Main menu

header

990 18 1de Simona Soare

Fie că doriți să aprofundați cunoștințele într-un domeniu care vă pasionează, fie că v-ați propus să învățați ceva nou, cursurile pot deschide noi orizonturi, aducând satisfacție. Cum influențează acestea dezvoltarea personală și a carierei, aflați de la Alexandra Putanu (foto sus), trainer în IT, una dintre creatoarele de conținut din zona de lifestyle, care este adepta educației și a învățării continue prin programe de calificare și formare profesională, dar și prin cursuri de tip hobby.

„Trebuie să existe la bază o pasiune, o motivație”

- Cum a început pasiunea ta pentru cursuri?

- În perioada în care eram studentă, nu am pus un accent foarte mare pe cursurile de formare profesională și de dezvoltare personală, iar asta pentru că la vremea respectivă eram convinsă că informațiile și cunoștințele dobândite în cadrul facultății erau suficiente, luând în calcul că timpul meu era destul de limitat. Pe parcurs, mi-am dat seama că există foarte multe cursuri care mă pasionează și pe care nu am avut oportunitatea de a le valorifica în perioada studenției. Pasiunea pentru cursuri a început să se contureze cel mai mult anul trecut, pe vremea când eram specialist PR la un cunoscut centru de calificare și formare profesională din România.

- Cum pot oamenii să-și aleagă cursul potrivit?

- Printr-o foarte bună documentare. Este important să vadă ce alternative există pe piață și să poată selecta academiile care corespund cel mai mult cu necesitățile lor. Un alt factor ce poate determina o persoană să urmeze un curs ar consta în feedbackul pozitiv al foștilor cursanți. Evident, înainte de a alege domeniul de studiu trebuie să existe la bază o pasiune, o motivație pentru care se dorește urmarea cursului respectiv. O altă modalitate prin care oamenii își pot alege cursul potrivit ar fi înscrierea la cât mai multe cursuri. Parcurgerea unei perioade „de probă” poate fi de mare ajutor atunci când nu știm ce să alegem. Din fericire, în unele cazuri, există posibilitatea de a te înscrie la un curs, iar dacă în primele 14 zile acesta nu ți se pare potrivit, se poate renunța la el cu rambursarea sumei.

„Actoria, modellingul și dansul latino sunt o reală terapie”

990 18 2- Ce programe de studiu recomanzi pentru relaxare?

- Recomand cursurile de actorie, modelling sau de dans latino. Pe mine m-au ajutat foarte mult să le asociez cu profesia de creator de conținut pe care o desfășor în social media. Ceea ce am apreciat la aceste cursuri a fost faptul că am pătruns în aceste lumi care m-au ajutat să pun în aplicare, în viața de zi cu zi, ce am învățat.

- Ce efect pot avea asupra stării psiho-emoționale cursurile din domeniul artistic?

- Cursurile din domeniul artistic au potențialul de a transforma viețile oamenilor, oferindu-le oportunități de a se descoperi, de a-și exprima creativitatea și de a-și îmbunătăți starea emoțională. Le consider o terapie prin artă sau o modalitate de a petrece timpul într-un mediu armonios.

„Se caută cât mai multe persoane care să creeze interfețele aplicațiilor”

- De regulă, cât durează un astfel de curs?

- Durata cursurilor variază foarte mult. Pot fi cursuri care să dureze patru săptămâni sau cursuri care să aibă o durată de până la trei luni. De asemenea, unele cursuri au loc seara, în timpul săptămânii, iar altele au loc pe timp de zi, în weekend. Există cursuri care se finalizează cu un examen autorizat de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației (în cazul cursurilor de calificare și formare profesională), dar și cursuri unde se oferă diplomă de participare (în cazul celor de tip hobby).

- Există programe pe care le recomanzi în mod special pentru persoanele care își doresc o reconversie profesională?

