de Georgiana Mihalcea
Feng Shui este o artă ce are la bază anumite principii de amenajare a locuinței sau a spațiului de lucru astfel încât să atrageți succesul, prosperitatea, dragostea, ferici- rea și aprecierea pe toate planurile. Se spune că un spațiu aranjat în conformitate cu aceste idei oferă întotdeauna o senzație de armonie și pace. Consultantul Cristina Vladimirov (www.fengshuibycristina.com) ne-a spus că recomandările Feng Shui se învârt în jurul unui „qi” sau „chi” benefic în cadrul locuinței care reprezintă energia universală și vitală care se află în orice element care ne înconjoară. Iată cum îl putem obține în fiecare încăpere din locuința noastră!
„Pentru a aduce bunăstarea și armonia, este important ca în fața ușii să nu existe obstacole”
- Ce este Feng Shui și cum poate îmbunătăți energia casei?
- Feng Shui este o artă veche chineză care se concentrează pe armonizarea energiei din mediul înconjurător. Aplicarea principiilor sale în locuință creează un flux energetic pozitiv prin aranjarea obiectelor și mobilierului într-un mod echilibrat. Să vă dau și câteva exemple: plasarea patului într-un loc care are o vedere bună spre ușă poate crește senzația de siguranță și de protecție, iar utilizarea culorilor și materialelor naturale poate aduce armonie și echilibru. De asemenea, Feng Shui se concentrează și pe eliminarea energiilor negative din casă, cum ar fi obiectele neutilizate sau obiectele ascuțite, care pot afecta fluxul pozitiv. Plantele de purificare a aerului și cristalele sunt exemple de obiecte specifice care pot ajuta la alungarea acestora. În general, această artă străveche chinezească poate ajuta la îmbunătățirea atmosferei casei, făcându-vă să vă simțiți mai relaxați și protejați în spațiul personal. Combinați materialele și texturile astfel încât să existe câte puțin din fiecare element în casă: metal, apă, lemn, foc și pământ.
- De ce principii trebuie să ținem cont când amenajăm intrarea în casă?
- Intrarea în casă, din punct de vedere al artei Feng Shui, este primul loc în care energia își face apariția și este important să acordați o atenție deosebită acestei zone care este numită și „gura de tigru”. Pentru a aduce bunăstarea și armonia în casă, este esențial ca în fața ușii să nu existe obstacole precum: un copac, stâlp sau alte obiecte ce blochează vizual intrarea! Acest spațiu trebuie să fie dominat de ordine și cât mai deschis. Fântânile de apă - așezate aici - sunt exemple de obiecte Feng Shui ce pot activa prosperitatea membrilor familiei. Plantele sunt simboluri ale creșterii și dezvoltării, ce aduc armonie! Alte obiecte ce pot fi poziționate aici sunt: acvariile, ceasurile de perete, routerul, perpetuum mobile, dar și altele ce funcționează cu ajutorul bateriilor sau sunt conectate la sursa de curent!
„Evitați obiectele ascuțite și eliberați spațiul de sub pat”
- Cum ar trebui să ne organizăm dormitorul?
- Acesta este locul unde petreceți o mare parte din timp, deci este important să creați un spațiu care să susțină liniștea și relaxarea. Principala regulă în dormitorul Feng Shui este să renunțați la orice obiect activ precum TV, consolă de gaming, fântână, perpetuum mobile, ceas etc., pentru a beneficia de energia armoniei umane ce aduce sănătate, somn odihnitor, armonie, echilibru și înțelegere celor ce se odihnesc aici! În ceea ce privește culorile alese, vă sfătuiesc să optați pentru nuanțe cât mai discrete! Roșu, roz, fucsia, violet sunt culorile iubirii în vechea artă chineză, însă, dacă acestea au o nuanță prea puternică pot duce la hipersexualitate sau ceartă în cuplu! Evitați, de asemenea, obiectele ascuțite și eliberați spațiul de sub pat! Folosiți frecvent lumânări și uleiuri esențiale pentru a crea o atmosferă calmă și plăcută!
