Apoi s-au descoperit și cvasicristale, rarissime, organizate și dezordonate în același timp, cu atomii aranjați într-un model specific, dar care nu se repetă niciodată. Acest statut hibrid a fost văzut inițial ca pur ipotetic, dar, ulterior, a devenit clar că se pot forma la temperaturi ridicate, presiune și șoc, condiții pe care le asigură fulgerele. În 2023 s-a observat primul cvasicristal provenit dintr-un fulger, cu atomii aranjați într-o simetrie cu 12 fețe, rar văzută, și cu o compoziție niciodată până atunci înregistrată.
Trimit „fluierători” la capătul lumii
Uneori, fulgerele produc zgomote incredibile, pe care oamenii le-au denumit „fluierători”, un adevărat alai de sunete șuierate foarte asemănătoare cu cele emise de jocurile video. Fascinația pentru „fluierători” a devenit atât de mare, încât au început să fie urmăriți, așa cum s-a întâmplat atunci când numărul lor a crescut brusc de la o medie zilnică de 1.000 la 15.000 în Noua Zeelandă și s-a descoperit că își aveau originea în celălalt capăt al lumii, în furtunile din largul coastei Americii Centrale și de Nord. Cercetătorii au urmărit „fluierătorii” până la o erupție vulcanică din Insulele Aleutine, din Alaska, numărând peste 21.000 în doar zece ore.
„Dezinfectează” atmosfera
În 2012, oamenii de știință au descoperit un fenomen atât de puțin probabil, încât, la început, au crezut că au instrumentele defecte. Dar, după cum s-a dovedit ulterior, fulgerul poate curăța atmosfera de poluanți nocivi. Totul a început când cercetătorii au zburat în vreme furtunoasă deasupra statelor americane Colorado, Oklahoma și Texas, pentru a colecta informații după fiecare fulger. Datele au arătat că de fiecare dată erau descărcate cantități masive de hidroxil, compus extrem de reactiv, cunoscut pentru capacitatea de a îndepărta poluanții din atmosferă.
Cauzează migrene
Specialiștii de la Universitatea din Cincinnati consideră că fulgerele pot declanșa migrene. Un studiu recent a constatat că, atunci când fulgerul a lovit până la 40 de kilometri distanță de o persoană cu dureri de cap cronice, riscul de episod acut a crescut cu 31%. Chiar și voluntarii din experiment care nu aveau un istoric de dureri de cap cronice au înregistrat o creștere cu 23% a migrenelor. Cercetarea a confirmat faptul că fulgerele creează unde electromagnetice care pot declanșa aceste afecțiuni, iar studiile clinice continuă, pentru a se confirma acest efect straniu dincolo de orice îndoială.
Rup oase
Când o persoană este lovită de fulger, rănile sale includ de obicei pielea arsă și organele interne, dar unele victime au demonstrat că un fulger poate rupe oase, generând fracturi ale acestora. Recent, oamenii de știință au descoperit că fulgerul care cade peste un om lasă o semnătură mortală în interior, la nivelul oaselor. Aceeași devastare a fost prezentă în oasele animalelor și în scheletele umane, arătând crăpături care se strecoară spre exterior din centrul celulelor osoase lovite de fulger. Concret, atunci când acesta lovește o ființă, curentul electric trimite o undă de șoc de înaltă presiune prin oase și le distruge celulele.
Aduc antimaterie pe Terra
Pentru majoritatea pământenilor, termenul antimaterie este asociat cu spațiul cosmic. Dar cercetătorii japonezi au descoperit că antimateria poate apărea pe Terra, iar fulgerele se află în spatele acestui fenomen neașteptat. Experții de la Universitatea din Kyoto au studiat o formă de radiație electromagnetică creată de fulgere și au instalat detectoare de raze gamma de-a lungul coastelor de vest și de nord-vest ale Japoniei, mai predispuse la fulgere. Doi ani mai târziu, în mod incredibil, datele au arătat că fulgerul a reacționat cu aerul în așa fel încât a produs pozitroni, versiunea antimaterie a electronilor.
Viaţa…
Potrivit cercetărilor, fosforul a stârnit viața pe Pământ. Această substanță chimică este necesară pentru formarea de biomolecule importante, inclusiv ADN. Fosforul primordial a trebuit să provină de undeva și, la început, se credea că această sursă ar fi fost meteoriții, dar în 2021, un studiu a sugerat că loviturile fulgerelor ar fi putut fi sursa majoră. Uneori, atunci când un fulger se descarcă în pământ, provoacă un sistem asemănător solului topit. Oamenii de știință au examinat un astfel de „cuib” la un microscop electronic cu scanare și au descoperit că acesta conținea bile de mineral primordial. Cercetarea a legat acest fenomen de faptul că Pământul era cândva, la începuturi, lovit de până la cinci miliarde de fulgere anual. Ca rezultat, a fost eliberat suficient fosfor în mediu pentru a se încuraja apariția vieții.
Se mişcă de 30.000 de ori mai rapid decât un glonţ
Forța fulgerelor este legendară, iar cei care au fost loviți de aceste miracole ale lumii naturale știu că pot provoca leziuni permanente și dizabilități majore. Nu întâmplător un fulger mediu este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura de la suprafața Soarelui și se mișcă de 30.000 de ori mai repede decât un glonț. Cât despre încărcătura sa, este de menționat faptul că orice fulger poate ține aprins un bec de 100 de wați pentru… trei luni!