Main menu

header

997 25 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Cu 55 de camere, 12 apartamente în palatul istoric și alte două edificii adiacente, Schloss Leopoldskron, castelul celebru unde s-a filmat nemuritoarea peliculă „Sunetul muzicii”, este un basm în sine, un refugiu exclusivist, la doar câteva minute de Salzburg, în Austria. Istoria fascinantă a majestuoasei proprietăți nu face decât să adauge strălucire aurei unui loc pe care cinema- tografia l-a făcut legendar.

Un aristocrat cu un vis

Schloss Leopoldskron este un palat rococo și un monument istoric național din Leopoldskron-Moos, cartier sudic al orașului Salzburg. Edificiul și parcul de șapte hectare din jur sunt situate pe lacul Leopoldskroner Weiher. În 2014, castelul și clădirea Meierhof învecinată au fost deschise ca hotel privat - Hotel Schloss Leopoldskron. La început, acest loc magnific a fost doar un vis al unui nobil - prințul-arhiepiscop de Salzburg, Contele Leopold Anton Eleutherius von Firmian (1679-1744) a comandat palatul în 1736, pe malul unui iaz existent, după ce s-a îmbogățit alungând protestanți din Salzburg. Aristocratul a achiziționat zona dintre palat și Untersberg ca moșie a familiei, pe care a transmis-o în 1744 nepotului său, contele Laktanz Firmian, care a folosit-o pentru a găzdui marea sa colecție de pictură, care reunea capodopere semnate de Titian, Dürer, Poussin, Rubens sau Rembrandt. După moartea arhiepiscopului, inima sa a fost îngropată în capela palatului.

Între proprietari ospătari și nucleu cultural de elită

997 25 2Castelul Schloss Leopoldskron a fost deținut de familia Firmian până în 1837, apoi, George Zierer a cumpărat proprietatea și a înlăturat majoritatea decorațiunilor interioare valoroase, inclusiv picturi, gravuri și sculpturi. În timpul secolului al XIX-lea, palatul a avut mai mulți proprietari - printre care un bancher și doi ospătari - dar, în 1918, destinul acestui loc magic s-a schimbat odată cu achiziționarea sa de către Max Reinhardt, renumit director de teatru și co-fondator al Festivalului de la Salzburg. În acel moment, palatul avea nevoie urgentă de reparații. Ajutat de munca artizanilor locali, Reinhardt a dedicat două decenii renovării edificiului, pentru a-i reda strălucirea pierdută. Pe lângă restaurarea scării, a Sălii Mari și a Sălii de Marmură, s-au creat Biblioteca, Sala Venețiană și un teatru de grădină. Pe lângă producții de teatru care îi puneau în valoare întregul potențial, proprietatea a fost loc de întâlnire pentru scriitori, actori, compozitori și designeri de pe tot globul. Reinhardt a fugit în SUA pe măsură ce persecuția împotriva evreilor a crescut, a lucrat la Hollywood în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a murit la New York, în 1943, înainte de victoria Aliaților și departe de castelul pe care îl restaurase cu atâta pasiune.

De la prințesa agent dublu până la bomba care a distrus fațada

997 25 3În 1939, al III-lea Reich a confiscat (și) palatul Schloss Leopoldskron, considerat „proprietate evreiască”. În același an, Hermann Göring i l-a dăruit prințesei Stephanie von Hohenlohe, o austriacă ce spionase pentru naziști în Marea Britanie și Europa și care avea contacte influente. Incinta urma să devină o casă de oaspeți pentru artiștii importanți ai Reichului. Din motive care au rămas aparent un mister, prințesa, care l-a cunoscut pe Reinhardt înainte de anexarea Austriei, a reușit să obțină de la naziști 16 lăzi cu cărți, piese de porțelan, de argint și mobilier și le-a trimis în California, într-un gest de palidă consolare pentru cel care transformase proprietatea într-una de vis. Odată ce a ieșit la iveală că Stephanie von Hohenlohe ar fi fost agent dublu, a fugit în Anglia, apoi în America, palatul revenind în mâinile naziștilor până la sfârșitul războiului. Iar conflictul nu a ocolit acest loc magnific - o bombă a explodat în grădină, a spart ferestrele, a distrus capodopere din interior, a trimis fragmente de schije în picturile murale și a deteriorat stucatura de pe fațadă, urmele pot fi văzute și astăzi.