- De ce sfat ar trebui să ținem cont când vine vorba despre bucătărie?
- Bucătăria este locul unde pregătiți hrana pentru familie, așadar vă sfătuiesc să creați aici o atmosferă cu totul aparte. E bine să nu așezați chiuveta lângă plită sau cuptor, deoarece apa și focul nu fac echipă bună în Feng Shui! Aveți grijă ca plantele pe care le țineți aici să fie mereu bine îngrijite!
- Cum aranjăm mobilierul și decorul din living?
- Livingul sau sufrageria este locul unde oamenii socializează și se relaxează. Puteți folosi culorile preferate, însă aveți grijă ca acestea să nu fie doar dintr-o singură paletă de culoare! Un living complet alb va dobândi o energie de metal, deci va fi rece și nepotrivit pentru a servi masa într-o atmosferă plăcută! Un spațiu deschis va fi mereu preferat, deoarece astfel energiile pot circula liber! Vă încurajez să plasați obiecte decorative cum ar fi tablourile, pentru a atrage o stare cât mai pozitivă!
„Nu plantați brazi în curte, pentru că atrag singurătatea”
- Aveți vreun principiu și pentru baie?
- Desigur! Baia este locul unde vă îngrijiți, dar vă și relaxați. Evitați să aveți în această încăpere obiecte ascuțite și asigurați-vă că zona este cât mai bine gândită, astfel încât riscul de alunecare sau de accidentare să fie redus la minimum!
- Cum putem face din hol un spațiu primitor?
- Holul este primul loc prin care treceți când intrați într-o casă și trebuie să creeze o primă impresie bună. Scăpați de obiectele ce aglomerează sau blochează inutil zona! Cel mai bine ar fi să puneți aici o fântână de apă sau o plantă pentru a atrage energia pozitivă și a crea un spațiu primitor și organizat.
- Pentru cei care locuiesc la curte și au grădină ce recomandări aveți?
- Grădina poate fi un loc minunat pentru a aplica principiile Feng Shui. Puneți plante și flori într-un mod organizat și armonios, însă evitați-le pe cele cățărătoare, precum și copacii ce ating cu ramurile lor casa. Nu plantați brazi în curte, dacă nu locuiți la munte! Bradul este văzut ca fiind un copac solitar, așadar veți atrage singurătatea! Folosiți în decorarea spațiului exterior piatră și apă pentru a adăuga elemente de echilibru și armonie.
Feng Shui pentru că reflectă energiile pozitive
„Există multe obiecte Feng Shui care pot ajuta la eliminarea energiilor negative din casă, cum ar fi clopoțeii de vânt. Aceștia înlătură ghinionul și obstacolele, însă asigurați-vă că sunt șase sau șapte la număr și că sunt confecţionați exclusiv din metal“
„Muntele în spate şi apa în faţă“
- Cum poate avea casa noastră parte de cea mai bună energie?
- Unul dintre cele mai cunoscute principii ale Feng Shui este „muntele în spate și apa în față”. Această filozofie milenară sugerează că o casă beneficiază de cele mai bune energii atunci când are un sprijin solid în spate (simbolizat de un munte sau o structură stabilă) și un flux constant de energie în față (reprezentat de apă sau un drum). De ce este important acest lucru? Ei bine, gândiți-vă la muntele din spate ca la un gardian protector, care oferă un sentiment de siguranță și stabilitate, iar la apa din față ca fiind un fluviu de oportunități și bunăstare. Ce se întâmplă când aceste elemente lipsesc? În Feng Shui, se spune că o casă prinsă între clădiri înalte sau amplasată în mijlocul unui câmp deschis poate avea energii neplăcute sau lipsite de echilibru. Fără un munte protector în spate sau un flux de energie în față, locuința poate să se simtă expusă sau lipsită de susținere.