Main menu

header

993 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Lesne de ajuns la ea, Valea Saulei se întinde pe 10 hectare în nord-vestul Bucureștiului, între șoseaua Petricani, strada Gherghiței și autostrada A3. „Frumusețea peisajului și biodiversitatea califică Valea Saulei pentru a deveni arie naturală protejată”, spune, citat de hotnews.ro, Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, ONG-ul care s-a implicat ca Delta Văcărești (180 de hectare) să devină parc natural și militează ca acest loc să fie protejat prin statut declarat prin lege.

Arie de iernare pentru multe specii foarte interesante de păsări

Descrierea zonei, deocamdată destul de greu accesibil și lăsat în voia Domnului de niște autorități indolente (primăria sectorului 2) ca în cele mai multe locuri din Românica, „depozitate” de atâtea și atâtea zone superbe din România Frumoasă, este foarte bine concisă de același Dan Bărbulescu: „Acest loc este valoros în primul rând datorită biodiversității. Este un peisaj sălbatic, o zonă care, datorită întinderii de apă, atrage păsări. E o zonă de iernare pentru niște specii foarte interesante de păsări care, datorită acestui loc, vin și în București: lebăda de iarnă - o apariție simandicoasă pentru București - ferestrași, cufundari polari, cufundari. Vin aici, pescuiesc, iernează, apoi se întorc de unde au venit, în Nord. Este un loc interesant datorită apei, dar și peisajului, fiindcă geografia locului permite o vedere de sus pentru vizitatori și asta place”.

Zona este în proprietatea Apelor Române, concesionat ca bazin de pescuit

Valea Saulei are o suprafață de aproximativ 10 hectare, balta și o mică porțiune în jurul ei. Accesul se poate face din capătul străzii Gherghiței, pe sub podul de pe A3 peste calea ferată. Zona este domeniu public, astfel că autoritățile pot face demersurile pentru salubrizare, amenajare și obținerea unui statut de protecție naturală, conform lui Dan Bărbulescu: „A fost un afluent al Colentinei, care se pare că izvora chiar din Pădurea Băneasa. El a fost sistematizat cu râul Colentina. Acum se află în proprietatea Apelor Române, a fost concesionat ca bazin de pescuit. Zona este abandonată, dar partea bună e că este în proprietate publică”.

Asociația Parcului Natural Văcărești a propus ca alte cinci zone din București să capete statut de protecție naturală și să devină arii protejate de interes local: pajiștea Petricani, zona unde Dâmbovița se varsă în Lacul Morii, pădurea Băneasa, Valea Saulei și stufărișurile din Dobroiești