de Gheorghe Zmaranda
Cea de-a treia ediție a celui mai mare festival dedicat vieții outdoor organizat în România, CamperVan Fest va avea loc anul acesta la Râșnov pe parcursul a patru zile, 15-18 august, timp în care turiștii veniți aici vor putea participa la activități variate și vor face schimb de experiență. Radu Tudoroiu (medalion), directorul de festival, spune că Asociația CamperVan a luat naștere în 2023 din dorința de a ajuta și educa iubitorii de turism alternativ sustenabil, din România. Ea vine ca o formă mai organizată a comunității de Facebook „CamperVan România”, înființată în 2019, al cărui scop principal a fost inițierea în construcția de campere homemade și idei de călătorie.
„Este singurul eveniment alimentat 100% din energie fotovoltaică”
- Care este „istoria” acestui eveniment?
- Festivalul a apărut ca rezultat al comunității noastre care se numește CamperVan România. Comunitatea există din 2019 și are ca scop să ne învățăm unii pe alții cum să construim campere DIY. Evident această comunitate a crescut, astăzi are în jur de 14.000 de membri, și așa a apărut și dorința unui eveniment offline. În spatele festivalului este o echipă de peste 20 de oameni, unii care s-au implicat chiar de la prima ediție, iar alții au venit ulterior în familia CamperVan Fest. Ce ne face să fim foarte diferiți este faptul că împreună cu partenerii noștri Victron Energy și Darcom Energy suntem singurul festival din România și probabil unul dintre puținele din Europa alimentate 100% din energie fotovoltaică. În primul an am avut parte de o vreme foarte proastă și a fost un eveniment să-i spunem mai degrabă hibrid. În schimb, anul trecut am alimentat festivalul complet dintr-un parc fotovoltaic construit on location de 30 kW și un banc de baterii de 80 kWh care ar alimenta probabil vreo trei scări de bloc cu opt etaje fără eforturi mari. Am produs peste jumătate de MW doar din aceste panouri care au alimentat tot festivalul.
- Spuneați că s-a discutat la nivelul comunității despre posibilitatea organizării unei întâlniri offline. Cum a luat această întâlnire forma unui festival?
- Într-adevăr, la un moment dat, după pandemie, au tot fost discuții legate de o posibilă întâlnire offline a comunității, dar și cine își va asuma să organizeze o astfel de reuniune. Cert este că la prima întâlnire am fost circa 180 de mașini, așadar, cumva, această întâlnire s-a transformat în mod natural într-un festival. Așa am ajuns la ediția de anul acesta care va avea loc la Râșnov între 15 și 18 august. Comunitatea noastră a pornit din dorința de a ne educa unii pe alții și de a învăța lucruri noi de oriunde se poate. Un punct principal al evenimentului nostru este acela că ne dorim să ne axăm pe experiențe și pe educație. Prin urmare, în cele patru zile de festival vom avea câteva zeci de workshop-uri, de prim-ajutor cu Crucea Roșie, de beer making, pizza making, degustări de vin, cursuri despre fotovoltaice, povești de pe drum, activități pentru copii, filme de călătorie și concerte. La prima ediție au fost aproape 180 de participanți, la a doua ediție au fost circa 430 de persoane.
„Este 100% offgrid, deci am ales soluții destul de inedite pentru buna lui desfășurare”
- Vin și turiști din alte țări?
- Anul trecut au fost oameni din șapte țări și din România. Ca atare, anul acesta vom avea și două workshop-uri care sunt în limba engleză, chiar susținute de invitați din afara țării.
- Ce facilități vor avea la dispoziție cei care vor fi prezenți?
- Facilitățile sunt aceleași ca la orice alt festival, dacă vorbim de partea de logistică. Avem toalete și dușuri solare care sunt mai degrabă gândite pentru cei care sunt cu microcampere și care nu au duș în interior. La partea de mâncare o să avem mai multe food truck-uri cu pizza, barbecue și o popotă militară mobilă. Este un eveniment 100% offgrid, deci am ales soluții destul de inedite pentru buna lui desfășurare.
- Care a fost feedbackul pe care l-ați primit după evenimentele anterioare?
- Feedbackul este întotdeauna o treabă importantă pentru noi, în special de la membri comunității. Ascultăm ce ne spune publicul și încercăm să adaptăm pentru edițiile următoare. Predominant feedback-ul a fost unul pozitiv și lumea s-a simțit foarte bine, motiv pentru care am și decis să facem în continuare a treia ediție. Lucrurile par pe deoparte simple, însă organizarea acestui tip de eveniment implică eforturile logistice considerabile și niște costuri destul de mari. Au fost și câțiva care nu au înțeles ce am vrut să facem sau care se așteptau la altceva, însă cumva e normal să nu poți mulțumi pe toată lumea, de-aia nici nu încercăm.
„Este interzis focul cu lemne sau cărbuni pentru că riscul de incendiu este mare”
- Cum se realizează înscrierea la CamperVan Fest?
- În principiu, totul se întâmplă online, iar după achiziția biletului de pe site-ul nostru, participanții vor primi un pachet de informații despre cum se ajunge la locație, ce ar fi bine să aibă la ei, regulile de bază ale evenimentului. Încercăm pe cât posibil să ne extindem prin a găsi un public nou, care să experimenteze pentru prima oară în viață prezența cu un camper la festival. Este un mediu sigur, cu oameni prietenoși și multe activități.
- Ce include „bagajul” pentru un astfel de eveniment?
- Există foarte multe variații. De la oameni care vin cu motocicleta și cort de pus pe pământ până la cei care vin cu camioane de expediție de 15 tone, bagajul de festival foarte variat. Ca recomandare generală, este foarte important ca participanții să vină cu apă curată pentru că suntem totuși offgrid, saci de gunoi pentru că încercăm să facem colectare selectivă în parteneriat cu Orașul Râșnov și haine pentru toate situațiile de vreme.
- Există anumite condiții pe care turiștii prezenți vor trebui să le respecte?
- Încercăm pe cât posibil să nu impunem foarte multe condiții sau restricții celor care vin, mai ales că, de obicei, sunt oameni cu familii și super civilizație. Ce mi s-a părut mie fabulos anul trecut a fost că la finalul festivalului, după ce au plecat cei peste 1.000 de oameni care au fost în zona de campare, nu a trebuit să strângem niciun pic de gunoi rămas în urmă și niciun muc de țigară. Asta a fost un indicator foarte bun al calității publicului. Real, singura regulă la care ținem foarte de mult este că în zona de festival este interzis focul cu lemne sau cărbuni. Este august, o lună foarte căldurosă și uscată, iar riscul de incendiu este mereu la cote mari. Încurajăm pe toată lumea să folosească gaz sau inducție. Este singura regulă la care într-adevăr suntem atenți, dar altfel totul este destul de relaxat.