- Pentru persoane care își doresc să facă o reconversie profesională în domeniul IT sau pentru cele care au terminat o facultate tehnică și vor să-și dezvolte anumite abilități, cursurile de Front End Development, QA Engineering (Testare Manuală sau Testare Automată), UX/UI Design sau Graphic Design ar fi cele mai potrivite. Celor care sunt siguri că vor să meargă în zona de Software Development le recomand să pună mai mult accent pe zona de Full Stack Development și, în special, pe limbajul de programare Java. Persoanele care își doresc să intre în domeniul IT, însă nu vor să lucreze în zona de coding, pot urma cursurile de UX/UI Design. În prezent, se caută cât mai multe persoane care să creeze interfețele aplicațiilor ce urmează să fie implementate de dezvoltatorii web. Cei pasionați de social media și marketing digital pot urma unele cursuri de PR, marketing online, event planner, prezentator și social media.

„Am remarcat o dorință mare de reconversie profesională în domeniul IT”

990 18 3- Ce tipuri de programe educaționale sunt potrivite pentru cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile profesionale?

- Lor le sugerez să se orienteze către cursuri de management precum un curs de project manager sau unul de antreprenoriat. Cei pasionați de zona de predare pot urma un curs de trainer sau de evaluator competenţe profesionale.

- Curs online sau fizic? Şi de ce?

- Consider că sunt cursuri care sunt făcute special pentru a se desfășura în regim online, dar și cursuri care pot avea loc doar în format fizic. Dacă vorbim despre cursuri cu profil real-tehnic, de calificare și formare profesională, pot spune că am preferat întotdeauna varianta online. În ultima perioadă, am remarcat o dorință mare de reconversie profesională în domeniul IT. Sunt de părere că aceste cursuri pot fi făcute cel mai bine în sistem online. În domeniul IT, se pune un accent foarte mare pe lucrul pe computer în diferite programe și aplicații. Este mult mai simplu să poți urmări un curs tehnic în sistem online, iar asta pentru că poți lucra mult mai rapid în programele respective. La unele cursuri ai și posibilitatea de a primi înregistrările lecțiilor live, pentru a le putea urmări în cazul în care ai anumite ședințe la care nu poți participa. Un curs online se poate recupera foarte ușor, spre deosebire de un curs în format fizic, mai ales că acesta se poate desfășura oriunde. Dacă vorbim despre cursuri de tip hobby precum cele de dezvoltare personală, actoria, modellingul sau dansul, acestea se pot face doar fizic, fiind esențială interacțiunea umană.

V-aţi gândit vreodată cât de util, dar şi plăcut, ar fi un curs de dans?

„Cursurile sunt un hobby prin care am posibilitatea de a mă dezvolta și de a acumula cât mai multe cunoștințe despre domeniul care mă pasionează sau în care doresc să activez“

„Conceptul de lifelong learning a evoluat extrem de mult“

- Cum putem să ne menținem motivația pe parcursul unui curs?

- Menținerea motivației este cea mai mare provocare în întregul proces de învățare. De aceea, este esențial ca pe lângă informațiile dobândite în cadrul cursului să alocăm timp suplimentar pentru a ne pregăti mai bine, în așa fel încât să trecem prin cât mai multe experiențe care să ne arate dacă domeniul respectiv ni se potrivește. Nu este suficient să ne mulțumim doar cu ceea ce se lucrează la curs, trebuie să ne pregătim și noi individual pentru a putea evolua.

- De ce consideri că este important conceptul de lifelong learning?

- În ultimii ani, conceptul de lifelong learning a evoluat extrem de mult. Trăim într-o lume în care informația se schimbă constant. Mereu apar informații noi, iar pentru asta este important să participăm la cât mai multe cursuri care să ne ajute să evoluăm în carieră sau în viața personală. Nu este niciodată prea târziu să faci un curs nou. Pe măsură ce trece timpul, nevoia de informare va fi din ce în ce mai mare.