Sediul Seminarului Global de la Salzburg

După război, proprietatea a fost restituită familiei Reinhardt. În 1946, Helene Thimig, văduva lui Max, i-a dat drept de folosință a proprietății lui Clemens Heller, care a fondat Seminarul Salzburg de Studii Americane, un „Plan Marshall al Minții”, împreună cu Scott Elledge și Richard Campbell, toți absolvenți de Harvard. Seminarul de la Salzburg este faimos în toată lumea - la început a reunit tineri din țările care au fost în conflict în Al Doilea Război Mondial și a oferit educație despre istoria, arta, literatura și cultura americane, apoi a devenit un „forum global”. Din 1947, peste 500 de sesiuni au fost organizate, pe o mare varietate de probleme. În 1959, Seminarul Global de la Salzburg a cumpărat proprietatea, iar în 1973 și edificiul Meierhof adiacent, care făcea parte din moșia originală Firmian. Renovările și restaurările, ample, au continuat, pentru ca incinta să fie folosită drept centru de conferințe și loc pentru alte evenimente în afară de Seminar. La începutul anului 2014, 50 de camere din Meierhoft, Meierhof Café și zona de recepție au suferit o renovare substanțială, iar în februarie 2014 proprietatea a fost redeschisă sub noul său nume, Hotel Schloss Leopoldskron.

Filmul cu Julie Andrews și Christopher Plummer l-a făcut faimos în toată lumea

997 25 4În 1964, filmul „Sunetul muzicii”, regizat de Robert Wise, cu Julie Andrews și Christopher Plummer în rolurile principale, a fost produs la Salzburg, cu terenul castelului Schloss Leopoldskron ca una dintre principalele locații exterioare. În acest spațiu magnific, plin de romantism, au fost filmate zece scene în aer liber înfățișând casa colonelului Von Trapp, personajul interpretat de Plummer. Interiorul palatului nu a fost niciodată folosit, multe scene fiind filmate pe o proprietate adiacentă (cunoscută la acea vreme sub numele de Bertelsmann). Decorul sălii de bal folosit pentru scenele interioare este identic cu cel din camera venețiană de la Leopoldskron, realizat după fotografii, iar cadrul pentru cele două scene principale de dragoste, cea dintre Liesl și Rolf și cealaltă, dintre Maria și Von Trapp, a fost foișorul de sticlă situat în grădinile palatului. Acest spațiu, care după lansarea filmului devenise iconic, a fost mutat ulterior pe partea opusă a lacului, pentru a permite turiștilor să-l viziteze, dar după ce numărul acestora a devenit prea mare, a fost din nou mutat, în afara orașului.

Producția specială „Sound of Christmas“, cu Julie Andrews, John Denver și Plácido Domingo în rolurile principale, a fost filmată la Schloss Leopoldskron, în 1987

Gazdă de lux pentru oaspeţi de seamă

Hotelul Schloss Leopoldskron face parte din Castle Hotels & Mansions, Historic Hotels of Europe, și este partener al Climate Alliance Austria, cea mai mare rețea de protecție a climei din Europa. În 2015, a primit Premiul „Cel mai bun hotel istoric din Europa”, un Certificat de excelență de la TripAdvisor, iar un an mai târziu s-a clasat pe locul al doilea printre hotelurile „cu o poveste de spus”. Aici au stat, de-a lungul vremii, personalități mondiale ca Regele Charles al III-lea, pe vremea când era prinț moștenitor, Bill Gates, Arnold Schwarzenegger, Hillary Clinton, Ruth Bader Ginsburg și mulți alții.